20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialInceputul Revolutiei

Inceputul Revolutiei

Tentativele autoritatilor romane de a-l evacua din locuinta parohiala pe pastorul reformat Laszlo Tokes au condus la aparitia primelor proteste, inca din data de 15 decembrie 1989.
Enoriasii s-au opus evacuarii din casa a pastorului, dupa care totul s-a transformat intr-o demonstratie de sprijin. Trupele Armatei, Securitatii si Militiei au deschis focul asupra manifestantilor care demonstrau deja impotriva regimului dictatorial al lui Ceausescu, incepand cu ziua de 17 decembrie 1989. La data de 18 decembrie 1989, Nicolae Ceausescu a plecat in Iran, misiunea de a comanda inabusirea protestelor de la Timisoara revenindu-le sotiei acestuia, Elena Ceausescu, si colaboratorilor apropiati.
Dupa o interventie televizata la intoarcerea in tara, manifestantii de la Timisoara fiind catalogati ca „iredentisti”, „huligani” si „vanduti unor agenturi straine”, Ceausescu a convocat o mare adunare populara pentru data de 21 decembrie 1989, in fata sediului CC-PCR. In timpul discursului lui Ceausescu, lucrurile au luat o intorsatura neasteptata, populatia adunata strigand lozinci impotriva regimului. Au urmat confruntarile violente din Piata Universitatii de la baricada, iar a doua zi, pe 22 decembrie 1989, Nicolae si Elena Ceausescu au fost nevoiti sa fuga cu elicopterul de pe acoperisul CC-ului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă