21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialInchirierea plajelor, o afacere profitabila pentru statul roman

Inchirierea plajelor, o afacere profitabila pentru statul roman

Cand totul parea sa se linisteasca in domeniul plajelor, in sensul ca anul trecut Directia Apelor Dobro-gea Litoral a reusit sa inchirieze toate portiunile de nisip scoase la lictatie, administratorii privati nu s-au mai certat intre ei ca la usa cortului si de bine, de rau, s-au respectat pe intreaga riviera normele de igiena si protectia mediului, inceputul anului 2009 aducand o serie de noutati ce vor influenta semnificativ activitatea din sezonul estival. Ministerul Mediului cauta solutii pentru rezilierea contractelor in exercitiu cu firmele private privind inchirierea portiunilor de plaja, urmand ca acestea sa treaca in administrarea autoritatilor locale. Masura este sustinuta neconditionat de autoritatile locale, in special datorita beneficiilor de ordin financiar.

 

Conform raportului DADL, "in urma licitatiilor organizate in 2006, 2007 si 2008 s-au inchiriat 1.438.426 metri patrati din totalul de 1.438.426 metri patrati suprafata de plaja scoasa la licitatie, reprezentand 100% din suprafata plajei propusa a fi inchiriata si mentionata in Ordinul MMGA nr. 222/2006 cu modificarile si completarile ulterioare. In anul 2008 s-a inchiriat intreaga suprafata de plaja ce nu a fost atribuita in anii anteriori, 5 sectoare de plaja cu o suprafata de 104.559 metri patrati. Incasarile au fost de 3.878.692 lei, comparativ cu 2007, unde aceste incasari s-au cifrat la suma de 2.567.204 lei, valori fara TVA si fara cota de 50% care se vireaza catre bugetul de stat."  Analiza comparativa a costurilor totale a lucrarilor executate pe plaje efectuata la nivel general in perioada 2007 – 2008, arata o scadere a costurilor de aproximativ 1.400 mii lei, reprezentand eficientizarea cu 25% a activitatii directiei.
Veniturile realizate in anul 2008 au fost de 100,2%  fata de cele prognozate comparativ cu anul 2007 cand incasarile au fost in procent de 77% fata de cat a fost prognozat. Altfel spus, 2008 a fost un an profitabil pentru stat, cel putin din punct de vedere al DADL.

Falezele, in asteptarea fondurilor nerambursabile
Programul de investitii pe anul 2008 a fost de 25.810.970 lei, cu 3.447.369 lei mai mare fata de anul precedent. Totodata, au demarat lucrarile de reabilitare la falezele din patru localitati: Constanta, Eforie, Costinesti si Tuzla. Au fost initiate demersurile pentru depunerea documentatiei in vederea obtinerii unor fondurilor nerambursabile privind lucrarile pentru protectie costiera, fonduri care vor fi utilizate la reabilitarea plajelor litorale. In urma retrocedarilor catre autoritatile locale, programele de investitii cu fonduri interne si externe ar putea avea fi intarziate.  In alta ordine de idei Directia Apelor Dobrogea Litoral a inter-venit pentru evacuarea algelor, fenomen care se produce in fiecare an, de pe intreag litoralul. In acest sens s-a constatat anul trecut o reducere a cheltuielilor pentru neutralizarea algelor cu aproximativ 21% fata de 2007.

» De doua ori mai multe amenzi
Activitatea de inspectie a urmarit preventia si disciplinarea utilizatorilor de apa si a operatorilor de plaja. Anul trecut au fost efectuate 3895 de actiuni de control si verificari in teren, cu 13,8% mai mult fata de anul precedent. Valoarea sanctiunilor acordate a fost de 255.000 lei, fata de 101.000 lei in 2007, fapt ce, in opinia specialistilor DADL, confirma cresterea gradului de disciplinare a agentilor economici care isi desfasoara activitatea pe litoral.

Beach-barurile, la pamant
DADL a demarat de curand o operatiune de dezafectare a constructiilor usoare de pe nisip. Pe intreg litoralul exista 50 de astfel de constructii. Acestea apartin fie operatorilor de plaje, fie unor subcontractori care la incheierea sezonului estival nu au demontat beach- barurile, asa cum prevede legea. Reprezentantii DADL au precizat ca intregul cost al operatiuni, ce se intinde pe doua saptamani, va fi suportat de catre operatorii privati care au concesionat perimetrele unde s-au semnalat constructiile usoare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă