7.4 C
Bucureศ™ti
vineri, 18 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialรŽn Rusia autoritฤƒลฃile ลŸi mafia acลฃioneazฤƒ "mรขnฤƒ รฎn mรขnฤƒ"

รŽn Rusia autoritฤƒลฃile ลŸi mafia acลฃioneazฤƒ „mรขnฤƒ รฎn mรขnฤƒ”

Rusia este un stat mafiot virtual, unde partidele politice acลฃioneazฤƒ „mânฤƒ în mânฤƒ” cu oligarhii ลŸi capii crimei organizate, estimeazฤƒ un procuror spaniol, citat într-o notฤƒ diplomaticฤƒ americanฤƒ, piratatฤƒ de WikiLeaks.

Procurorul Jose Gonzalez, care ancheteazฤƒ de un deceniu crima organizatฤƒ rusฤƒ, considerฤƒ cฤƒ „nu se pot diferenลฃia activitฤƒลฃile guvernului (rus) ลŸi cele ale grupurilor de crimฤƒ organizatฤƒ”, se aratฤƒ într-o notฤƒ diplomaticฤƒ trimisฤƒ în februarie 2010 de ambasada americanฤƒ din Madrid. Procurorul spaniol s-a declarat de acord cu opozantul rus, Alexandre Litvinenko, asasinat la Londra în noiembrie 2006, potrivit cฤƒruia, otrฤƒvirea lui cu polonium 210, material puternic radioactiv, a fost acลฃiunea organelor de securitate ale Rusiei, „proprietari ai crimei organizate”. Procurorul Gonzalez preciza cฤƒ „unele partide politice în Rusia acลฃioneazฤƒ mânฤƒ în mânฤƒ cu crima organizatฤƒ” ลŸi existฤƒ „legฤƒturi dovedite între partidele politice ruse, crima organizatฤƒ ลŸi traficul de arme”. Autoritฤƒลฃile ruse se folosesc de mafie pentru a realiza operaลฃiuni pe care „nu le poate efectua direct ca guvern”, cum ar fi livrarea de arme kurzilor pentru a destabiliza Turcia. Gonzales era convins cฤƒ responsabilii serviciilor secrete ruse erau în spatele deturnฤƒrii cargoului Arctic Sea, suspectat cฤƒ transportฤƒ arme pentru Iran în 2009.

Asasinarea lui Litvinenko ลŸi FSB

Unul dintre cei mai buni diplomaลฃi ai SUA îลŸi exprima, într-una din notele diplomatice publicate de WikiLeaks, suspiciunea ca Vladimir Putin sฤƒ fi avut probabil cunoลŸtinลฃฤƒ prealabilฤƒ de complotul privind asasinarea disidentului rus, Alexandre Litvinenko la Londra. „Dacฤƒ elemente necontrolabile din serviciile de securitate ar fi putut acลฃiona (…) fฤƒrฤƒ ca Putin sฤƒ fie informat”, ลŸtiind „ataลŸamentul faลฃฤƒ de detalii” al premierului rus. ลži mai ales, dacฤƒ „aceste elemente ar fi putut funcลฃiona în Marea Britanie fฤƒrฤƒ cunoลŸtinลฃa lui Putin”. Alte note ale ambasadei SUA aratฤƒ cฤƒ Statele Unite credeau cฤƒ este „ improbabil” cฤƒ Rusia va extrฤƒda vreodatฤƒ principalul suspect în asasinarea lui Litvinenko, Andrei Lugovoi, pentru cฤƒ „se bucurฤƒ de protecลฃia personalฤƒ a lui Putin”.

Alte note provenind de la consulatul american din Hamburg dezvฤƒluie cฤƒ Dmitri Kovtun, ex-agent KGB reorientat spre afaceri, a fost cu Lugovoi când l-a întâlnit pe Litvinenko la Londra ลŸi a lฤƒsat urme de contaminare radioactivฤƒ în Germania, unde fusese arestat. Poliลฃia germanฤƒ a dorit sฤƒ testeze avionul Aeroflot, cu care zburase din Rusia în Germania, pentru a depista urme de polonium dar „în ultimul moment, Aeroflot a schimbat avionul”.

Miliardele secrete ale lui Putin

Documentele dezvฤƒluite de WikiLeaks se referฤƒ ลŸi la presupuse miliarde secrete ale actualului premier rus, Vladimir Putin. Notele diplomatice fac legฤƒtura între averea lui Putin ลŸi o firmฤƒ din domeniul petrolului, cu sediul în Elveลฃia, numitฤƒ Gunvor. John Beyrle declara cฤƒ existฤƒ legฤƒturi strânse între firmฤƒ ลŸi guvernul rus ลŸi preciza cฤƒ „proprietarul secret ลŸi-a mฤƒrit participarea pentru a-l include pe premierul Vladimir Putin”. Acesta din urmฤƒ a fost deja confruntat cu amploarea ลŸi sursele averii sale, estimatฤƒ la 25 miliarde de lire sterline. Criticii sฤƒi susลฃin cฤƒ este cel mai bogat om din Europa. Gunvor a dezminลฃit eventuale legฤƒturi cu Putin care, la rândul sฤƒu, a negat cฤƒ ar deลฃine o imensฤƒ avere secretฤƒ.

Cele mai citite

Fii brand รฎntรขi la tine acasฤƒ

Flori rare, crescute cu greu, uneori la umbrฤƒ, deศ™i au nevoie de luminฤƒ ศ™i soare mult, produsele romรขneศ™ti sunt rara avis pe rafturile marilor...

Marcel Ciolacu: Romรขnia va intra anul acesta รฎnย Schengenย ลŸi cu graniลฃele terestre

Premierul a afirmat cฤƒ a rezolvat Schengen, dupฤƒ un eลŸec al fostului prim-ministru Marcel Ciolacu a declarat cฤƒ are โ€žmai multe informaศ›iiโ€ care รฎi permit...

Metamorfoza Parcului Grozฤƒveศ™ti va costa 24 de milioane de lei

Cele trei hectare de teren vor fi transformate รฎntr-o โ€œoazฤƒ de verdeaศ›ฤƒโ€, promit autoritฤƒศ›ilor Terenul va fi refฤƒcut complet, cu spaศ›ii verzi, terenuri de joacฤƒ...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ