5.6 C
București
joi, 14 noiembrie 2024
AcasăSpecialCaz halucinant la Galați. Hoții de fier vechi au furat o stație...

Caz halucinant la Galați. Hoții de fier vechi au furat o stație de epurare care nu fusese pusă încă în funcțiune. Funcționarii primăriei și-au dat seama după opt luni că stația de epurare a dispărut

La Galați s-a întâmplat un caz halucinant. Hoții de fier vechi au furat o stație de epurare care încă nu fusese pusă în funcțiune. Au furat echipamentele și conductele, au spart zidurile ca să ia și fierul-beton, iar funcționarii primăriei care urmăreau realizarea investiției și-au dat seama abia după 8 luni că stația de epurare a dispărut!

Bani pentru o stație de epurare deja construită

La recenta ședință a Consiliului Municipal, aleșii locali au votat o hotărâre care se referă la „aprobarea indicatorilor tehnico-economici  pentru obiectivul „Staţie epurare ape uzate cartier Dimitrie Cantemir”. 

Hotărârea a fost aprobată cu 20 de voturi „pentru” ale PSD, ALDE, UNPR și PMP și 4 „abțineri” ale consilierilor PNL, cărora nu le-a fost prea clar dacă este legal să fie alocate fonduri pentru o investiție care s-a mai realizat în urmă cu câțiva ani și a dispărut fără urmă. 

Primarul Ionuț Pucheanu (PSD) le-a dat asigurări că noua stație de epurare va fi construită pe altă locație și va avea alte caracteristici tehnice. „Nu construim pe acelaşi loc, e un proiect cu totul şi cu totul nou, n-are nicio legătură cu ceea ce s-a încercat a se face acum 10-12 ani. Este un proiect nou, pe un cu totul alt amplasament, cu o cu totul altă infrastructură necesară”, a spus primarul. Construirea noii stații de epurare va costa 3.213.069 lei.

Un cartier special

Cartierul Dimitrie Cantemir are o situație ciudată. Este în proprietatea Municipiului Galați, dar în județul Brăila. Prin HCL 512/2002, Guvernul Năstase a transferat 1.000 ha situate în judeţul Brăila, pe malul -Siretului, din proprietatea ADS în -proprietatea Consiliului Municipal Galaţi. Scopul era construirea unui cartier care să unească Galaţiul şi Brăila. 

Lucrări sistate din cauza războiului Galați-Brăila

În 2005, licitaţia pentru construirea staţiei de epurare pentru cele 15 blocuri ANL din cartierul Cantemir a fost câştigată de Unicom SA Galaţi. Între Primărie şi Unicom a fost încheiat contractul nr. 69.728/05.07.2005, în valoare de 2.215.090 lei, fără TVA, plus 358.798 lei dobânzi aferente creditului furnizor. 

Lucrările trebuiau finalizate în 36 de luni, însă Primăria Galaţi, condusă atunci de Dumitru Nicolae (PSD), a pus la dispoziţia constructorului terenul abia pe 26.10.2006. Lucrările au început în martie 2007. A fost achiziţionat echipamentul staţiei de epurare, Adipur Denipho SAC5000, pentru care Primăria Galaţi a decontat Unicom SA 1.425.390 lei. Pentru că -baronul de Brăila Gheorghe Bunea-Stancu nu era de acord cu transferul celor 1.000 de hectare de la Brăila la Galați, le-a dat ordin oamenilor să-i blocheze toate construcțiile. Prin adresa nr. 536/10.03.2008, Inspectoratul de Stat pentru Construc-ţii Brăila a sistat lucrările la stația de epurare. Până la clarificarea situației, firma -Unicom a păstrat organizarea de șantier.  

INFRACŢIUNI. Investiţie „demontată” de hoţii de fier vechi 

În 2010, s-au produs inundaţii și apele au pus stăpânire şi pe zona staţiei de epurare. După ce apele Siretului s-au retras, echipamentele montate au fost furate de hoţii de fier vechi. Au ajuns la fier vechi înainte să fie puse în funcţiune. Abia după un an funcţionarii Primăriei şi-au adus aminte de staţia de epurare de pe malul Siretului, dar la faţa locului mai era doar ceea ce nu îi tentase pe hoţi: fundaţia de beton. Prin adresele 14.984/09.02.2011 şi 6.140/20.01.2012, Primăria Galaţi a cerut ca Unicom SA să ducă echipamentele achiziţionate în depozitul primăriei, de pe Str. Zimbrului. Dar nu prea mai era nimic de adus: țevi, șuruburi, piulițe, rămase de la lucrări.

PENAL. Cazul este anchetat de DNA Galați

În 2012, Marius Stan (PNL), ales primar, a depus o plângere penală la Parchetul Judecătoriei Galați „pentru recepţia şi plata unor lucrări a căror materializare în teren nu există”. Potrivit lui Nicu Costache, șeful Oficiului Juridic din Primărie, dosarul a ajuns la DNA Galați: „Inițial, dosarul a fost trimis la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galați. Printr-o decizie de declinare a competenței, în 2016, DNA a fost învestit să soluționeze acest dosar, iar ultimul răspuns primit de la DNA este că s-a început urmărirea penală și dosarul este în lucru”. Acuzațiile lui Stan îl vizează pe actualul deputat PSD Florin Popa, care până în 2012 era city manager. Popa respinge acuzațiile lui Stan.  DNA Galați confirmă: „La DNA – Serviciul Teritorial Galaţi se efectuează cercetări, fiind începută urmărirea penală in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu”.

Cele mai citite

Noi decizii adoptate de Autoritatea de Supraveghere Financiară

Deciziile adoptate de Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) au fost anunțate, joi, în urma unei ședințe ce a avut loc cu o zi...

Economiile Europei de Est mizează pe cererea internă în fața recesiunii din Germania

Marile economii din Europa de Est au reușit să se sprijine pe cererea internă pentru a evita recesiunea în al treilea trimestru al anului,...

STUDIU. Peste 800 de milioane de adulți la nivel mondial suferă de diabet

Un nou studiu publicat în The Lancet arată că peste 800 de milioane de adulți la nivel mondial suferă de diabet, aproape dublu față...
Ultima oră
Pe aceeași temă