9 C
București
joi, 29 februarie 2024
AcasăSpecialÎncrederea în Uniunea Europeană, la un minim istoric

Încrederea în Uniunea Europeană, la un minim istoric

Un sondaj de opinie realizat în cele mai mari şase state europene arată că, pe fondul tăierii drastice a cheltulilor, a lipsei de viziune legată de modul cum ar trebui să funcţioneze UE, cetăţenii nu mai văd cu ochi buni viitorul acestei organizaţii.

 

 Cotidianul britanic Guardian publică ciferele îngrijorătoare ale unui sondaj de opinie care relevă faptul că faţă de acum cinci neîncrederea în UE s-a dublat sau chiar s-a triplat. Cele şase state unde s-a desfăşurat sondajul de opinie însumează 350 din cei 500 de milioane de locuitori ai Uniunii Europene. Lipsa de încredere în UE a ajuns la 42% în Polonia (faţă de 18 în 2007), 53% în Italia faţă de 28%, Franţa 56% faţă de 41%, Germania 59% faţă de 36%, Marea Britanie 69% neîncredere faţă de un procent de 49% în urmă cu cinci ani şi Spania (campioana absolută) cu 72% neîncredere faţă de 23% (creştere a neîncrederii triplă).

 Barosso recunoaşte criza

 Cauzele sunt destul de simplu de anticipat: criza economică a dus la austeritate, lipsa de perspective şi de măsuri de redresare concrete, diminuarea bugetelor unor naţiuni europene care au afectat domenii importante. În acest context, euroscepticismul este în creştere şi a ajuns la un nivel care poate alimenta mişcările şi partidele populiste anti Uniunea Europeană. Acest aspect ar putea zădărnici şi mai mult încercările de redresare făcute de liderii europeni. Aceste cifre sunt dătătoare de fiori pentru politicienii din ţările mai sus enumerate, sugerând că există o criză a legitimităţii democraţiei.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso a declarat că “visul european” este ameninţat de avântul pe care îl cunoaşte populismul şi naţionalismul de-a lungul Europei. “Într-un moment în care foarte mulţi europeni se confruntă cu posibilitatea şomajului, incertitudine şi creşterea inechităţii sociale, s-a instalat un fel de oboseală în ceea ce priveşte încrederea în UE. La asta se mai adaugă o lipsă de înţelegere la nivelul cetăţeanului acre îşi pune întrebări: de ce se să fac asta, cine decide asta, cine controlează pe cine şi încotro ne îndreptăm?”

 Declinul spaniol, de necontrolat

 Cea mai dramatică scădere a încrederii apare în Spania pe fondul colapsului înregistrat pe segmentul bancar şi imobiliar. Dintr-o ţară cu o mare încredere în instituţiile europene, Spania a ajuns în numai cinci ani campioana eurosceptismului. Sondajul a fost făcut în toamna anului trecut şi dat publictăţii ieri.

Chiar şi în Polonia, care a sărbătorit cu fast acum zece ani intrarea în UE în şi care a beneficiat de fonduri importante venite dinspre Bruxelles, sprijinul în favoarea proiectului european s-a prăbuşit 58 la sută de la 82.

Criza finaciară nu doar că a erodat nivelul de trai al cetăţenilor dar a declanşat, de asemenea, un val de anxietate legat de viitorul fiecărei ţări în parte.  Scepticismul a cuprins, scriu jurnaliştii, chiar şi persoanele care nu au fost afectate direct de criză.

 

 

Cele mai citite

Răspunzând cererii așa-zișilor deputați ai Transnistriei, Rusia își menține trupele în Republica Moldova, la granița cu Ucraina

Congresul așa-zișilor deputați de la Tiraspol, care s-a desfășurat pe parcursul zilei de 28 februarie 2024, nu a anunțat "unirea" Transnistriei cu Rusia (așa...

PSD și PNL îi testează pe români! Se creionează o nouă alianță

Social democrații și liberalii par să îi testeze pe români, la alegerile europarlamentare. Politicienii vor să vadă dacă populația dorește ca alianța dintre...

România a învins Croația cu 26-24 în preliminariile EHF Euro 2024 la handbal feminin

Lorena Ostase a marcat miercuri nouă goluri, înlocuind-o cu succes pe Crina Pintea, retrasă de la naționala de handbal feminin. România a câștigat cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă