Deşi li se acordă mai puţină importanţă, electrocasnicele mici sunt la fel de utile ca cele mari, putându-vă uşura considerabil munca în bucătărie. Pe de altă parte, timpul dedicat gătitului se poate reduce semnificativ.
Aveţi nevoie de ustensile în bucătăria dvs., dar nu ştiţi ce ar fi mai profitabil: un mixer sau un robot de bucătărie. Atât mixerul cât şi robotul pot fi mai avantajoase în anumite condiţii. Pentru a vă elucida, luaţi în calcul ce anume gătiţi, cât de diversificate sunt reţetele şi procedurile de realizare, ce sumă puteţi să investiţi şi dacă deţineţi alte aparate cu funcţii similare.
Mixerele multifuncţionale ocupă puţin spaţiu, sunt uşor de utilizat şi curăţat, prezintă mai multe accesorii (pentru frământat aluaturi, mixat fructe, albuşuri, cocktailuri, ouă, creme, sosuri, maioneză) şi sunt mai ieftine decât roboţii. Însă, nu pot avea toate funcţiile deţinute de un robot, nu au storcător de fructe sau de citrice. Dacă bucătăria dvs. este dotată şi cu alte unstensile, gen storcător de fructe, maşină de tocat carne, râşniţă, vă puteţi orienta spre achiziţionarea unui mixer. În caz contrar, robotul de bucătărie este cea mai bună alegere.
Există roboţi de bucătărie care îndeplinesc sarcinile mai multor ustensile: râşniţă, maşină de tocat carne, storcător de fructe sau de citrice. În plus, au dispozitiv pentru pasare şi cuţite speciale pentru tăiat/feliat, mărunţit, precum şi pentru frământarea aluatului. Majoritatea au funcţia de „puls” sau funcţionare intermitentă. Lângă unele butoane există imagini cu alimentele ce pot fi prelucrate, precum şi viteza optimă care se poate folosi.
Indiferent de aparatul electrocasnic pe care doriţi să îl cumpăraţi, trebuie să luaţi în calcul următoarele aspecte:
– puterea (măsurată în W);
– accesoriile (care pot fi sau nu incluse);
– perioada de garanţie;
– firma producătoare;
– preţul.