Un nou scandal politic zguduie Consiliul Judetean Galati, care a devenit un fel de teatru de razboi de gherila, de zece luni de zile cele doua grupari, majoritatea PSD-PC si minoritatea PNL-PD, facand eforturi disperate pentru a-si impune clientii politici in functii-cheie, din care sa controleze cheltuirea banului public prin filierele care sa imbogateasca clientela.
Dupa ce PC s-a „maritat” cu PSD…
Dupa ce in perioada septembrie 2005-februarie 2006 s-au batut pentru functia de vicepresedinte al CJ, in aceasta perioada fiind consumate 4 din cele 6 sedinte de plen pentru organizarea confruntarilor in alegeri a candidatului PSD-PC, Eugen Chebac, si a celui al PNL-PD, Iulian Arama, acum razboiul are alta miza: controlul asupra regiilor de sub autoritatea CJ Galati sau la care consiliul este actionar, SC Drumuri si Poduri SA, SC Consproiect SA si SC Consmanagement Parcul de Soft SA. In AGA la cele trei societati sunt si liberali, si pedisti, iar dupa ce in septembrie anul trecut organizatia PC din Galati s-a „maritat” cu PSD, pentru noua familie PSD-PC a devenit o prioritate ca in cele trei AGA sa fie numai reprezentanti ai PSD si PC. Prima confruntare a avut loc pe 30 iunie, cand masina de vot a PSD si PC a revocat reprezentantii PNL si PD si i-a numit pe cei de la PSD si PC. Pentru ca numirile de atunci incalcau noua prevedere a Legii Administratiei Locale, conform careia structurile AGA si CA trebuie sa oglindeasca structura politica a consiliilor, revocarea si renumirea au fost reluate.
Certuri de la „fabrica de cavouri”
Reprezentantul PNL in AGA de la Drumuri si Poduri, Savel Rotaru, re-revocat din functie, a folosit prilejul pentru a contraataca, invocand cresteri foarte mari ale productivitatii societatii si acuzandu-l pe presedintele CJG, Eugen Durbaca, ca nu si-a facut timp sa viziteze societatea si ca a permis participarea la lucrari a unor firme care nu au mai construit decat cavouri. Durbaca a ripostat, reprosand calitatea proasta a lucrarilor executate de Drumuri si Poduri. Vicepresedintele Eugen Chebac (PSD) a scos „asul din maneca”, invocand incompatibilitatea functiei din AGA a lui Savel Rotaru cu aceea de inspector-sef al Inspectiei de Stat pentru Constructii Galati. Alegeri degeaba Vicepresedintele CJ Marcela Sighinas (PNL) a cerut de trei ori sa se amane votarea celor trei hotarari de revocare si a celor trei de numire a noilor reprezentanti, pana la purtarea unor negocieri intre toate partidele. In conditiile majoritatii de care dispun in consiliu, PSD si PC au considerat ca negocierea purtata in familie este suficienta si i-au spulberat cu masina de vot pe reprezentantii PNL si PD, numind propriii reprezentanti. La Drumuri si Poduri, PNL-PD l-a propus tot pe Savel Rotaru (PNL), dar acesta nu a obtinut nici macar toate voturile propriilor consilieri, doi dintre consilierii PNL si PD preferand sa voteze candidatul PSD. Asa ca a iesit invingator reprezentantul PSD Vasile Neagu, om de afaceri. La urmatoarele alegeri PNL si PD nu si-au mai numit candidati. La Consproiect a fost numit si ales consilierul local Eugen Gavan (PC), iar la Consmanagement Parcul de Soft consilierul local Gabriel Gogoncea (PSD) l-a inlocuit pe Laurentiu Marcel Milea (PNL). Cum noile numiri nu respecta prevederile Legii Administratiei Publice Locale referitoare la proportionalitatea AGA si CA-urilor cu structura politica a consiliului, este de asteptat ca Prefectura sa nu valideze cele trei hotarari, atacandu-le in contencios. Logic, in aceasta perioada, „agele” si „ceaurile” vor fi blocate, iar cele trei societati vor fi paralizate de razboiul clientelar dintre cele doua grupari, care ar putea dura cateva luni de zile.