23.7 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialÎnalta Curte a Irlandei de Nord respinge cererea de blocare a Brexitului,...

Înalta Curte a Irlandei de Nord respinge cererea de blocare a Brexitului, în ciuda opoziției Parlamentului local

Înalta Curte de Justiție a Irlandei de Nord a decis, vineri, că legislația acestei provincii nu restrânge dreptul premierului Regatului Unit de a declanșa procedura de ieșire a țării din Uniunea Europeană, informează Reuters citată de Agerpres.

Curtea de Justiție consideră că acordul parlamentului regional din Irlanda de Nord nu este necesar pe acest subiect.

Înalta Curte nord-irlandeză a mai decis să transfere instanțelor din Anglia chestiunea mai largă legată de autoritatea deținută sau nu de premierul Theresa May și de miniștrii săi de a invoca articolul 50 din Tratatul de la Lisabona fără aprobarea explicită a parlamentului britanic.

Decizia instanței de la Belfast este prima a justiției din Regatul Unit referitoare la contestațiile depuse, inclusiv la Londra, privind ieșirea țării din blocul comunitar.

Judecătorul Paul Maguire a estimat că implicațiile pentru Irlanda de Nord sunt încă incerte, în condițiile în care procesul se va întinde pe mai mulți ani de negocieri.

Reclamanții invocaseră argumentele că Irlanda de Nord a votat majoritar împotriva Brexit și că ieșirea din UE ar încălca acordurile de pace din 1998.

Unul dintre reclamanți, activistul pentru drepturile omului Raymond McCord, a declarat că va face recurs la Curtea Supremă, cea mai înaltă instanță a Marii Britanii.

Guvernul britanic a salutat vineri decizia Înaltei Curți din Irlanda de Nord. ‘Salutăm decizia curții din această dimineață și faptul că este de acord că putem trece la declanșarea articolului 50 așa cum intenționam’, a declarat un purtător de cuvânt al premierului britanic Theresa May, referindu-se la articolul tratatului UE care deschide calea Marii Britanii de a începe procedura legală de ieșire din Uniunea Europeană.

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Cum să alegi o florărie online de încredere și să te bucuri de servicii de calitate 

În lumea digitală de astăzi, alegerea unei florării online de încredere poate fi o provocare. Cu o mulțime de opțiuni disponibile, cum vei putea...

Achiziția avioanelor F-35 ar crea locuri de muncă și ar accelera dezvoltarea tehnologică pe 50 de ani

Achiziția avioanelor militare F-35 ar crea locuri de muncă și ar accelera dezvoltarea tehnologică a României pentru următorii 50 de ani, afirmă un comunicat...

Zelenski critică lentoarea deciziilor aliaților occidentali privind ajutorul pentru Ucraina

Aliaților occidentali le ia prea mult timp pentru a lua decizii cheie privind sprijinul militar pentru Ucraina, a declarat președintele Volodimir Zelenski într-un interviu...
Ultima oră
Pe aceeași temă