20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialÎnceputul sfârşitului

Începutul sfârşitului

Din anul 2004, tendinţele în politica naţională au putut fi decelate mai uşor la Cluj, fie că a fost vorba de formarea Alianţei PNL – PD, de ruperea alianţei dintre PSD şi UDMR ori de datele care arătau, în 2009, că Traian Băsescu va câştiga un nou mandat de preşedinte.

Nu este vorba de vreo premoniţie, ci de faptul că judeţul Cluj are nişte structuri de mentalitate colectivă care pot fi nişte indicatori excelenţi pentru modul în care reacţionează românii. Iar dacă situaţia se va menţine şi pe viitor, lucrurile arată rău pentru USL. „Dictatura celor mari” din PNL şi PSD a determinat ruperea rândurilor de către PC. Desigur, orice poate fi justificat prin referirea la rezultatele electorale din 2008, când PC a obţinut nişte rezultate mizerabile. Însă politica trebuie să fie orientată spre viitor.

În prezent, PNL are un senator, un deputat şi un deputat condamnat penal. PSD are un senator şi un deputat, iar PC are un senator şi o colaborare foarte bună cu un deputat independent. Dacă acesta va face pasul spre PC, atunci acest partid va avea, la Cluj, o forţă parlamentară egală cu cea a PSD. Poate, egală şi cu PNL, dacă deputatul liberal Virgil Pop se va întoarce după gratii în săptămânile următoare. Iar fisurarea USL, prin decizia PC de a candida pe liste proprii la alegerile locale reprezintă un semnal foarte prost pentru alianţa opoziţiei.

Dacă PC va obţine rezultate bune, va avea pretenţia ca raporturile de forţă din interiorul USL să fie rediscutate. Iar acest lucru nu este posibil fără unele cutremure.  Text Box:

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă