19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialIndustria siderurgica, intre profit si ineficienta

Industria siderurgica, intre profit si ineficienta

» Trustul ArcelorMittal a anuntat ca a inregistrat un profit brut de 903 milioane de dolari, fiind previzibila o ameliorare. si situatia combinatului de la Galati, fostul Sidex, pare intr-o usoara revenire, evolutia fiind una sinusoidala.

Dupa ce a incheiat anul trecut cu un profit de 6.400 miliarde de lei vechi, in prima parte a lui 2009 a inregistrat o scadere a productiei, urmata de o usoara crestere. "Daca in trimestrul 2 din 2009 am fost undeva pe la 70% fata de media semestrului 1 din 2008, in trimestrul 3 volumul productiei a crescut un pic, iar in trimestrul 4 asteptam inca o crestere. Daca e sa comparam situatia de acum cu cea din trimestrul 2, sigur ca acum este mai buna, dar daca ne comparam cu media anului trecut, este inca o diferenta mare de volum, de 40%. Situatia se imbunatateste, dar criza nu s-a terminat si deocamdata ramanem la 40% in privinta volumului de activitate. Daca ne referim la modul in care aceasta situatie a influentat activitatea combinatului, se poate spune ca daca in semestrul 1 din anul trecut nivelul a fost de 100%, in 2009, tot in primul semestru, am pierdut 150%", a declarat directorul general al ArcelorMittal Galati, Thierry Le Gall.

 

Situatia fostului Sidex este, mai degraba, complicata in cadrul grupului, pentru ca, in raport cu celelalte combinate detinute de trustul ArcelorMittal in Europa Occidentala, combinatul de la Galati are probleme majore cu costurile variabile, respectiv costurile gazelor naturale, energiei electrice si materiilor prime. Acestea au un efect pe care directorul Le Gall il defineste ca un "impact urias", pentru ca la combinatele din vest costurile "variabile" sunt cu 25% mai mici decat in cazul combinatului de la Galati. In schimb, la ArcelorMittal Galati este o situatie mai buna in privinta costurilor fixe, adica cele cu mentenanta, intretinerea si "munca", data fiind mana de lucru foarte ieftina. Iar de aici o situatie interesanta: "Este mai ieftin pentru unitatile din vest sa produca in Europa de Vest si sa livreze in Turcia, sau sa livreze chiar in Romania. Problema pe care o intampinam este sa reducem costurile variabile, pentru a obtine performante tehnice superioare", spune Thierry Le Gall.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă