Scandalul legat de presupusa existenta a unor inchisori ale CIA in tari europene va afecta apropiatul turneu pe batranul continent al secretarului de stat american Condoleezza Rice, care se va afla sub tirul intrebarilor legate de aceasta problema spinoasa.
Intre 5 si 9 decembrie, Rice va vizita succesiv Germania, Romania, Ucraina si Belgia. Autoritatile romane asteptau vizita oficialului american pentru semnarea unui acord privind amplasarea de baze militare SUA in tara noastra.
Condoleezza Rice vine la Bucuresti
In noul context, insa, activitatile clandestine ale CIA risca sa devina tema centrala a convorbirilor pe care Rice le va purta in timpul turneului european Ð estimeaza AFP. Alaturi de Polonia, Romania este acuzata de Human Rights Watch ca ar gazdui centre secrete ale CIA unde sunt detinuti suspecti de terorism. Secretarul de stat „va continua dialogul cu acest important aliat din NATO asupra mai multor probleme”, s-a multumit sa anunte Departamentul de Stat al SUA cu privire la vizita Condoleezzei Rice la Bucuresti.
Subiectul inchisorilor CIA va fi probabil abordat si la Bruxelles, la reuniunea ministeriala NATO, si la Berlin, unde secretarul de stat al SUA o va intalni pe Angela Merkel, noul cancelar al Germaniei. Recent, Germania si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu „actele de tortura” care ar fi fost practicate in avioanele-inchisoare ale CIA.
Divergente SUA-UE
Controversa legata de presupusele inchisori ale CIA risca sa adanceasca divergentele deja existente intre UE si SUA, comenta ieri cotidianul britanic „Financial Times”. Intr-un interviu publicat tot ieri de „USA Today”, Condoleezza Rice nu confirma, dar nici nu infirma existenta inchisorilor CIA. Ea pledeaza in schimb pentru detentia pe termen nelimitat a persoanelor banuite ca ar pregati atentate. „N-am mai luptat pana acum intr-un astfel de razboi. Nu poti permite cuiva sa comita mai intai atentatul, ca apoi sa-l arestezi. Pentru ca in atentatul respectiv mor mii de oameni nevinovati”, sustine Rice.
Dar, cu o zi inainte, comisarul european pentru Justitie, Franco Frattini, sublinia pe un ton dur contrastul dintre mesajul de democratizare pe care il transmit public SUA si folosirea tehnicilor speciale de interogare in strainatate. „Nu poti sa vorbesti despre tortura in cursul diminetii, iar dupa-amiaza sa indemni la democratizare”, spunea Frattini.
De altfel, UE a cerut Washingtonului sa clarifice aceste acuzatii.
In replica, purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Sean McCormack, a spus ca SUA vor face tot posibilul pentru a raspunde „cat mai complet si mai sincer” cererii europene. „Discutiile se vor situa in contextul mai larg al luptei noastre comune impotriva terorismului, o lupta pe care toate tarile libere, inclusiv tarile europene, o duc alaturi de noi. Este vorba despre cum actionam fata de indivizii care nu respecta nici o lege, nu poarta nici o uniforma, nu se supun nici unei norme”, a adaugat McCormack.
In fine, directorul CIA, Porter Goss, a afirmat ieri referitor la presupusele inchisori secrete: „Daca este vorba despre speculatiile din presa, lucrurile au scapat de sub control. Pot asigura ca am citit anumite lucruri in presa care sunt pur si simplu de domeniul fantasticului”.
Riscuri pentru tara noastra
Desi negate categoric de autoritatile de la Bucuresti, in frunte cu presedintele Traian Basescu, acuzatiile lansate de Human Rights Watch privind existenta inchisorilor CIA pe teritoriul romanesc au fost reinnoite de respectiva organizatie, care n-a prezentat insa si dovezile necesare. In acelasi timp, avertismentele lansate pana acum de oficialii europeni dau de inteles ca, daca acuzatiile s-ar confirma, Romania ar putea rata aderarea la UE. Presedintele Comisiei pentru Relatii Externe a Parlamentului European, Elmar Brok, a spus ca, daca in Romania au existat inchisori secrete, UE ar trebui sa redeschida negocierile de aderare (actualmente incheiate) cu tara noastra. Consecinte grave, mergand pana la suspendarea dreptului de vot, ar suferi si tarile membre UE care ar adaposti centre de detentie ale CIA, a avertizat comisarul Frattini.
Un alt tip de risc a fost evocat de Rolf Tophoven, un cunoscut expert german in probleme legate de terorism. El a avertizat ieri in ziarul „Netzeitung” ca reteaua Al Qaeda ar putea lansa „atacuri masive” in tarile unde se presupune ca sunt detinuti de catre CIA suspecti islamisti. „Daca se va descoperi ca inchisori secrete ale CIA exista intr-adevar in unele tari, ar trebui sa fim pregatiti pentru eventuala producere a unor atacuri teroriste la scara mare in aceste state”, a declarat Tophoven.