6.7 C
București
sâmbătă, 9 noiembrie 2024
AcasăSpecialIndependenta energetica incepe in Portul Constanta

Independenta energetica incepe in Portul Constanta

Proiecte de amploare pentru Portul Constanta. Conducerea Companiei Nationale Adminstratia Porturilor Maritime intentioneaza sa dezvolte un terminal de gaz lichefiat si sa extinda capacitatea terminalului de autoturisme.
„Mi-am propus sa fac tot ceea ce pot pentru a construi un terminal de gaze naturale in Portul Constanta”, a declarat Mircea Banias, directorul general al CNAPMC. „Acest lucru ar insemna, si din punct de vedere politic, o sansa fantastica pentru Portul Constanta”. Prin constructia acestui obiectiv, Portul Constanta va deveni un centru de regional de distributie a gazelor naturale. Ideea a apartinut presedintelui Traian Basescu, el fiind primul care a discuat aceasta perspectiva cu investitori din Qatar. Mircea Banias a precizat ca partener in aceasta afacere trebuie sa fie o societate puternica, pentru ca trebuie sa aiba la dispozitie atat resursele de gaz, cat si navele cu care sa-l transporte. In momentul de fata se prospecteaza posibilitatile de realizare a unui asemenea proiect si zonele pe care portul le poate propune in acest sens pentru amplasarea terminalului. Se stie sigur ca investitia va fi realizata de o companie privata. Pe aceasta tema, conducerea CNAPMC va organiza dezbateri cu firme mari romanesti. E nevoie de cel putin 350 milioane de euro, suma necesara putand ajunge insa la 600 milioane euro”, a declarat directorul general al CNAPMC.
Reprezentantii CNAPMC negociaza si realizarea unui terminal de autoturisme in Portul Constanta, o delegatie a companiei Dacia-Renault vizitand deja Portul Constanta in aceasta saptamana. „Tinand cont de cresterea spectaculoasa a exporturilor de Dacia Logan, producatorul de la Pitesti intentioneaza sa construiasca un terminal care sa faciliteze incarcarea autoturismelor pe navele maritime”, a declarat Mircea Banias. Exporturile romanesti de autoturisme au crescut, in primele 11 luni din acest an, cu 43% fata de acelasi interval din 2005, ajungand la 76.500 de unitati.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă