22.1 C
București
vineri, 4 octombrie 2024
AcasăSpecialIndia: Naționaliștii au câștigat alegerile legislative

India: Naționaliștii au câștigat alegerile legislative

Partidul naţionalist hindus al lui Narenda Modi sărbătorește, vineri, o victorie zdrobitoare la alegerile legislative din India, după 10 ani în care puterea a fost deținută cu partidul Congresul Național Indian, transmite AFP, conform Mediafax.

Rezultatele provizorii, anunţate la începutul după-amiezii, îi ofereau o majoritate absolută în Parlament formaţiunii lui Modi, Bharatiya Janata Party (BJP), o premieră în ultimii 30 de ani pentru un singur partid.

"India a câştigat. Vin zile bune", a reacţionat Modi, într-un mesaj postat pe Twitter.

Aceste prime rezultate depăşesc toate previziunile sondajelor de opinie. În sediile BJP din toată India au loc festivităţi încă de dimineaţă, se împart prăjituri şi se lansează petarde.

Acest triumf al BJP remodelează peisajul politic indian, transformând partidul naţionalist hindus într-o putere politică naţională în detrimentul partidului Congresul Naţional Indial al dinastiei Gandhi-Nehru, o înfrângere dură pentru o formaţiune obişnuită să conducă ţara.

Aşteptările sunt mari în rândul populaţiei indiene care vrea să creadă că noul om puternic al Indiei va putea reproduce reţetele economice testate în statul său Gujarat, pe care îl conduce din 2001.

Modi, fiul unui vânzător de ceai în vârstă de 63 de ani, a monopolizat atenţia în timpul întregii campanii electorale, promiţând să încarneze o putere capabilă să relanseze economia indiană şi ştergând trecutul său de lider naţionalist hindus controversat.

Liderul BJP este privit cu neîncredere de minoritatea musulmană de la revoltele din 2002, din Gujarat.

Pe de altă parte, partidul Congresului iese uzat de zece ani la putere, de scandaluri de corupţie repetate şi pedepsit pentru incapacitatea sa de a relansa economia şi de a limita inflaţia, conform AFP. El şi-a recunoscut rapid înfrângerea care ar putea fi cea mai sângeroasă din istorie.

Cele mai citite

Jumătate dintre români nu economisesc pentru bătrânețe, avertizează economiștii

Aproximativ 50% dintre români nu au economii pentru pensie, o realitate alarmantă, avertizează economistul Radu Crăciun, într-un interviu acordat HotNews. Această situație este cauzată, în...

Google ajută utilizatorii să identifice sursele verificate și să se ferească de site-urile web false

Google testează afișarea unor semne de bifă lângă anumite companii în rezultatele căutării, a declarat un purtător de cuvânt al companiei, într-o mișcare menită...

Manchester United evită înfrângerea la Porto! Rezultatele viitoarelor adversare ale FCSB-ului în Europa League

Manchester United a reușit să evite înfrângerea într-un meci dramatic împotriva celor de la FC Porto, încheind partida din cea de-a doua etapă a...
Ultima oră
Pe aceeași temă