16.3 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialIncurajate sa abandoneze?

Incurajate sa abandoneze?

» Trei componente ale lotului feminin de gimnastica de senioare al Romaniei, Steliana Nistor (19 ani), Andreea Acatrinei (17 ani) si, mai nou, Daniela Druncea (18 ani), au abandonat in mai putin de un an activitatea competitionala.

Ingrijorator este faptul ca nimeni din conducerea forului nostru de specialitate nu are puterea sa opreasca valul de retrageri. Mai mult, comportamentul si declaratiile actualului antrenor coordonator al echipei olimpice, Nicolae Forminte, par a incuraja chiar aceasta atitudine.
Retragerea dupa JO de la Beijing a Stelianei Nistor, medaliata cu bronz olimpic cu echipa anul trecut, una dintre gimnastele considerate de perspectiva pentru gimnastica romaneasca, nu a facut mari valuri. Motivul invocat, probleme medicale, aproape ca nu lasa loc de comentarii, pentru ca, logic, nimeni nu  poate obliga un sportiv sa faca performanta cu dureri. La numai cateva luni distanta, mai exact, la inceputul acestui an, o alta componenta a echipei de la Beijing, Andreea Acatrinei, a plecat din lotul de la Deva,  de asemenea invocand probleme de sanatate.

In urma cu mai putin de o saptamana, Dana Druncea, medaliata cu bronz mondial cu echipa in 2007, care a lipsit de la JO din 2008, a parasit echipa Romaniei dupa o decizie luata impreuna cu familia. De asta data insa nu s-a mai pomenit nimic de sanatate, Nicolae Forminte, antrenorul coordonator al lotului  Romaniei, lasand sa se inteleaga ca a fost alegerea optima. "Dana a fost dezamagita ca nu a prins echipa pentru Jocurile Olimpice. Ea a continuat si dupa aceea, dar motivatia nu a mai fost aceeasi, iar impreuna cu familia ei a decis ca este mai bine sa schimbe prioritatile de pana acum, care erau sport-scoala, in scoala-sport. Este o decizie perfect normala si de bun-simt.

Probabil Dana s-a uitat si la ce junioare vin din urma si si-a dat seama ca va fi greu sa lupte pentru medalii anul viitor, fiind mai mult un om de echipa", a declarat Nicolae Forminte, sub a carui indrumare echipa feminina de gimnastica a inceput sa obtina rezultate din ce in ce mai slabe. Culmea este ca tehnicianul, care nu oboseste ca inainte de fiecare competitie de anvergura sa se planga ca elevele sale sunt fie accidentate, fie "fara competitii importante in picioare", a renuntat extrem de usor la o gimnasta experimentata.

ANORMAL
Este alarmant ca a devenit natural ca gimnastele noastre sa se retraga, din diferite motive, dupa cateva competitii, in timp ce pe plan international se intampla tocmai invers. In 2009, Oksana Chusovitina a devenit, la 34 de ani, campioana europeana la sarituri, iar Elizabeth Tweddle, 26 de ani, a luat aurul continental la paralele.

Cele mai citite

Un maraton ratat al fondurilor europene: România se blochează la 3%

Nicolae Ciucă reclamă faptul că din actualul exerciţiu 2021-2027 au fost atrase mai puţin de 3% din fondurile europene pe care România le are...

Burduja ia în calcul păstrarea plafonării la energie și după expirarea datei

Ministrul Energiei nu exclude scenariul în care va fi menținută plafonarea şi după 31 martie 2025 Sebastian Burduja dă asigurări că şi după 1 aprilie...

Fragmente osoase descoperite pe un drum forestier din județul Olt

O serie de fragmente osoase, aparent de origine umană, a fost descoperit pe un drum forestier din județul Olt, în apropierea pârâului Dârjov, sâmbătă...
Ultima oră
Pe aceeași temă