14.3 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecialIndoliati, minerii au cerut demisia lui Codrut Seres

Indoliati, minerii au cerut demisia lui Codrut Seres

Mina Lupeni (judetul Hunedoara), indoliata dupa tragicul si neobisnuitul accident de munca produs, luni dupa-amiaza, dupa ce o viitura a surprins sapte mineri in subteran si i-a blocat pe cinci dintre ei sub pamant, a primit ieri vizita ministrului Economiei si Comertului, Codrut Seres.

Multi ortaci habar nu aveau de inalta vizita, iar cand au aflat s-au aratat foarte putin impresionati. Suparati, oamenii au cerut chiar demisia ministrului si a factorilor de raspundere, considerati vinovati pentru neajunsurile din subteran. Ei sustin ca, pentru un salariu de 10-13 milioane de lei vechi lunar, lucreaza mai greu ca sclavii, dar nu au alternativa.
Ministrul Economiei si Comertului a sosit la Exploatarea Miniera Lupeni ieri, in jurul orei 9.00, cu un elicopter al Armatei si a aterizat pe stadionul „Minerul”, aflat foarte aproape de mina unde s-a produs accidentul.

Ultimul schimb pentru Ilie Boca

Oficialii au venit special sa se intereseze despre cauzele accidentului, cand la 330 de metri sub pamant s-a produs o viitura in timp ce sapte mineri efectuau o lucrare pregatitoare pentru deschiderea unui nou front de lucru. Cinci dintre ortaci au fost blocati in subteran, fiind scosi la suprafata dupa ore de cautare de catre echipele de salvare, dar pentru unul dintre ei, Boca Ilie, viitura a fost fatala.
In varsta de 46 de ani, minerul a murit cel mai probabil inecat, fiind gasit cu fata in jos, in mal. In urma lui au ramas cinci copii, dintre care doi minori, si sotia, Ana Boca, care nu aveau alta sursa de venit. Ministrul a tinut sa se intalneasca cu supravietuitorii accidentului si cu familia ortacului decedat, pentru care demnitarul a anuntat ca va oferi un sprijin financiar de 140 de milioane de lei vechi din partea Guvernului, bani ce se adauga la cele 60 milioane lei oferite, in baza Contractului Colectiv de Munca, de catre CNH.
Pe langa ancheta declansata de catre Inspectoratul Teritorial de Munca Hunedoara, la EM Lupeni se va desfasura, in paralel, si un control al Corpului de Control al MEC, prin care sa se stabileasca daca prin programele de achizitii derulate la nivelul CNH au fost sau nu asigurate materialele, echipamentele si conditiile de siguranta pentru munca in subteran.

Cauza accidentului – acumularea de apa

Specialistii si-au formulat deja o opinie in privinta cauzelor care au dus la producerea accidentului soldat cu patru raniti si un mort. Astfel ministrul Seres a declarat ca deja „cauzele accidentului sunt foarte clare: o infiltrare de apa dinspre un camp, o lucrare de dinainte de 1989, care n-a mai fost supravegheata si care n-a pus probleme de 16 ani, pana in momentul acesta”. Supravietuitorii accidentului de munca de la EM Lupeni vor beneficia de prime din partea CNH Petrosani, precum si de un bilet de odihna si tratament intr-o statiune, impreuna cu familiile lor, astfel incat sa se poata reface atat psihic, cat si fizic. Zguduita de durere si ramasa fara nici un sprijin financiar, Ana Boca a aflat chiar de la ministrul Economiei ca fiul sau cel mare, in varsta de 25 de ani, va fi angajat la mina, iar acum se cauta solutii si pentru incadrarea celorlalti doi copii majori ai minerului decedat.

Nemultumiti de conditiile de munca

Angajatii de la Mina Lupeni s-au declarat total nemultumiti de conditiile de munca si sustin ca pentru copiii lor isi doresc cu totul alta meserie decat cea de miner. „Castigam 13 milioane de lei lunar, avem rate si nu merita riscul. Am doi copii, dar ma gandesc pentru ei la alta meserie, nu cea de miner. Am facut prostia sa aleg meseria asta si acum trag inainte”, declara Horia Chiper, care practica aceasta meserie de 17 ani.
Altii sunt chiar mai virulenti si, vizibil suparati, sunt de parere ca factorii responsabili isi aduc aminte de ei doar la necazuri, cand moare cate un ortac. „De la ministru asteptam sa-si dea demisia. Si el, si toti ceilalti. Nici unul nu-i bun. Au promis, au promis si nimic nu s-a facut bun. Cand moare cate un miner, atunci isi aduc aminte de noi. In rest, suntem oaia neagra a intregii societati”, spune un alt miner, care lucreaza de 16 ani in mina, dar care a refuzat sa-si declare identitatea, de frica unor eventuale represalii.

Cele mai citite

Fidelis răsplătește solidaritatea: Tranșă dedicată celor care salvează vieți

Donatorii de sânge primesc un punct procentual în plus la dobândă și un prag de subscriere de zece ori mai mic Ministrul de Finanțe, Marcel...

Scholz avertizează: Atacul Iranului asupra Israelului amenință să destabilizeze întregul Orient Mijlociu

Cancelarul german Olaf Scholz a condamnat ferm atacul lansat de Iran împotriva Israelului, avertizând că acesta ar putea "să dea foc" întregii regiuni, potrivit...

De Bruyne și Lukaku se retrag temporar din echipa Belgiei pentru meciurile din octombrie

Kevin De Bruyne și Romelu Lukaku, două dintre cele mai importante figuri din naționala Belgiei, au decis să nu participe la meciurile din octombrie...
Ultima oră
Pe aceeași temă