23.4 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSpecialÎn R.Moldova sunt 30 partide politice, cu 300.000 membri în total

În R.Moldova sunt 30 partide politice, cu 300.000 membri în total

În Republica Moldova sunt 30 de partide politice, înregistrate la Ministerul Justiţiei. Numărul total de membri este de peste 300 de mii. Potrivit Publika.md, partidele cu cei mai mulţi votanţi, care, de altfel, au intrat în Parlament sunt: Partidul Liberal Democrat, Partidul Liberal, Partidul Democrat, Alianţa Moldova Noastră şi Partidul Comuniştilor.

Partidul cu cel mai mare număr de membri este Alianţa Moldova Noastră., cu 50.000 de înscrişi Apoi urmează Partidul Comuniştilor cu 30 de mii de membri şi Partidul Liberal Democrat – cu 23 de mii. Partidele Social Democrat şi Popular Creştin Democrat au câte 20 de mii de persoane înregistrate pe listele acestora.

Formaţiunile politice care au cei mai puţini membri sunt Partidul pentru Neam şi Ţară şi Patria Rodina, cu aproximativ şase mii de membri.

Există însă şi formaţiuni politice mai puţin votate de cetăţeni. Este vorba despre partidele Patrioţii Moldovei, Mişcarea Forţa Nouă, Partidul pentru Neam şi Ţară, Noul Partid Naţional Moldovenesc, Partidul Legii şi Dreptăţii.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, deocamdată nu se ştie cu exactitate numărul cetăţenilor care vor împlini vârsta de 18 ani până pe 5 septembrie, iar numărul persoanelor cu drept de vot din ţară şi de peste hotare va fi cunoscut abia după data de 16 august.

Guvernul va deschide – pentru referedumul din 5 septembrie – 80 de secţii de votare în 27 de state, cu 47 de secţii mai mult decât la alegerile anticipate din 29 iulie anul trecut. Cele mai multe secţii, 20 la număr, urmează să fie deschise în Italia.

Cele mai citite

CFA România: Indicele de Încredere Macroeconomică, în scădere accentuată în aprilie; inflaţia, estimată la 5,73%, în următoarele 12 luni

Indicatorul de Încredere Macroeconomică realizat de Asociaţia CFA România a scăzut cu 12,3 puncte până la valoarea de 47,1, în luna aprilie a acestui...

Numărul turiștilor români care au călătorit în Germania în anul 2023 a crescut cu 20% față de anul 2022

În anul 2023, turiștii români au efectuat 760.000 de călătorii cu cel puțin o noapte de cazare în Germania. În comparație cu anul precedent,...

Vlad Dascălu, campion european la mountain bike în 2023, a fost suspendat

Sportivul român Vlad Dascălu, campion european la mountain bike în 2023, a fost suspendat pe o perioadă de 17 luni de Tribunalul Antidoping al...
Ultima oră
Pe aceeași temă