15.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialIn vizita la prieteni neonazisti?

In vizita la prieteni neonazisti?

In nici doua saptamani, adeptii de pretutindeni ai sportului-rege sunt asteptati „in vizita la prieteni”, precum specifica sloganul oficial al organizatorilor germani – gazdele actualului Campionat Mondial de Fotbal.
Pe masura ce se apropie evenimentul sportiv si, odata cu el, momentul sosirii turistilor de toate natiile si rasele, se inmultesc si semnele de intrebare referitoare la securitatea acestora. De saptamani bune, o serie de atacuri xenofobe zguduie numeroase orase din estul tarii, dar si Berlinul. Ca este vorba de cetateni de origine turca, afro-americana sau de un deputat berlinez de origine kurda – victimele au fost batute atat de bestial, incat au ajuns in coma la spitale, unde se mai afla si acum.
In ultimele 48 de ore, grupurile de skinheads si-au amplificat atacurile. La Weimar, batausii germani au sarit la doi cubanezi si un mozambican; la Wismar, un indian a fost atacat intr-un talcioc, neonazistii urland „Sieg Heil!” inainte de a tabari pe om. Berlinul a fost, joi seara, scena a nu mai putin de trei incidente extremiste indreptate impotriva unui turc, unui libanez si unui cetatean originar din Guyana. 18 faptasi cu varste cuprinse intre 20 si 24 de ani au fost retinuti la scurt timp dupa incidente – prea tarziu insa pentru victime.
Saptamana trecuta, politicienii germani au fost treziti din nonsalanta lor fata de escaladarea xenofobiei de Uwe-Karsten Heye, fost purtator de cuvant guvernamental, care a avertizat deschis despre existenta unor asa-numite „no-go-areas” in Germania, bine cunoscute de localnicii de culoare, care se feresc sa calce in zonele cu pricina de teama neonazistilor. Majoritatea acestor zone se afla pe teritoriul fostei RDG – dar nu in mod exclusiv. Politicienii germani au mai trebuit sa ia la cunostinta faptul ca in SUA, bunaoara, agentiile de voiaj distribuie ghiduri turistice in care cetatenii de culoare sunt sfatuiti sa evite un numar relativ mare de orase germane.
Din pacate, politicienii s-au trezit din letargie in cel de-al 12-lea ceas. Abia acum autoritatile incep sa se teama ca reputatia tarii ar putea fi afectata – aspect cu atat mai trist cu cat a fost nevoie de un eveniment sportiv pentru ca ei sa ia in serios incidentele xenofobe ce se petrec sub nasul lor de ani buni si sa cugete la cauzele sociale ale acestora.
Astfel, singurii care mai au capacitatea de a salva situatia sunt chiar cetatenii ei. Milioanele de microbisti germani vor avea sansa sa dovedeasca daca sunt gazde tolerante sau daca lumea a sosit in vizita la… „prieteni” neonazisti.

Cele mai citite

Comisia Europeană ajută Apple să se conformeze obligațiilor de interoperabilitate

Comisia Europeană a inițiat pe 19 septembrie două proceduri oficiale pentru a ajuta Apple să se conformeze obligațiilor de interoperabilitate prevăzute în Regulamentul privind...

Marius Marin revine după accidentare! Ce au spus italienii

După o evoluție impresionantă în meciul Pisa - Salerno, Marius Marin este gata să revină în echipa sa, în ciuda unei contracturi musculare suferite. Marius...

Deces tragic pentru un bărbat din Alba înțepat de o viespe mare în cap

Un bărbat de 49 de ani, din județul Alba, a murit după ce a fost înțepat în zona capului de un gărgăun (viespe mare),...
Ultima oră
Pe aceeași temă