25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialIn Moldova, greva afecteaza in special sistemul de invatamant si de sanatate

In Moldova, greva afecteaza in special sistemul de invatamant si de sanatate

O mare parte dintre sindicalistii din sistemul bugetar din judetele Botosani, Bacau, Neamt, Suceava, Iasi si Vaslui participa, luni, la greva de o zi, aceasta afectand in special sistemul de invatamant, cursurile fiind suspendate, dar si cel sanitar, unele unitati medicale asigurand doar urgentele, informeaza Mediafax.

Judetul Iasi:

Peste 20.000 de sindicalisti din cadrul Aliantei Bugetarilor se afla, luni, in greva generala, cele mai afectate domenii fiind educatia si sistemul sanitar.

Laviniu Lacusta, vicepresedinte al Uniunii Sindicatelor Libere din Invatamantul Preuniversitar (USLIP) Iasi, afiliata la Federatia "Spiru Haret" a declarat, corespondentului MEDIAFAX, ca aproximativ 10.000 de cadre didactice, membri ai sindicatului, au intrat in greva.

"Aproximativ 95 la suta dintre membrii nostri sunt in greva. In majoritatea scolilor nu se fac ore, elevii fiind informati din timp sa nu vina astazi (luni – n.r.) la scoala", a afirmat Laviniu Lacusta.

De asemenea, participa la protest si aproximativ 2.000 de membri ai FSLI din Iasi.

In schimb, sindicalistii ieseni din cadrul Federatiei Educatiei Nationale, respectiv cateva sute de persoane, nu participa la greva.

"La Colegiul «Octav Bancila», profesorii sunt jumatate afiliati la Spiru Haret, jumatate la FEN. Din acest motiv, s-a decis sa se intre la ore, pentru a nu-i bulversa pe elevi", a explicat Laviniu Lacusta, vicepresedinte USLIP Iasi.

Si in universitatile de stat din Iasi, profesorii se afla in greva. Cei mai multi grevisti sunt de la Universitatea Tehnica, unde 70 la suta dintre profesori sunt afiliati Federatiei Alma Mater. La Universitatea Agronomica, Universitatea Alexandru Ioan Cuza si Universitatea de Medicina, participarea la protest este cuprinsa intre 40 si 60 la suta.

In sistemul medical, aproximativ 7.000 de membri Sanitas din judetul Iasi se afla in greva.

"Am fost dimineata la Spitalul TBC, iar oamenii nostri erau adunati pe holuri, pentru a protesta. Toti membrii Sanitas se afla in greva. Ne sustin si medicii, care nu sunt membri de sindicat. In spitale, se asigura doar linia de urgenta, iar medicul de garda va face trierea bolnavilor. Internarile de urgenta vor fi realizate in functie de complexitatea cazului, tot de catre medicul de garda", a declarat Viorel Tanase, liderul Sanitas Iasi.

La Spitalul de Urgente din Iasi, cateva zeci de sindicalisti Sanitas s-au adunat in curtea unitatii, activitatea desfasurandu-se normal doar in Unitatea de Primire a Urgentelor.

Proteste similare au loc si la Casa Judeteana de Pensii si Directia Generala a Finantelor Publice Judetene (DGFPJ) din Iasi.

"Am intrat in greva din cauza legii salarizarii unice si din cauza ca suntem trimisi acasa 10 zile fara plata. Protestam, de asemenea, si fata de disponibilizarile despre care am fost anuntati ca vor fi facute de anul viitor", a declarat Daniel Buric, liderul de sindicat al Casei Judetene de Pensii din Iasi.

Sindicalistii din Primaria Iasi au anuntat ca luni, intre orele 11.00 si 13.00, vor picheta prefectura judetului Iasi, la actiune fiind asteptati sa participe aproximativ 70 de angajati.

Politistii ieseni au decis sa poarte in cursul zilei de luni baderole albe pe brat, in semn de solidaritate cu protestele Aliantei Bugetarilor.

"Nu avem dreptul sa facem greva, astfel ca am ales aceasta forma de solidarizare. Ultimele decizii ale Guvernului afecteaza grav siguranta cetateanului si bugetul politistilor", a afirmat Vasile Ciuhureanu, presedintele Biroului Teritorial al Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual Iasi.

Judetul Bacau:

Luni sunt inchise publicului mai multe institutii, ai caror angajati participa la greva.

Astfel, la protest participa salariati ai Directiei Generale a Finantelor Publice, ai Agentiei pentru Protectia Mediului si ai Garzii de Mediu, ai Directiei Judetene pentru Accize si Operatiuni Vamale, cei ai Prefecturii, Casei Judetene de Pensii, Agentiei pentru Ocuparea Fortei de Munca si Directiei de Statistica, institutii care luni nu lucreaza cu publicul.

In alte institutii, din sistemul sanitar si Politie, este asigurata o treime din activitatea de urgenta. Cei 1300 de politisti din cadrul Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual din MAI, filiala Bacau, poarta banderole albe in semn de protest, la fel ca si salariatii Consiliului Judetean Bacau.

Pentru profesori ziua de greva coincide cu "Ziua Educatiei", iar in scolile bacauane sunt organizate dezbateri cu elevii pe tema educatiei si vor avea loc alte activitati, precum expozitii si lansari de carte.

La Onesti , aproximativ 1.800 de cadre didactice nu vor intra la ore, ci vor participa la un colocviu pe tema problemelor critice cu care se confrunta invatamantul romanesc.

Judetul Botosani:

Personalul medical afiliat la Sanitas va intrerupe lucrul, intre orele 10.00-13.00, iar cei aproximativ 400 de angajati ai Directiei de Finante intrerup activitatea in acelasi interval orar.

La greva participa si o parte din unitatile scolare, cursurile fiind suspendate.

Liderul sindicatului din invatamantul botosanean, Maria Tiprigan, a declarat ca o parte din scolile afiliate la sindicat participa la protest, in prezent fiind facuta o analiza a stadiului participarii la greva.

Judetul Neamt:

Toate scolile si gradinitele si-au suspendat cursurile, luni, pe usile unitatilor de invatamant sau la aviziere fiind postate de joi afise prin care se anunta greva.

In unitatile de invatamant se afla doar directorii si comitetele de greva.

Personalul medical din spitalele din judet participa, luni, la greva de avertisment timp de cinci ore, astfel incat intre orele 9.00 -14.00 se asigura asistenta medicala doar bolnavilor care vor fi considerati cazuri de urgenta.

O parte din angajatii Directiei de Finante Neamt, afiliati la Sed Lex, participa si ei la protest, cu intreruperea activitatii.

Judetul Suceava:

In judetul Suceava, nu se desfasoara cursuri in majoritatea scolilor, iar potrivit liderului sindical Gheorghe Sorodoc, la Grupul Scolar Bivolarie, unde studiaza elevi cu deficiente de auz, se desfasara activitati specifice, dar fara sa se tina ore, copiii fiind supravegheati de cadrele didactice.

Potrivit liderului Sanitas Suceava, Ana Ionescu, in unitatile sanitare din judet serviciile medicale sunt asigurate de o treime din membrii de sindicat, dar activitatea se desfasoara normal, cu sprijinul angajatilor nemembri de sindicat si cu cei care lucreaza desi au zile libere.

Membrii de sindicat din unitatile sanitare poarta cocarde cu textul "Greva de solidaritate-Alianta bugetarilor".

Politistii suceveni membri de sindicat participa la protest avand banderole albe pe bratul stang, in semn de solidaritate cu cei aflati deja in greva.

Liderul sindical Vasile Anton a precizat ca politistii nu pot participa la greva, dar ca simbolic, prin purtarea banderolelor albe, se solidarizeaza cu ceilalti bugetari.

La protestul de luni participa si sindicalisti din Directia de Finante Publice Suceava afiliati la Sed Lex.

Judetul Vaslui:

In multe din unitatile de invatamant profesorii au intrat la ore.

Presedintele Sindicatului Liber din Invatamant Vaslui, Sorin Tiplea, sustine ca s-a ajuns in aceasta situatie din cauza unor amenintari la adresa sindicalistilor.

"In zona Negresti, de exemplu, a fost o influenta de la anumite foruri de conducere, profesorii fiind amenintati ca li se va trece in cartea de munca aceasta zi de greva. Este total aberant. Oamenii deja au intrat in panica si este foarte greu sa-i convingem acum sa intrerupa activitatea", a declarat Tiplea.

De partea cealalta, conducerea Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Vaslui sustine ca nu s-a facut niciun fel de presiune asupra profesorilor pentru a veni la scoala.

"Fiecare scoala a avut optiunea de a alege intre a face greva sau a-si sustine orele de curs. Exista, intr-adevar, scoli unde se invata, cum ar fi grupul scolar si scoala generala din orasul Negresti, Liceul "Mihail Kogalniceanu" Vaslui, Grupus Scolar "Ion Mincu" Vaslui", a declarat Vasile Mariciuc, inspector general al ISJ Vaslui.

Si reprezentantii sistemului sanitar au intrat in greva, cadrele medicale fiind insa prezente la locul de munca.

Daniela Clatinici, liderul sindicatului Sanitas Vaslui, sustine ca sunt asigurate urgentele in toate spitalele din judet, iar activitatea se desfasoara cu o treime din personal in cele sapte unitati spitalicesti din judet.

Angajatii din mai multe institutii din Vaslui erau, luni, in greva, ghiseele de la Directia de Finante, Casa de Pensii sau Inspectoratul de Munca fiind inchise.

De asemenea, cateva mii de sindicalisti sunt asteptati sa participe, luni, de la ora 10.00, timp de doua ore, la un miting care va fi organizat in Piata Civica din municipiul Vaslui. Peste 750.000 de salariati din invatamant, sanatate, administratie publica si politie au intrat, luni, in greva generala de o zi, asigurandu-se o treime din activitate doar in sistemul sanitar si politie, in semn de protest fata de asumarea de catre Guvern a raspunderii pe pachetul legislativ care include salarizarea, educatia si acordarea concediului fara plata, sindicalistii lansand un apel si catre angajatii din mediul privat sa li se alature.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă