10.3 C
București
miercuri, 21 februarie 2024
AcasăSpecialÎncepe a IV ediţie a festivalului Pelicam. Ce surprize sunt anunţate

Începe a IV ediţie a festivalului Pelicam. Ce surprize sunt anunţate

Pelicam aduce și în acest an noutăți la Tulcea, la cea de-a patra ediție a festivalului. “Pelicam Adventure“ este noua secțiune din festival. Poveștile celor care se iau la întrecere cu natura sunt surse de inspirație pentru noi toți.

Cei care își încearcă limitele măsurându-și puterile cu mama natură sunt protagoniștii unora dintre cele mai impresionante documentare. Unul dintre ele este “Killer Slope“/“Versantul morții“ (Olanda, 2014), film ce va fi proiectat în premieră națională la Pelicam 2015.

Regizorul ăi jurnalistul de investigație Geertjan Lassche urmărește expediția unor alpiniști în drumul lor spre vârful Cho Oyu, al șaselea cel mai înalt munte din lume.

Ce-i motivează pe acești oameni? Cât de nemilos trebuie să fii? Cățărătorii aceștia sunt chiar asa aroganți precum par? Cu cât grupul se apropie mai tare de vârf, cu atât ies la iveală tot mai multe dileme despre alpinism. Iar apoi, după șase săptămâni, muntele însuși se întoarce împotriva alpiniștilor.

“Killer Slope“  a fost nominalizat la titlul de cel mai bun documentar olandez la IDFA 2014. Geertjan Lassche, regizorul documentarului, va fi prezent la proiecția filmului împreună cu Wilco van Rooijen, unul dintre protagoniști.

Acesta din urmă este un aventurier, alpinist și explorator polar. Wilco este singurul olandez care a escaladat pe cont propriu și fără oxigen suplimentar cele „Șapte Vârfuri“, respectiv cele mai înalte vârfuri de pe fiecare continent.

Li se va alătura Alex Găvan, alpinistul român care a cucerit șase vârfuri de peste 8.000 de metri. “Mă aflu printre optimiștii care cred cu tărie că nu este totul pierdut și care cred că un film bun poate fi mai mult decât doar un film bun și are potențialul de a genera transformare pozitivă a unui status quo. Dar pentru ca această transformare să se întâmple, trebuie să realizăm că bucăți din cheie sunt la fiecare dintre noi și trebuie să ne implicăm“, spune Alex Găvan, invitat special Pelicam 2015. Filmul va fi proiectat în premieră națională în Piața Civică din Tulcea, sâmbătă, 13 iunie, de la ora 20.30. Tot în Piața Civică va avea loc concertul celor de la Robin and the Backstabbers, care își lansează ultimul album la Tulcea, la invitația Pelicam. Bacovia Overdrive vol. 2: Arhanghel’sk este cel mai recent material al celor de la RATB care va ajunge la doi pași de Delta Dunării, special pentru publicul Pelicam 2015.  

Retrospectivă Dominique Marchais

Dominique Marchais, regizor francez, recunoscut pentru documentarele sale de mediu, vine pentru prima dată în România, la invitația Pelicam, pentru a prezenta două dintre filmele sale în cadrul retrospectivei dedicate muncii de documentarist.

Marchais este licențiat în filosofie la Sorbona și a debutat în cinematografie ca realizator de cronici. El s-a făcut remarcat în 2003 cu scurt metrajul  “Lenz échappé“, după care a realizat două filme documentare, premiate la festiva­luri internaționale: “Le temps des grâces“ (2009) și “La ligne de partage des eaux“ (2014). “Le temps des grâces“/“Vremea harului“ (2009) este o anchetă documentară despre lumea agricolă din Franța de azi. “La ligne de partage des eaux“/“Cumpăna apelor“ (Franța, 2014) este un film despre teritoriul național: teritoriu geografic, teritoriu ca peisaje în schimbare, dar și teritoriu politic.

Povestea documentarului se înscrie în perimetrul bazinului versant al Loirei, din sursa ei de la Viena pe platoul Millevaches până la estuarul ei.

Cele mai citite

Coaliția, întâlnire pe tema organizării alegerilor

Liderii coaliţiei PSD - PNL urmează să se întâlnească, astăzi, pentru a decide în privinţa comasării alegerilor şi a calendarului electoral.Tot astăzi este anunţată...

Directorul FBI, Christopher Wray, în vizită în România

Directorul FBI, Christopher Wray, a venit într-o vizită fulger în România. S-a întâlnit cu procurorul general, șefii DNA și DIICOT. Oficialul s-a întâlnit în...

“Acordul comercial” de la München: jumătate de triliard de dolari, destinați industriei americane de război

Nimeni n-a sesizat atât contrastul, cât și asemănarea dintre München-ul toamnei anului 1938 și cel al iernii 2024. Dacă atunci, francezii și britanicii au...
Ultima oră
Pe aceeași temă