Jurnaliştii RL au pretins că sunt membri de sindicat şi vor să se deplaseze la Bucureşti pentru protestul de astăzi. Singura problemă este aceea că nu deţin mijloacele necesare – în primul rând, transport – pentru a ajunge în Capitală. Reporterii au stat de vorbă prin telefon cu zece lideri locali ai PSD şi le-au cerut sprijinul. Astfel au aflat că de la Gorj manifestanţii vin la Bucureşti cu un autocar al Consiliului Judeţean, obţinut prin intermediul unuia dintre consilierii PSD din zonă. Deputatul de Iaşi Vasile Mocanu le-a spus falşilor sindicalişti că pot veni la Bucureşti cu trenul, urmând ca PSD să le deconteze biletele. Cel mai implicat în această acţiune a părut a fi parlamentarul Ioan Damian de la Călăraşi, care i-a explicat reporterului sub acoperire că, deşi oficial partidul nu participă la acţiune, lucrurile stau altfel în realitate:
„Nu veţi spune că PSD-ul a organizat, ci noi ne-am organizat. Ştiţi sediul tradiţional din oraş? Mergi, te prezinţi cine eşti, să îţi spună la ce oră au stabilit ei să plece şi în ce condiţii se deplasează la Bucureşti”, a explicat Ioan Damian. Printre cei cu care am stat de vorbă au existat şi lideri locali care au afirmat că nu se implică în acţiunile de protest. Unul dintre aceştia a fost şi consilierul local din Petroşani Ion Hortopan, care este şi preşedintele Ligii Sindicatului Pensionarilor Mineri din Valea Jiului. „Of, nu vă pot ajuta, noi facem un manifest mâine aici, în Petroşani. Noi nu mergem la Bucureşti, că oricum pensionarii sunt vai de mama lor”, a declarat Hortopan. Totuşi, 130 de mineri de le Petroşani vor fi astăzi în Capitală, printre ei şi fratele lui Miron Cosma, lider de sindicat la Mina Lonea. În plan politic, mitingul de astăzi a generat o adevărată controversă între liderii PDL şi cei ai PSD. Ultimii au fost acuzaţi că incită protestatarii la violenţă. Victor Ponta a replicat că aceste afirmaţii sunt jignitoare pentru sindicaliştii care se vor aduna astăzi în Piaţa Victoriei.
Reporter: Domnul deputat Damian? Lucian mă numesc, sunt membru în sindicatul SANITAS şi împreună cu mai mulţi angajaţi ai Spitalului Municipal voiam să venim mâine (n. red. – azi ) la Bucureşti, dar liderii noştri nu s-au înţeles. Dumneavoastră organizaţi ceva la partid?
Ioan Damian: Este bine că m-aţi sunat. Locuiţi în Călăraşi?
R.: Da.
I.D.: S-a tot discutat dacă PSD organizează ceva la mitingul de protest împotriva măsurilor preconizate de Guvern. Noi, ca parlamentari, nu participăm pentru că avem dezbateri şi e normal să fie aşa. Este adevărat că liderii noştri au anunţat că membrii PSD nemulţumiţi pot şi vor participa. Însă nu s-a stabilit un traseu sau dacă PSD organizează un traseu. Ar fi un fel de incitare.
R.: Deci nu pleacă autobuze din oraş?
I.D.: Ce ţi-am spus eu ţie, asta este la modul de teorie. Asta spui dacă te întreabă cineva. Nu veţi spune că PSD a organizat, ci noi ne-am organizat. Ştiţi sediul tradiţional din oraş? Mergi, te prezinţi cine eşti, să îţi spună la ce oră au stabilit ei să plece şi în ce condiţii se deplasează la Bucureşti. Eu am să sun acum, spune-mi numele tău mic.
R.: Lucică.
„Dacă zice să mai aduceţi oameni, atunci mai cauţi”
Am continuat discuţia cu Ioan Damian pentru a stabili detaliile.
I.D.: Eu dau un telefon la sediu, unde sunt două fete, mergeţi şi întrebaţi – pensionarii PSD şi doritorii de unde pleacă, cu ce se pleacă?
R.: Dacă nu avem maşini, ne puteţi lua şi pe noi?
I.D.: La asta am vrut să ajung. Avem un autobuz. Voi câţi sunteţi?
R.: Vreo cinci-şase.
I.D.: Întrebaţi la partid câte locuri au şi, în funcţie de asta, vedeţi câţi rămâneţi. Dacă zice să mai aduceţi, atunci mai cauţi.
R.: Trebuie să venim cu claxoane?
I.D.: Băi, băieţi, ce or avea ai noştri o să aveţi şi voi de la ei. Sun acum oricum la sediu, să vedem ce putem face, lucrurile astea rămân între noi. Eu nu fac astfel de lucruri, dar vezi cum e, lumea e la un pas de sinucidere.
La miting cu autocarul Consiliului Judeţean
Deputatul PSD Mocanu Vasile era la Bucureşti şi nu a putut, într-o primă fază, să ne găsească un mijloc de transport pentru ca noi, sindicaliştii din Iaşi, să putem lua parte la demonstraţie. Dar a găsit alternativa: „Mergeţi la partid la Iaşi şi luaţi legătura cu Popescu, că el se ocupă”. Popescu a fost şi el, într-o primă fază, în încurcătură, dar în final i-a venit ideea salvatoare: „E cam târziu acum, că e ora cinci. Dar oricum, dacă mergeţi la Bucureşti cu trenul, luaţi bilet şi la întoarcere vă decontăm noi, partidul, banii”.
Un alt lider PSD pe care l‑am sunat a fost Vasile Râbu, vicepreşedintele filialei din Gorj. „Vă dau numărul consilierului din cadrul Consiliului Judeţean, Doru Cotruna. Spune-i că vrei să mergi la Bucureşti. Ei merg cu un autocar, nu ştiu câte persoane sunt, câţi vin.” I-am pus aceeaşi placă lui Cotruna, care ne-a asigurat că „nimeni nu va rămâne pe jos”.
Doru Cotruna: Noi avem un autocar pe Consiliul Judeţean. Nu îl prind pe liderul ăsta (sindical – n.r.) să văd câţi are pe listă, câţi vin, câţi nu vin. Domne’, să veniţi aicea, că plecarea e de la stadion, la ora 4 jumate. Mă gândesc că nu rămâne nimeni pe jos.
R.: Sunt mulţi?
D.C.: La noi ar fi 40 de oameni. Patru autocare vin din Târgu Jiu de la sindicate şi cică mai vin de la mineri patru sau cinci autocare şi trei microbuze.
R.: Venim cu fluiere?
D.C.: Da, fluiere, trâmbiţe. Nu aveţi?
R.: Da. Fiecare şi-a luat din bâlciuri.
„De treaba asta se ocupă secretarul primăriei”
Răţoi Neculai a fost primar, din 1980, aproape două decenii la Paşcani.
Astăzi este deputat PSD. Răţoi ne-a confirmat că există o persoană care se ocupă de bunul mers al sindicaliştilor din Iaşi către Bucureşti.
R.: Bună ziua, domnule deputat. Suntem un grup de cinci membri de sindicat de la Serviciul de Ambulanţă din Paşcani şi vrem să participăm şi noi la mitingul de mâine de la Bucureşti, dar nu prea ştim cum să facem.
Răţoi Neculai: Da. Vedeţi că de treaba asta se ocupă secretarul primăriei din Paşcani, Zuzan. Acolo, la primărie, se organizează. Vă dau eu numărul lui şi luaţi legătura cu el. Secretarul Zuzan s-a dovedit a fi însă mai suspicios. „Nu mă mai ocup eu de treaba asta. Vorbiţi la Iaşi. Dar, oricum, mergeţi şi susţineţi dreptatea la Bucureşti.”
PSD Petroşani nu se bagă
Un alt reprezentant PSD contactat a fost consilierul local din Petroşani Ion Hortopan, care este şi preşedintele Ligii Sindicatului Pensionarilor Mineri din Valea Jiului. „Of, nu vă pot ajuta, noi facem un manifest mâine aici, în Petroşani. Noi nu mergem la Bucureşti, că oricum pensionarii sunt vai de mama lor… Mă băieţi, uite ce vă spun eu, întruniţi-vă patru-cinci şi mergeţi cu maşinile personale… Ştiu că e scump, dar… ce să vă zic? Dumnezeu să vă ajute şi să rezolvaţi ceva pe acolo!”, ne-a sfătuit Hortopan. Am încercat mai departe, la preşedintele PSD Uricani, Dănuţ Buhăescu, care este şi primar al orăşelului hunedorean. „Îmi pare foarte rău, dar nu vă pot ajuta… nu mă ocup de aşa ceva”, ne‑a explicat Buhăescu. (C. C.)
Sprijinul PSD – stânjenitor pentru sindicate
Conducerea PSD a decis luni să sprijine venirea protestatarilor din toate colţurile ţării la manifestaţia de astăzi de la Bucureşti. „Ne asumăm solidaritatea cu cei care vor protesta pe 19 mai. Asta am decis la nivel central, organizaţiile locale vor participa la organizarea acestor proteste”, declara luni preşedintele PSD, Victor Ponta. Hotărârea PSD a fost însă dezavuată de sindicate, care se tem că politizarea protestelor le-ar putea compromite. Liderul Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, a cerut expres PSD „să stea cât mai departe de demersul sindical”. Susţinut şi de alţi lideri de sindicat, el a transmis tuturor partidelor: „Să ne lase pe noi să ne facem protestele sindicale aşa cum ştim noi să le facem de 20 de ani.
Nu avem nevoie de imixtiunea politicului în demersurile noastre”. Manifestaţia de azi a devenit subiect de controversă politică. Consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu a declarat că „există informaţii că cei care vor să speculeze politic momentul de mâine (miercuri – n.r.) se pregătesc să incite la violenţă. În inconştienţa lor, au nevoie chiar şi de victime”. Deputatul PDL Sever Voinescu a adăugat că, „profitând de actuala criză, PSD se gândeşte să încingă strada în scopuri politice”. În faţa acestor acuzaţii, liderii PSD i-au cerut preşedintelui Băsescu demiterea consilierului Sebastian Lăzăroiu, plătit din bani publici la fel ca protestatarii care se vor aduna astăzi în Piaţa Victoriei. „Domnul Lăzăroiu, prin declaraţiile sale, încearcă tocmai să incite la violenţă, ceea ce noi nu vom face niciodată”, a declarat Ponta. El a calificat atitudinea consilierului prezidenţial drept „total nepotrivită şi jignitoare atât la adresa tuturor manifestanţilor, cât şi a PSD”. (E.V.)
65.000 de manifestanţi
Liderii celor cinci mari centrale sindicale estimau aseară pe prezenţa a 65.000 de manifestanţi. Primăria Capitalei le recomandă bucureştenilor să lase astăzi maşinile acasă şi să redescopere mersul pe jos sau transportul în comun, pentru că traficul rutier va fi sugrumat. În acest sens, RATB a anunţat că suplimentează numărul autovehiculelor cu 10%, iar traseele autobuzelor 122, 300, 381 şi 783 se modifică astăzi, ocolind Piaţa Victoriei şi bulevardele adiacente. Metrorex va stabili astăzi dacă va suplimenta garniturile de metrou în funcţie de afluxul de călători. Poliţia şi Jandarmeria au alocat peste 1.000 de trupe de ordine pentru mitingul de astăzi.
Info trafic
Poliţia Rutieră închide mai multe artere între orele 8.00 şi 16.00. Şoferii sunt sfătuiţi să evite traversarea Pieţei Victoriei din orice direcţie, precum şi bulevardele Aviatorilor, Lascăr Catargiu, Gheorghe Magheru şi Nicolae Bălcescu.
Rute recomandate de traversare a Centrului:
De la Arcul de Triumf: Ion Mihalache-Buzeşti-Calea Griviţei-Calea Victoriei.
Din Piaţa Charles de Gaulle: Calea Dorobanţilor-Dacia-Romană-Calea Victoriei.
Din Piaţa Universităţii: Carol I-Moşilor-Obor-Ştefan cel Mare-Pasajul Victoriei/Calea Dorobanţilor spre Aviatorilor prin Piaţa Rosetti-Louis Calderon-Piaţa Lahovari-Calea Dorobanţilor.
Dinspre Podul Grant: pe Calea Griviţei spre Calea Victoriei, spre Piaţa Romană-Calea Dorobanţilor sau spre Dr. Felix-Titulescu-pasaj Victoriei. (Andrei Luca Popescu)
Artere rutiere blocate:
Şoseaua Kiseleff, între Arcul de Triumf şi Piaţa Victoriei.
Piaţa Victoriei, cu excepţia a două benzi de circulaţie pe sens care să asigure traversarea din toate direcţiile.
Bulevardul Poligrafiei şi Strada Jiului, pe banda 1 a fiecărui sens.
Bulevardul Aviatorilor, între Piaţa Aviatorilor şi Bulevardul Mircea Eliade, pe banda 1 a fiecărui sens.