6.1 C
București
marți, 5 martie 2024
AcasăSpecialIncendii în Australia: Armata, pe lista suspecţilor

Incendii în Australia: Armata, pe lista suspecţilor

Flăcările continuau să avanseze sâmbătă în apropiere de metropola Sydney, unde incendiile de vegetaţie ar fi distrus total sau parţial 300 de case şi au provocat moartea unei persoane.

Pompierii au anunţat 85 de incendii în statul New South Wales, dintre care circa 20 au scăpat de sub orice control în pofida temeperaturilor mai puţin ridicate sâmbătă.

Unul dintre incendiile cele mai importante devasta o zonă situată între oraşele Lithgow şi Bilpin, la aproximativ 80 de kilometri nord-vest de Sydney. Incendiul s-a intensificat după ce a distrus deja aproximativ 30.000 de hectare.

Forţele de apărare australiene au anunţat că anchetează circumstanţele care au permis declanşarea acestui incendiu, în apropiere de Lithgow, pe terenurile armatei.

“Incendiul a izbucnit la 16 octombrie, ziua în care personalul armatei desfăşura exerciţii de antrenament cu explozibil”, a declarat armata într-un comunicat.

“Armata încearcă să stabilească dacă există vreo legătură între cele două evenimente. Ne gândim la cei care şi-au pierdut casele sau care sunt ameninţaţi de aceste incendii devastatoare”, adaugă comunicatul.

Pompierii au estimat că ar putea lupta timp de mai multe săptămâni împotriva flăcărilor în statul New South Wales, în timp ce, după relativa pauză de sâmbătă, duminică sunt prevăzute rafale de vânt şi temperaturi în creştere.

Un bărbat în vârstă de 63 de ani a decedat, probabil din cauza unei crize cardiace, în timp ce încerca să îşi protejeze casa de flăcările de la nord de Sydney, unde locuitorii vorbesc de un incendiu “apocaliptic”.

În Munţii Albaştri, la circa 100 de kilometri vest de Sydney, 193 de locuinţe au fost distruse total şi alte 109 avariate în localităţile Springwood şi Winmalee.

Din cauza incendiilor, Sydney, cel mai mare oraş din Australia, a plonjat în penumbră.

Perimetrul incendiilor este mai mare de 500 de kilometri, a apreciat un oficial din cadrul pompierilor din New South Wales.

Incendiile de vegetaţie sunt frecvente în Australia în timpul verii australe, din decembrie până în februarie. În 2009, un incendiu din statul Victoria (sud) a provocat moartea a 173 de persoane şi a ars mii de locuinţe.

Cele mai citite

Ponta și Simion vor pica la o înțelegere pentru alianța PRO AUR?

Conducerea partidului Pro România, fondat de Victor Ponta, se află în negocieri avansate cu partidul extremist AUR pentru formarea unei alianțe politice sau...
00:01:16

Israelul efectuează cel mai mare raid la Ramallah din ultimii ani

Forțele israeliene au atacat la Ramallah, în Cisiordania ocupată, peste noapte, ucigând un tânăr de 16 ani într-o tabără de refugiați, în timpul celei...

Odiseea Tezaurului României de la Moscova, povestită de Politico

Publicația Politico a prezentat în această dimineață un material dedicat ”Tezaurului de aur al Băncii Naționale a României care a fost trimis la...
Ultima oră
Pe aceeași temă