15.4 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialÎncă un sit arheologic din Palmira, DISTRUS de teroriștii din Statul Islamic

Încă un sit arheologic din Palmira, DISTRUS de teroriștii din Statul Islamic

Teroriștii din Gruparea Stat Islamic au distrus un nou templu, în Palmira. Este vorba despre Templul Bel, considerat unul dintre cele mai importante situri antice, care a fost avariat, duminică, în urma unei explozii de amploare, relatează BBC.

Templul vechi de 2.000 de ani făcea parte din vestigiile oraşului antic Palmira, situat în centrul Siriei şi ocupat de gruparea Stat Islamic în luna mai.

Citește și: VIDEO. Statul Islamic mai distruge un sit arheologic din Palmira

Un locuitor din Palmira, Nasser al-Thaer, a declarat că militanţii SI au declanşat o explozie de amploare duminică după-amiază.

“Este distrugere totală. Cărămizi şi coloane sunt la pământ”, a afirmat el, precizând că doar zidul exterior din jurul templului a mai rămas.

Informația a fost confirmată și de Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), o organizaţie cu sediul în Marea Britanie care are o reţea de activişti în Siria, conform Mediafax.

Informaţia privind noile distrugeri provocate la Palmira a apărut la numai câteva zile după ce gruparea Stat Islamic a difuzat imagini de propagandă care prezentau militanţii săi în timp ce aruncau în aer un alt templu din oraşul antic, Baal Shamin, vechi de 2.000 de ani.

Agenţia culturală a ONU, UNESCO, care a inclus Palmira în patrimoniul mondial, a calificat distrugerea templului Baal Shamin drept crimă de război.

Militanţi SI l-au decapitat în urmă cu o săptămână pe Khaled al-Asaad, un expert în vârstă de 82 de ani care a fost timp de peste 50 de ani directorul serviciului pentru Antichităţi din Palmira, după ce l-au ţinut încarcerat şi l-au interogat timp de peste o lună de zile.

Gruparea Stat Islamic, care a impus o interpretare violentă a legii islamice în teritoriile pe care le-a ocupat în Siria şi Irak, a afirmat că astfel de vestigii promovează idolatria. Statul Islamic a distrus deja mai multe situri din Irak şi este suspectată că vinde antichităţile furate.

 

Cele mai citite

Parchetul European face percheziții la Botoșani într-un dosar de fraudă cu fonduri europene

Biroul din Cluj-Napoca al Parchetului European (EPPO) efectuează joi percheziţii în mai multe locaţii din judeţul Botoşani, inclusiv în instituţii publice, în cadrul unei...

Cât de des ar trebui să faci rotația anvelopelor?

Deoarece anvelopele se uzează diferit pe puntea față comparativ cu cele de pe puntea spate, acestea trebuie rotite periodic pentru a nu ajunge în...

Cum poți să consumi urzicile

Urzicile sunt la foarte mare căutare primăvara, iar asta mai ales datorită numeroaselor beneficii pe care le oferă pentru sănătate și nu numai. Prin...
Ultima oră
Pe aceeași temă