4.8 C
Bucureศ™ti
vineri, 18 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialรŽn goana dupฤƒ marile feline

รŽn goana dupฤƒ marile feline

Jurnalistul Florin Ghioca a fost singurul român invitat sฤƒ ia parte la cel mai ambiลฃios proiect din istoria National Geographic, „The Great Migrations”.

Pentru asta s-a deplasat în Kenya ลŸi a locuit cinci zile în rezervaลฃia Masai Mara, de unde s-a întors cu aproape 10.000 de fotografii ลŸi o serie de articole legate de migraลฃia animalelor.

Cei care vor sฤƒ vadฤƒ imagini inedite din rezervaลฃia Masai Mara sunt invitaลฃi disearฤƒ, de la ora 19:30, la expoziลฃia personalฤƒ a jurnalistului, „Kenya- the land of migrations”. Vernisajul are loc la Hobby Café din Capitalฤƒ.

Am fost curioลŸi sฤƒ aflฤƒm mai multe despre experienลฃa sa kenyanฤƒ, aลŸa cฤƒ Florin Ghioca a acordat un interviu în exclusivitate pentru România Liberฤƒ.

Cum a fost sฤƒ locuieลŸti cinci zile în rezervaลฃia Masai Mara?

Rezervaลฃia este o întindere imensฤƒ de pฤƒmânt. Acolo, în luna septembrie, ajung animalele care traverseazฤƒ Tanzania. Este un loc împฤƒrลฃit în mai multe campusuri unde oamenii se pot caza ลŸi de acolo pot pleca în safari.
În rezervaลฃia Governor’s Camp, unde am stat, erau 30 de corturi mari.  Toate erau dotate cu apฤƒ curentฤƒ, gฤƒseai net wireless, te simลฃeai ca la un hotel de 5 stele. De 2-3 ori pe zi ieลŸeam pe teren cu maลŸinile, fiind însoลฃiลฃi de un ลŸofer-ghid care ne povestea tot ce era de vฤƒzut.

Ce animale ai vฤƒzut? Cât de aproape ai fost, sฤƒ zicem, de un leu?

Am avut ocazia sฤƒ vedem The Big Five, cele cinci animale pe care, dacฤƒ reuลŸesti sฤƒ le vezi în Africa, te poลฃi considera norocos. E vorba de leu, leopard, elefant, rinocer ลŸi bivol.
Am stat la 4-5 metri de lei. Nu au reacลฃionat când ne-au vฤƒzut, poate cฤƒ sunt obiลŸnuiลฃi cu noi, poate erau sฤƒtui, în mare parte i-am gฤƒsit dormind.
Am vฤƒzut momente de vânฤƒtoare ale unor feline mari, am vฤƒzut crocodili mâncând animale. Poลฃi vedea de la antilope Gnu, care sunt în numฤƒr de 1.500.000, împrฤƒลŸtiate peste tot, la zebre, lei, girafe, hipopotami, crocodili, elefanลฃi.  Dupฤƒ apusul soarelui, umblam prin campus însoลฃiลฃi de un paznic. Nu este o zonฤƒ izolatฤƒ, corturile sunt amplasate în junglฤƒ, iar seara animalele vin fฤƒrฤƒ nici o problemฤƒ. S-a întâmplat sฤƒ fim vizitaลฃi de elefanลฃi.

O întâmplare interesantฤƒ din Kenya?

Au fost o grฤƒmadฤƒ. Am auzit un foลŸnet, era un elefant care se scฤƒrpina de cortul nostru, noaptea pe la 3:00. Este incredibil cฤƒ te poลฃi plimba printre animale fฤƒrฤƒ sฤƒ fii îngrฤƒdit. În orice secundฤƒ poลฃi fi atacat, dar asta nu s-a întâmplat niciodatฤƒ. Paradoxal, nu-ลฃi este fricฤƒ sฤƒ te afli printre ele. Totul e foarte firesc, zici cฤƒ aลŸa trebuie sฤƒ fie lucrurile de când e lumea.

Expoziลฃia ta face parte dintr-o campanie ce îลŸi propune sฤƒ strângฤƒ fonduri pentru protejarea felinelor. Spune-mi mai multe.

Eu raliez la o campanie pe care o întreprind Beverly ลŸi Dereck Joubert, doi exploratori de la National Geographic. În decembrie, vor avea premiera unui serial legat de felinele mari,The Big Cats. Au început deja campania cu protejarea felinelor mari. Ambii locuiesc în Botswana, sunt soลฃ ลŸi soลฃie. Ea e fotograf, el e realizator de film, fiind premiat cu o serie de premii Emmy. Ei au început o campanie internaลฃionalฤƒ pentru protejarea felinelor. Împreunฤƒ am pus la punct o colaborare, astfel cฤƒ atunci când ei vor ajunge în Europa, în primฤƒvara anului viitor, sฤƒ treacฤƒ ลŸi prin România ลŸi sฤƒ abordฤƒm subiecte legate de râsul carpatin, o rasฤƒ în pericol.
Oamenii nu ลŸtiu cฤƒ suntem în pericolul ca în 10 ani sฤƒ rฤƒmânem fฤƒrฤƒ lei. În lume mai sunt doar 20.000 de exemplare, în condiลฃiile în care sunt exterminaลฃi, anual, 600 de lei.
Campania îลŸi propune sฤƒ protejeze aceastฤƒ rasฤƒ atât de promovatฤƒ, care a devenit un simbol.

Cele mai citite

Metamorfoza Parcului Grozฤƒveศ™ti va costa 24 de milioane de lei

Cele trei hectare de teren vor fi transformate รฎntr-o โ€œoazฤƒ de verdeaศ›ฤƒโ€, promit autoritฤƒศ›ilor Terenul va fi refฤƒcut complet, cu spaศ›ii verzi, terenuri de joacฤƒ...

Cazinoul din Constanศ›a รฎntredeschide uศ™a, dupฤƒ 4 ani de reabilitare

Toate elementele decorative vor arฤƒta la fel ca acum 100 de ani, spun constructorii, pentru cฤƒ sunt refฤƒcute dupฤƒ modelul original. Deศ™i la รฎnceputul anului,...

Metamorfoza Parcului Grozฤƒveศ™ti va costa 24 de milioane de lei

Cele trei hectare de teren vor fi transformate รฎntr-o โ€œoazฤƒ de verdeaศ›ฤƒโ€, promit autoritฤƒศ›ilor Terenul va fi refฤƒcut complet, cu spaศ›ii verzi, terenuri de joacฤƒ...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ