3.3 C
București
luni, 11 noiembrie 2024
AcasăSpecial"In gimnastica romaneasca, daca nu iei aur, nu iei nimic"

„In gimnastica romaneasca, daca nu iei aur, nu iei nimic”

Pana la startul editiei din acest an a Campionatelor Europene de gimnastica feminina de la Clermont-Ferrand (Franta) au ramas cateva saptamani, iar conducerea tehnica a nationalei noastre face ultimele retusuri ca echipa sa se prezinte la standardele pe care le impune blazonul gimnasticii romanesti. Chiar daca principalul obiectiv in acest an este podiumul Jocurilor Olimpice de la Beijing, elevele lui Nicolae Forminte se pregatesc serios si pentru intrecerile continentale care vor constitui un important test inaintea JO. De fapt, la CE gimnastele noastre vor prezenta prentru prima data intr-o competitie oficiala, in ciuda faptului ca mai au inca de lucru, exercitiile cu care vor ataca medaliile olimpice.

Chiar si in aceste conditii, reprezentantele noastre nu vor sa se faca de ras, asa ca la Deva toata lumea munceste din greu, efectuand cate doua antrenamente pe zi, in afara de duminica, singura zi mai lejera, cu unul singur.
In plus, trei dintre gimnastele cu mai putina experienta competitionala, dar care au fost inscrise deja la CE – Gabriela Dragoi, Cerasela Patrascu si Ana Maria Tamarjan –, la finele acestei saptamani vor trece prin emotiile unui concurs international de verificare. Cele trei impreuna cu Alina Stanculescu si Daniela Druncea vor participa la Salonic, in Grecia, la o ultima testare in cadrul unui triunghiular alaturi de reprezentantele tarii-gazda si Bulgariei, in timp ce  consacratele Sandra Izbasa si Steliana Nistor se vor pregati in continuare acasa.

 "La Salonic va fi o intrecere amicala, fara vreun obiectiv anume. Principalul motiv pentru care am ales sa participam la triunghiularul din Grecia a fost ca gimnastele fara prea multa experienta competitionala, cum sunt Dragoi, Patrascu sau Tamarjan, sa se obisnuiasca cu atmosfera de concurs deoarece contam pe ele in perspectiva Europenelor si Jocurilor Olimpice de la Beijing. Este adevarat ca cele trei sunt deja inscrise la intrecerile continentale, dar modificari se pot face pana in ultima clipa in functie de forma si starea sanatatii in care se afla sportivele inainte de plecarea la competitie. Oricum gandurile noastre ale tuturor sunt la Jocurile Olimpice, iar Europenele sunt doar o etapa intermediara pentru care nu am stabilit un obiectiv propriu-zis. Evident, ne dorim sa revenim acasa cu medalii, dar trebuie sa tinem cont de faptul ca la aceasta editie a intrecerilor continentale vom experimenta exercitii noi, care inca nu sunt gata. Prin urmare exista un risc destul de mare, de care suntem constienti, dar pe care ni-l asumam in totalitate, de a obtine rezultate mai putin spectaculoase in Franta, pentru a avea sanse marite de succes la Jocurile Olimpice", a explicat Anca Grigoras, directorul tehnic al lotului olimpic feminin de gimnastica din cadrul FRG, strategia de abordare a CE de la Clermont-Ferrand in perspectiva JO de la Beijing.
 
Forminte, mai ambitios decat sefii FRG
Nicolae Forminte, antrenorul coordonator al echipei feminine de gimnastica, este insa mai ambitios si si-a propus ca anul acesta sa obtina rezultate de marca atat la Europene, cat si la Jocurile Olimpice. "In gimnastica romaneasca, daca nu iei aur este ca si cand nu ai lua nimic. Din acest motiv vom incerca sa prezentam in Franta o parte din ceea ce pregatim pentru Beijing, astfel incat sa obtinem rezultate cat mai bune si la Europene", a spus Nicolae Forminte fara sa-si ascunda ciuda ca de cand coordoneaza lotul olimpic echipa feminina  Romaniei nu a urcat niciodata pe prima treapta a podiumului la nici una dintre competitiile de marca la care a participat. Tehnicianul este deocamdata multumit de cum decurge pregatirea, singurul sau stres fiind legat de posibile accidentari ale sportivelor. "Gimnastele se pregatesc la parametri normali pentru aceasta data, singurul meu cosmar fiind sanatatea lor. De pilda, Steliana Nistor a inceput anul cu o durere la talpa care i-a aparut deodata in somn. Apoi, incercand sa-si protejeze piciorul, a facut o criza de sciatica. Bineinteles ca a depasit momentul, dar mai are dureri, problema durerilor afectandu-le mai mult sau mai putin pe toate componentele lotului. Important va fi ca la ora concursului gimnastele sa fie cat mai sanatoase si cu un moral cat mai bun. De fapt, o forma fizica cat mai buna influenteaza direct psihicul", a mai spus Nicolae Forminte.

Cele mai citite

Cătălin „Tomată” Gheorghe, fostul iubit al Elenei Băsescu, s-a căsătorit religios cu partenera sa de viață

Cătălin „Tomată” Gheorghe, fostul iubit al Elenei Băsescu, a făcut pasul cel mare alături de Michelle Ciubuc! Cătălin și Michelle s-au căsătorit religios Cătălin „Tomată” Gheorghe,...

Studiu: NATO păstrează superioritatea militară față de Rusia, în ciuda eforturilor de reînarmare ale Moscovei

NATO își menține avantajul militar în fața Rusiei, chiar dacă Rusia a intensificat eforturile de reînarmare sub conducerea președintelui Vladimir Putin, arată un studiu...

Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat. La fel și cel la 6 luni

Indicele de referință IRCC a crescut, însă, de la 1 octombrie de la 5,86%, la 5,99% ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata dobânzii la care băncile...
Ultima oră
Pe aceeași temă