Ministrul Apărării, Adrian Țuțuianu, a declarat, duminică, pentru agenția News.ro, că recrutarea rezerviștilor voluntari reprezintă o adaptare la realitățile societății românești, în condițiile în care serviciul militar nu mai este obligatoriu. De luni, MApN începe procesul de selecție și recrutare a rezerviștilor voluntari.
„Legea rezervistului voluntar este în vigoare de la 1 ianuarie 2017, ea reprezintă un răspuns de adaptare la realităţile societăţii româneşti de astăzi şi are ca obiectiv asigurarea de personal cu pregătire militară adecvată, în contextul în care, de mai mulţi ani, în România serviciul militar nu mai este obligatoriu”, a declarat Adrian Țuțuianu, pentru News.ro.
Ministrul Apărării a mai precizat că „raporturile de serviciu dintre rezerviştii voluntari şi MApN se stabilesc pe bază de contract, primul contract este pe o perioadă de patru ani, iar următoarele pe o perioadă de maximum trei ani”.
„În perioadele în care nu participă la instruire sau la misiuni în cadrul structurilor în care sunt încadraţi, sunt în continuare declaraţi în sistemul public de pensii, sistemul asigurărilor sociale de sănătate şi în sistemul asigurărilor de şomaj şi beneficiază lunar de o remuneraţie în cuantum de 10% din suma reprezentând solda în funcţie pentru care sunt încadraţi conform contractului încheiat şi solda gradului deţinut”, a adăugat el.
Procesul de recrutare are loc la centrele militare judeţene, unde candidaţii vor trebui să prezinte actul de identitate în original şi copie, certificatul de cazier judiciar eliberat cu maximum şase luni înainte de data depunerii, acte de studii şi/sau alte documente care atestă alte competenţe dobândite în viaţa civilă, în original şi în copie, permisul de conducere în original şi în copie, dacă este cazul, pentru candidaţii fără pregătire militară şi livretul militar în original şi copie, dacă este cazul, numai pentru cei care deţin calitatea de rezervişti.
Adrian Ţuţuianu a reiterat faptul că rezerviştii voluntari vor fi renumeraţi cu solda corespunzătoare gradului şi funcţiei deţinute atunci când sunt convocaţi la procesul de instruire sau misiuni interne/externe şi vor primi un procent de 10% din aceste venituri atunci când nu sunt convocaţi la asemenea activităţi.
În 10 iulie, începe procesul de selectție și recrutare a rezerviștilor voluntari. Conform MApN, sunt sunt disponibile aproximativ 2.200 de posturi pentru gradaţi şi soldaţi rezervişti voluntari, în 24 de judeţe şi în municipiul Bucureşti.