18.2 C
București
duminică, 14 aprilie 2024
AcasăSpecialÎn străfundurile depresiei

În străfundurile depresiei

În această seară, la ora 19.30,la Librăria Humanitas de la Cişmigiu sunteţi aşteptaţi la o întâlnire cu Mircea Cărtărescu, Corina Şuteu, Vlad Stroescu şi Lidia Bodea pentru a asculta o dezbatere despre fascinanta carte a lui Andrew Solomon, “Demonul amiezii. O anatomie a depresiei”, volum finalist la premiul Pulitzer, câştigător al National Book Awards şi inclus în lista The Times a celor mai bune o sută de cărţi ale deceniului.

„M-am simţit îmbogăţit interior parcurgând, pasionat, cartea lui Andrew Solomon. Mai mult decât ştiinţă şi mai mult decât literatură, ea este o mărturie despre suferinţă, o meditaţie despre scandalul etern al faptului că o conştiinţă trebuie să simtă durere şi să moară. Traducerea în limba română a acestei opere, nominalizată în anul publicării ei la premiul Pulitzer, trebuie privită drept ceea ce este cu adevărat: un eveniment“, spunea Mircea Cărtărescu.

Despre această carte James Watson, laureat cu premiul Nobel pentru medicină, descoperitorul ADN-ului, a spus că este „o imagine caleidoscopică şi fascinantă a depresiei,“ în timp ce revista “Times” scria că este vorba despre „o carte fascinantă şi empatică. Captivantă, de largă respiraţie, lipsită de prejudecăţi, utilă, o mărturie a forţei de care poate da dovadă mintea omenească în confruntarea cu provocările cele mai cumplite, o carte care ne aduce tuturor o rază de speranţă“.

Până şi psihiatrii s-au arătat încântaţi de această lucrare. Iată ce declara, după ce a citit-o, Kay Redfield Jamison, profesor de psihiatrie la Johns Hopkins School of Medicine: „Demonul amiezii explorează, cu imagini grăitoare şi până în străfunduri fenomenul melancoliei şi al spaimei. E o mărturie cuprinzătoare, în toate sensurile – personal, ştiinţific, istoric şi politic –, asupra depresiei clinice, a originilor ei, a modalităţilor de manifestare şi a tratamentului necesar. O lucrare importantă care vorbeşte despre suferinţă, dar şi – chiar într-o mai mare măsură – despre speranţă“.

Andrew Solomon s-a născut în 1963. Şi-a făcut studiile la Yale şi Cambridge. Trăieşte la New York şi Londra. Este doctor în psihologie şi scrie literatură de factură politică, culturală, psihologică şi de ficţiune. Scrie în mod regulat pe teme diversificate: despre depresie, artiştii sovietici, renaşterea culturală afgană, politica libiană şi altele în New Yorker, New York Times Magazine, Artforum, Travel and Leisure şi în alte publicaţii. Cartea sa „The Noonday Demon: An Anatomy of Depression“ a câştigat în 2001 Premiul Naţional al Cărţii, în 2002 a figurat printre finalistele pentru premiul Pulitzer, fiind inclusă în lista publicaţiei The Times a celor mai bune o sută de cărţi ale deceniului.

Cele mai citite

Boris Johnson cere statelor occidentale să ajute Ucraina: Dacă va cădea, va fi o catastrofă

Afirmaţiile au fost făcute în cadrul unui editorial publicat în Daily Mail, în care Boris Johnson face apel la statele occidentale să ofere Ucrainei...

Un fost șef al SIE intră în cursa pentru Palatul Cotroceni

Generalul Silviu Predoiu, președinte al Partidului Liga Acțiunii Naționale, intră în cursa pentru Palatul Cotroceni. El pledează pentru meritocrație și recuperarea interesului național, potrivit...

Iranul a sechestrat un vas portughez în strâmtoarea Ormuz

Gărzile Revoluționare ale Iranului au sechestrat, sâmbătă, un portcontainer "cu legături" cu Israelul în Golf, a anunțat agenția oficială IRNA, la câteva zile după...
Ultima oră
Pe aceeași temă