14.3 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecialIn Capitala, criza de locuinte de necesitate

In Capitala, criza de locuinte de necesitate

Destinate persoanelor si familiilor ale caror case au devenit inutilizabile, in special din cauza unor dezastre naturale, locuintele de necesitate au un regim de finantare si realizare asemanatoare celor sociale. Pentru perioade temporare, chiriile sunt subventionate consistent de consiliile locale. Locuinte de acest tip exista in administrarea unui numar important de localitati din toate judetele tarii.

Fondul de rezerva, obligatia autoritatilor

In general, majoritatea locuintelor de necesitate se construiesc in cadrul programelor derulate de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, in colaborare cu autoritatile locale (primarii). Conform legii, autoritatile trebuie sa dispuna de un fond de rezerva de astfel de locuinte (apartamente) dotate cu toate utilitatile necesare. Fondurile provin din alocatii bugetare si de la bugetele locale. Dupa finalizarea constructiilor, MTCT le preda consiliilor locale care le distribuie solicitantilor.
Locuintele de necesitate se inchiriaza persoanelor care din diverse motive (cum ar fi incendii, explozii, cutremure, inundatii, alunecari de teren si alte cauze) nu mai pot sta in locuintele lor. Inchirierea e temporara, pana cand cei afectati se pot intoarce acasa.
Primariile repartizeaza aceste locuinte in functie de disponibilitati, pe baza unor criterii.

Pentru demolati si cei care-si consolideaza apartamentele

Pentru obtinerea unei locuinte de acest tip se urmeaza urmatoarele etape: ¥ depunerea unei cereri la primarie (consiliu local), insotita de documente justificative (acte de identificare si alte dovezi) ¥ incheierea contractului de inchiriere pe baza repartitiei (temporare) emise de consiliul local. Acest tip de cereri se rezolva in regim de urgenta.
Legea mentioneaza ca, pe langa persoanele sinistrate, au dreptul sa locuiasca in locuintele de necesitate si cei din casele supuse demolarii in vederea realizarii unor lucrari de utilitate publica, precum si lucrari de reabilitare ce nu se pot efectua in cladirile ocupate de locatari.
Ca si in cazul locuintelor sociale, chiriile pentru locuintele de necesitate sunt modice, fiind subventionate de consiliile locale. Contractul de inchiriere se incheie de catre primarul localitatii sau de catre o persoana imputernicita de acesta, in baza hotararii consiliului local, pana la inlaturarea efectelor care au facut inutilizabile locuintele.

Gemenii, intarziati la finalizare

Consiliile locale pot declara, in cazuri de extrema urgenta, drept locuinta de necesitate locuintele libere aflate in fondul de locuinte sociale.
In Bucuresti, unde numarul de astfel de locuinte este inca insuficient pentru o situtie nedorita a unei eventuale calamitati, MTCT, prin intermediul Companiei Nationale de Investitii, construieste astfel de apartamente in doua blocuri, ultracentrale. Cele doua imobile, nr. 107 si 108, din Piata Natiunilor Unite, sector 5, au fost preluate in anul 2002, prin expropriere, printr-o ordonanta de urgenta, constatandu-se ca persoanele care le detineau nu au reusit sa le finalizeze, constructiile fiind incepute inainte de 1990. Ansamblul cuprinde 128 de apartamente si garsoniere, cu destinatia de locuinte de necesitate. Locuintele au finisaje standard si toate utilitatile necesare. Termenul de finalizare stabilit pentru iunie a.c. a fost depasit, lucrarile fiind insa aproape de final. Intr-o prima etapa, acestea vor sta la dispozitia acelor proprietari care, pe perioada desfasurarii consolidarilor, nu vor putea sau nu vor dori sa stea in locuintele personale.

Cele mai citite

Proiect titanic: Autostrada Unirii intră în munți cu 38 de tuneluri și 183 de poduri

Pe traseul celor patru loturi din județele Mureș, Harghita și Neamț, Autostrada Unirii promite un spectacol de inginerie Cele patru loturi sunt :  Lotul 1...

Mesaj RO-Alert în nordul județului Tulcea. MApN a ridicat patru aeronave

Structurile de apărare şi securitate naţională au interceptat un posibil atac al Federaţiei Ruse asupra unor obiective de pe teritoriul Ucrainei, a anunțat ISU...

I-a mințit pe polițiști că a fost sechestrată și violată ca să nu afle soțul că îl înșală

O tânără de 25 de ani din Orăștie este cercetată după ce a declarat în mod fals că ar fi fost agresată de un...
Ultima oră
Pe aceeași temă