22.9 C
București
sâmbătă, 15 iunie 2024
AcasăSpecialÎn R.Moldova sunt 30 partide politice, cu 300.000 membri în total

În R.Moldova sunt 30 partide politice, cu 300.000 membri în total

În Republica Moldova sunt 30 de partide politice, înregistrate la Ministerul Justiţiei. Numărul total de membri este de peste 300 de mii. Potrivit Publika.md, partidele cu cei mai mulţi votanţi, care, de altfel, au intrat în Parlament sunt: Partidul Liberal Democrat, Partidul Liberal, Partidul Democrat, Alianţa Moldova Noastră şi Partidul Comuniştilor.

Partidul cu cel mai mare număr de membri este Alianţa Moldova Noastră., cu 50.000 de înscrişi Apoi urmează Partidul Comuniştilor cu 30 de mii de membri şi Partidul Liberal Democrat – cu 23 de mii. Partidele Social Democrat şi Popular Creştin Democrat au câte 20 de mii de persoane înregistrate pe listele acestora.

Formaţiunile politice care au cei mai puţini membri sunt Partidul pentru Neam şi Ţară şi Patria Rodina, cu aproximativ şase mii de membri.

Există însă şi formaţiuni politice mai puţin votate de cetăţeni. Este vorba despre partidele Patrioţii Moldovei, Mişcarea Forţa Nouă, Partidul pentru Neam şi Ţară, Noul Partid Naţional Moldovenesc, Partidul Legii şi Dreptăţii.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, deocamdată nu se ştie cu exactitate numărul cetăţenilor care vor împlini vârsta de 18 ani până pe 5 septembrie, iar numărul persoanelor cu drept de vot din ţară şi de peste hotare va fi cunoscut abia după data de 16 august.

Guvernul va deschide – pentru referedumul din 5 septembrie – 80 de secţii de votare în 27 de state, cu 47 de secţii mai mult decât la alegerile anticipate din 29 iulie anul trecut. Cele mai multe secţii, 20 la număr, urmează să fie deschise în Italia.

Cele mai citite

Ciolacu subliniază că el va decide cine va fi comisarul european din partea României și nu Iohannis

Premierul Marcel Ciolacu afirmă că atributul desemnării comisarului european este al primului ministru, dar precizează că va avea discuţii şi în coaliţie şi cu...

BECC Costinești cere anularea alegerilor

Biroul Electoral de Circumscripţie Comunală (BECC) nr.29 Costineşti a stabilit, seara trecută, că este necesară anularea scrutinului electoral la alegerile pentru administraţia publică locală...

Olaf Scholz dezaprobă condițiile impuse de Putin pentru pace în Ucraina

Cancelarul german Olaf Scholz a denunţat sâmbăta condiţiile impuse de preşedintele rus Vladimir Putin pentru a negocia cu Ucraina, spunând că acestea echivalează cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă