20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialInca 400 de concedieri la ArcelorMittal

Inca 400 de concedieri la ArcelorMittal

» Combinatul de la Galati, fostul Sidex, are acum 12.500 de salariati, mai putin de jumatate din cei 28.000 de salariati pe care ii avea la momentul privatizarii.

Incepand de ieri, alti 400 de salariati ai combinatului ArcelorMittal Galati au renuntat la locul de munca, preferand incasarea platilor compensatorii acordate in cadrul schemei de plecari voluntare convenite de administratie si sindicatele de pe platforma siderurgica. Acesta este cel de-al treilea val de "autodisponibilizari" din combinat, dupa ce incepand cu 1 ianuarie au ramas acasa 50 de salariati, iar de la 15 ianuarie alti 450. De pe 12 decembrie, cand a fost deschisa lista, numarul celor inscrisi pe lista "autodisponibilizarilor" a trecut de 2.000, majoritatea fiind salariati care mai au o perioada scurta pana la pensionare sau au probleme de sanatate. Cum in luna ianuarie s-au inscris pe lista peste 300 de siderurgisti iar lista ramane deschisa pana la 31 martie, este de asteptat ca numarul celor care vor renunta la locul de munca sa creasca cu cel putin alte cateva sute. Administratia combinatului le ofera angajatilor care se inscriu in schema de plecari voluntare o "prima" de la 10.000 la 25.000 de lei, in functie de vechimea in munca si, tot in functie de vechime, vor primi de la 6 pana la 24 de salarii lunare brute.

Administratia de la ArcelorMittal Galati intentioneaza sa mai reduca numarul salariatilor din combinat cu inca 2.500, urmand sa se ajunga in anul 2012 la 10.000 de salariati. Pana in 2012,  va avea loc o reorganizare a tuturor activita-
tilor de pe platforma siderurgica, pentru reducerea pierderilor si a costurilor de productie si cresterea productivitatii, in conditiile realizarii unei productii de 3 milioane tone de otel anual. Reducerile pierderilor si costurilor au constituit obiectivele noului prorietar inca de la preluarea combinatului, in 2001. Primele reduceri au fost operate prin eliminarea "firmelor-capusa", care cresteau costurile cu aproximativ trei dolari la tona de laminate, dar si prin diminuarea cheltuielilor salariale. La privatizare, combinatul avea 28.000 de salariati. In luna decembrie, combinatul avea mai putin de jumatate din numarul salariatilor de la momentul privatizarii, 13.600, iar incepand de ieri numarul salariatilor este de 12.500.

» In valuri
Prima reducere a numarului de angajati a avut loc la un an de la preluarea combinatului, in octombrie-noiembrie 2002. Atunci s-au "autodisponibilizat" 7.546 de siderurgisti. La al doilea val, din aprilie 2004, au renuntat la locul de munca alti 950 de salariati. Dupa ce a urmat o perioada in care siderurgistii pareau sa nu mai fie atrasi de platile compensatorii si sa prefere pastrarea locului de munca, la sfarsitul lui 2007 au renuntat la locul de munca inca 650 de salariati. Acum, pe fondul actualei crize economice, se pare ca incertitudinile in ceea ce priveste siguranta locului de munca ii indeamna sa prefere sumele compensatorii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă