15.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialIncetare a focului, dar nu cu orice pret

Incetare a focului, dar nu cu orice pret

„Este timpul pentru un nou Orient Mijlociu”, declara secretarul de stat american, Condoleezza Rice, ieri, la Ierusalim, inaintea intrevederii cu premierul israelian, Ehud Olmert. „Este timpul sa le spunem celor care nu vor un Orient Mijlociu diferit ca noi vom invinge. Nu ei”, a adaugat sefa diplomatiei americane.
Condoleezza Rice a repetat si la Ierusalim apelul la o incetare a focului, dar nu cu orice pret si nici cu riscul revenirii la situatia anterioara. „Eu si presedintele Bush am vorbit despre o incetare durabila a focului, o incetare durabila a violentei, care va face intr-adevar ca situatia de securitate sa fie mai buna decat inainte”, a explicat ea pozitia administratiei americane. Obiectivul il constituie un „Orient Mijlociu pasnic si democratic”, in care „pacea este durabila”.
In convorbirea pe care a avut-o cu ministrul israelian de Externe, Tzipi Livni, Condoleezza Rice a subliniat importanta prevenirii unei crize umanitare in Liban, aratand ca „nimeni nu vrea sa vada civili inocenti” afectati de conflict.
Premierul israelian, Ehud Olmert, a declarat ca „Israelul este hotarat sa continue lupta impotriva Hezbollah” si sa ia „cele mai severe masuri impotriva celor care lanseaza mii de rachete asupra civililor nevinovati”. „Ori noi, ori Hezbollah. In ceea ce ne priveste, este o problema de viata si de moarte”, a declarat in fata Knessetului vicepremierul israelian, Shimon Peres.
Armata israeliana si-a intensificat ofensiva terestra, comandantul local al operatiunilor, locotenent-colonelul Yitzhak Ronen, anuntand ca fortele sale au preluat controlul si asupra localitatii libaneze Bint Jbeil, unde se afla comandamentul militar local al partidului siit.
Tirurile Hezbollah au vizat din nou nordul Israelului si Haifa, unde au cazut ieri 16 rachete, unele dintre ele in zone cu complexe de apartamente.

Cele mai citite

Stefano Pioli, noul antrenor al lui Al-Nassr după demiterea lui Luis Castro

După un start de sezon sub așteptări, Al-Nassr l-a demis pe Luis Castro și l-a numit pe italianul Stefano Pioli drept noul antrenor principal. Al-Nassr,...

VIDEO Fabrică de anvelope inaugurată în România. Este una dintre cele mai mari investiții din ultimii ani

Un important dezvoltator finlandez, Nokian, a realizat una dintre cele mai mari investiții din ultimii ani în România, inaugurând o fabrică de anvelope la...

Ciucă nu-l vrea premier pe Ciolacu dacă va câștiga alegerile prezidențiale

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, miercuri, că, dacă va câştiga alegerile prezidenţiale, nu l-ar pune premier pe Marcel Ciolacu, arătând că acesta susţine...
Ultima oră
Pe aceeași temă