20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialIn SUA telefoanele pot fi ascultate fara mandat judecatoresc

In SUA telefoanele pot fi ascultate fara mandat judecatoresc

Decizie istorica in Statele Unite! Congresul american a aprobat ascultarea telefoanelor fara mandat din partea unui judecator. Controversata lege a fost vehement contestata de aparatorii drepturilor civile, iar dezbaterile au durat mai mult de un an de zile.

 

Ascultarea convorbirilor si comunicatiilor electronice fara mandat din partea unui judecator a iesit la iveala in decembrie 2005 si a provocat un imens scandal in Statele Unite.

Serviciile secrete americane au fost autorizate chiar de presedintele George W. Bush sa faca astfel de interceptari, pentru a lupta mai eficient impotriva terorismului. Dupa luni de controverse, Casa Alba a avansat in 2007 un proiect de lege prin care incerca sa legifereze aceste actiuni ale serviciilor secrete. In pofida opozitiei democratilor, majoritari in Congres, dar si a organizatiilor pentru apararea drepturilor civile, documentul a fost aprobat de Camera Reprezentantilor in acest an.

Miercuri, si Senatul american si-a dat acordul pe textul de lege, cu 69 de voturi pentru si 28 impotriva. Controversatul text, aprobat chiar si de candidatul democrat la presedintie, Barack Obama, reprezinta rezultatul unui compromis intre Casa Alba si Congresul american.

 

Presedintele George W. Bush a anuntat ca va promulga legea imediat. "Aceasta lege este cruciala pentru securitatea Americii. Ea trebuia adoptata de mult timp", a declarat Bush, care s-a exprimat asupra acestui subiect la scurt timp dupa ce a revenit in SUA, dupa summitul G8 din Japonia.

Bush – a carui administratie ameninta legea cu veto daca ea nu ar acorda o imunitate retroactiva companiilor de telecomunicatii care au participat la programul de ascultari fara mandat al justitiei in secret la ordinul presedintelui american dupa atentatele de la 11 septembrie 2001 – a estimat ca criteriile de acceptare de catre Casa Alba au fost respectate.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă