17.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialIn ianuarie, strainii au investit 912 milioane euro in Romania

In ianuarie, strainii au investit 912 milioane euro in Romania

Investitiile straine directe in Romania au crescut in ianuarie cu 51,2% fata de prima luna a anului trecut, pana la 912 milioane euro, depasind cu 74% nivelul deficitului de cont curent, arata datele publicate vineri de Banca Nationala a Romaniei (BNR), citate de Newsin.
 
In ianuarie 2008, investitiile straine directe se cifrau la 603 milioane euro, nivel care a acoperit doar 52,1% din deficitul de cont curent de la acel moment.  Din investitiile straine directe inregistrate prima luna din acest an, participatiile la capital si profitul reinvestit au reprezentat 63,8%, iar creditele intra-grup restul de 36,2%, potrivit BNR.

Creditele pe care le iau firmele localizate in Romania de la companiile mama cu sediul in strainatate au potentialul de a adanci deficitul de cont curent, deoarece vor fi returnate la scadente. Ponderea acestora a scazut insa in prima luna din 2009 fata de perioada echivalenta din 2008, cand creditele intra-grup reprezentau 54,8% din investitiile straine directe.

In 2008, deficitul contului curent a fost acoperit in proportie de 53,5% prin investitii straine directe, care au insumat 9,02 miliarde euro, in crestere cu 24,45% fata de 2007.
Deficitul balantei de plati a Rominiei a scazut cu 54,6% in prima luna a acestui an, la 525 milioane euro, pe fondul comprimarii semnificative a deficitului comercial si cresterii excedentului pe partea de servicii.

Mai multe informatii financiare si bursiere puteti gasi pe www.romaniafinanciara.ro

Cele mai citite

Ciolacu, declarații cu privire la discuțiile din Qatar

Într-o vizită oficială în Doha, capitala Qatarului, premierul Marcel Ciolacu a purtat miercuri întrevederi semnificative, conturând perspectivele de cooperare și colaborare între România și...

CSM amână soluţionarea cererii de suspendare din funcţie a judecătoarei din dosarul în care este implicat Vlad Pascu

Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii a amânat, miercuri, pentru data de 24 aprilie, soluţionarea propunerii Inspecţiei Judiciare de...

Iohannis la Consiliul European, azi și mâine. Situația din Orientul Mijlociu, pe agendă

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, astăzi şi mâine, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles.Şeful statului va participa, de...
Ultima oră
Pe aceeași temă