Spania a reușit să salveze de la naufragiu 49 de migranți ce se aflau în Oceanul Atlantic, în largul Insulelor Canare.
O ambarcațiune din paza de coastă spaniolă a transportat luni (30 mai) 49 de migranți, inclusiv o femeie și un copil, în portul Arguineguin din Gran Canaria, după ce au fost salvați din Oceanul Atlantic, conform Reuters.
Spania a salvat pe cei 49 migranți în largul Insulelor Canare, punctul fierbinte al migranților care încearcă să treacă în Europa
Migranții salvați au fost văzuți înfășurați în pături în timp ce așteptau să debarce.
Situate la aproximativ 60 de mile de coasta Marocului, Insulele Canare din Spania au devenit un punct fierbinte pentru migranții care încearcă să ajungă în Europa în ultimii ani.
Anul trecut, aproximativ 4.400 de persoane au fost pierdute pe mare în încercarea de a ajunge în Spania, potrivit unui grup de monitorizare. Un total de 22.316 migranți au traversat cu barca către Insulele Canare în 2021, după ce 23.271 au făcut traversarea în 2020.
În 2019, mai mulți agenţi ai Gărzii Civile, au fost judecaţi după moartea unor migranţi
Dosarul, impulsionat de mai multe ONG-uri, a fost clasat de două ori şi redeschis de fiecare dată. Faptele s-au petrecut pe 6 februarie 2014, când sute de migranţi s-au aruncat în apă pentru a încerca să ajungă din Maroc în enclava spaniolă Ceuta, iar 15 dintre ei s-au înecat.
Agenţii spanioli anchetaţi acum au tras asupra lor cu gloanţe de cauciuc pentru a descuraja pătrunderea migranţilor şi ”a apăra frontierele spaniole”. Prin urmare, ei sunt acuzaţi pentru omor prin imprudenţă cu circumstanţe agravante şi refuzul de a acorda ajutor la frontieră.
”Pe mare erau persoane migrante cărora li se putea întâmpla ceva rău, inclusiv să-şi piardă viaţa, şi care trebuiau să fie ajutate de agenţii investigaţi, care ar fi putut să intervină în ajutorul lor şi s-au abţinut să o facă fără vreun motiv care să justifice omisiunea lor”, argumentează procurorul de caz. ”Frontierele trebuie protejate, dar nu lăsând neprotejate persoanele” şi nu prin ”practici incompatibile cu drepturile omului”, mai spune el.
Însă în rechizitoriu se aminteşte că imigraţia ilegală condusă de grupări infracţionale nu de puţine ori pune în pericol viaţa şi integritatea fizică a migranţilor şi au existat de asemenea episoade de ”asalturi violente şi infracţiuni la frontiere”. La rândul său, judecătorul a menţionat că indiciile din dosar ”nu prezumă culpabilitatea agenţilor”, asupra căreia va trebui să se pronunţe instanţa.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!