-1.7 C
București
joi, 16 ianuarie 2025
AcasăSpecialÎn goana după marile feline

În goana după marile feline

Jurnalistul Florin Ghioca a fost singurul român invitat să ia parte la cel mai ambiţios proiect din istoria National Geographic, „The Great Migrations”.

Pentru asta s-a deplasat în Kenya şi a locuit cinci zile în rezervaţia Masai Mara, de unde s-a întors cu aproape 10.000 de fotografii şi o serie de articole legate de migraţia animalelor.

Cei care vor să vadă imagini inedite din rezervaţia Masai Mara sunt invitaţi diseară, de la ora 19:30, la expoziţia personală a jurnalistului, „Kenya- the land of migrations”. Vernisajul are loc la Hobby Café din Capitală.

Am fost curioşi să aflăm mai multe despre experienţa sa kenyană, aşa că Florin Ghioca a acordat un interviu în exclusivitate pentru România Liberă.

Cum a fost să locuieşti cinci zile în rezervaţia Masai Mara?

Rezervaţia este o întindere imensă de pământ. Acolo, în luna septembrie, ajung animalele care traversează Tanzania. Este un loc împărţit în mai multe campusuri unde oamenii se pot caza şi de acolo pot pleca în safari.
În rezervaţia Governor’s Camp, unde am stat, erau 30 de corturi mari.  Toate erau dotate cu apă curentă, găseai net wireless, te simţeai ca la un hotel de 5 stele. De 2-3 ori pe zi ieşeam pe teren cu maşinile, fiind însoţiţi de un şofer-ghid care ne povestea tot ce era de văzut.

Ce animale ai văzut? Cât de aproape ai fost, să zicem, de un leu?

Am avut ocazia să vedem The Big Five, cele cinci animale pe care, dacă reuşesti să le vezi în Africa, te poţi considera norocos. E vorba de leu, leopard, elefant, rinocer şi bivol.
Am stat la 4-5 metri de lei. Nu au reacţionat când ne-au văzut, poate că sunt obişnuiţi cu noi, poate erau sătui, în mare parte i-am găsit dormind.
Am văzut momente de vânătoare ale unor feline mari, am văzut crocodili mâncând animale. Poţi vedea de la antilope Gnu, care sunt în număr de 1.500.000, împrăştiate peste tot, la zebre, lei, girafe, hipopotami, crocodili, elefanţi.  După apusul soarelui, umblam prin campus însoţiţi de un paznic. Nu este o zonă izolată, corturile sunt amplasate în junglă, iar seara animalele vin fără nici o problemă. S-a întâmplat să fim vizitaţi de elefanţi.

O întâmplare interesantă din Kenya?

Au fost o grămadă. Am auzit un foşnet, era un elefant care se scărpina de cortul nostru, noaptea pe la 3:00. Este incredibil că te poţi plimba printre animale fără să fii îngrădit. În orice secundă poţi fi atacat, dar asta nu s-a întâmplat niciodată. Paradoxal, nu-ţi este frică să te afli printre ele. Totul e foarte firesc, zici că aşa trebuie să fie lucrurile de când e lumea.

Expoziţia ta face parte dintr-o campanie ce îşi propune să strângă fonduri pentru protejarea felinelor. Spune-mi mai multe.

Eu raliez la o campanie pe care o întreprind Beverly şi Dereck Joubert, doi exploratori de la National Geographic. În decembrie, vor avea premiera unui serial legat de felinele mari,The Big Cats. Au început deja campania cu protejarea felinelor mari. Ambii locuiesc în Botswana, sunt soţ şi soţie. Ea e fotograf, el e realizator de film, fiind premiat cu o serie de premii Emmy. Ei au început o campanie internaţională pentru protejarea felinelor. Împreună am pus la punct o colaborare, astfel că atunci când ei vor ajunge în Europa, în primăvara anului viitor, să treacă şi prin România şi să abordăm subiecte legate de râsul carpatin, o rasă în pericol.
Oamenii nu ştiu că suntem în pericolul ca în 10 ani să rămânem fără lei. În lume mai sunt doar 20.000 de exemplare, în condiţiile în care sunt exterminaţi, anual, 600 de lei.
Campania îşi propune să protejeze această rasă atât de promovată, care a devenit un simbol.

Cele mai citite

Artistului Grigore Leșe i s-a făcut rău și a ajuns la spital după un recital susținut la Gala Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu”

Interpretul de muzică populară Grigore Leșe a fost dus de urgență la spital în urma unui recital susținut la Gala Premiului Național de Poezie...

Netanyahu le este recunoscător lui Trump și Biden pentru sprijinul dat în „eliberarea ostaticilor” din Fâșia Gaza

Premierul israelian Benjamin Netanyahu le-a mulțumit lui Donald Trump și Joe Biden pentru ajutorul acordat în acordul privind 'eliberarea ostaticilor', potrivit unui comunicat al...

Rusia va pune condiții dure la negocierile cu Trump. Ucraina să nu adere niciodată la NATO

Rusia va cere Ucrainei să devină un stat neutru, cu o armată limitată, și să nu adere niciodată la NATO. Aceasta ar fi condiția...
Ultima oră
Pe aceeași temă