Jurnalista Indira Crasnea, redactor-sef adjunct al agentiei Mediafax, a fost aleasa, joi, presedinte al Clubului Roman de Presa (CRP) de catre Adunarea Generala a Clubului, pentru un mandat de doi ani.
"CRP este inca in proces de reforma si a fost si in aceste 9 luni de zile ale interimatului. Am avut o colaborare buna cu colegii mei din vechiul Consiliu de Onoare si care se regasesc, in mare, in organismul de conducere. Am avut discutii, controverse, temeri. Le-am rezolvat astazi prin aceste decizii", a declarat Indira Crasnea. Totodata, aceasta a vorbit despre ratificarea protocolului cu Asociatia Jurnalistilor din Romania si despre aprobarea noului statut, considerate drept "chestiuni importante de reforma".
"Dupa aceasta perioada de cautari, probabil vom fi mult mai pragamatici, mai determinati. Determinarea mea si a colegilor mei este spre tot ce poate fi bun pentru redobandirea respectului pentru meseria de jurnalist si pentru redresarea industriei mass-media", a mai spus Crasnea. "Prezenta mea in fruntea acestui Consiliu de Onoare este un semn al echilibrului si deschiderii Clubului Roman de Presa", a conchis Crasnea.
Pentru functia de presedinte al asociatiei s-au inscris doi candidati: Indira Crasnea, redactor-sef adjunct al agentiei MEDIAFAX, si Adrian Voinea, director general al SC Media Sud Management SA, editorul cotidianului Curierul National.
Indira Crasnea a asigurat interimatul Clubului Roman de Presa din februarie 2008, cand reprezentantii patronilor prezenti la sedinta Adunarii Generale a CRP din 10 februarie au decis sa aleaga un presedinte interimar.
Totodata, membrii CRP decis, in Adunarea Generala de joi, ratificarea protocolului agreat cu Asociatia Jurnalistilor din Romania (AJR), continuandu-se procesul de reformare inceput in urma cu doi ani. Conform declaratiilor lui George Enea, secretar general al CRP, protocolul CRP cu AJR prevede infiintarea unui organism – comisia media -, care are rolul de a rezolva plangerile deontologice, urmand ca cele doua organizatii sa le discute in comun.
De asemenea, au fost discutate si aprobate modificari importante aduse Statutului Asociatiei, printre care enumeram: democratizarea CRP prin introducerea posibilitatii formelor asociative din zona mass-media de a deveni membri ai CRP, renuntarea la privilegiile membrilor fondatori, inclusiv statutul acestora de membri de drept ai Consiliului de Onoare, acordarea membrilor inviduali ai CRP posibilitatea de a deveni Presedinte al CRP, alinierea CRP la dinamica industriei de presa, crearea posibilitatii entitatilor mass-media online de a deveni membri ai CRP.
Adunarea Generala a CRP a ales, de asemenea, si membri ai Consiliului de Onoare: Razvan Corneteanu (Adevarul SA), Ioan Rosca (ANP Agerpres), Constantin Diaconescu (C.D. Press SRL), Adrian Voinea (Curierul National SA), Valentin Nicolau (Europe Developpement International – R SA), Cristian Dimitriu (Mediafax SA), Cosmina Noaghea (Publimedia International SA), Maria Toghina (Societatea Romana de Radiodifuziune), Stoica Enache (Tipotex SA), Sorin Oancea (TV Antena 1 SA), Mihail Mihailide (Viata Medicala Romaneasca SRL). Un numar de 3 locuri in Consiliul de Onoare au ramas vacante, urmand a fi ocupate prin alegeri la urmatoarea Adunare Generala.