O "ctitorie” a regimului comunist ridicata in buricul Craiovei zace in paragina din 1989. Este vorba de un bloc cu 12 etaje, S 200, proiectat initial pentru locuinte, care pe vremea lui Ceausescu fusese raportat ca fiind dat in folosinta. In realitate cladirea era – si este – la stadiul de structura de rezistenta. Scheletul acesteia, acoperit cu "cearsafuri”, te intampina dupa ce intri in Craiova dinspre Bucuresti, acoperind vizual tot centrul orasului. In prezent, blocul si cateva mii de metri patrati din jurul sau apartin Universitatii din Craiova, prin grija administratiei lui Vasile Bulucea. Acum, primarul Solomon vrea un mall in forma de vapor, dar senatul Universitatii nu cedeaza cladirea.
Solomon vrea S 200 inapoi la primarie
Dupa ani de zile in care nimeni nu mai stia ce trebuie facut, in 1998, Consiliul local Craiova a decis sa se debaraseze de "greaua” mostenire S 200. Printr-o hotarare adoptata in viteza, in luna februarie a acelui an, edilii craioveni ii ofereau pe tava, spre "folosinta” timp de 50 de ani, intreaga ctitorie ceausista lui Mircea Ivanescu, fostul rector al Universitatii din Craiova. Totodata, primaria a mai cedat si terenul de aproape cinci mii de metri patrati din jurul cladirii. Hotararea consilierilor craioveni a stat la baza Ordinului MEC nr. 3103/18.01.2006, prin care se atesta dreptul de proprietate al Universitatii din Craiova asupra blocului si terenului. Senatul Universitatii planuise ca acel edificiu sa creeze spatii pentru invatamant sau sa-l transforme in camin studentesc. Langa bloc, in partea de vest, spre centru, erau, de asemenea, concepute doua aule cu 750 de locuri. Cum Universitatea abia daca avea bani pentru salariile cadrelor universitare, acolo nu s-a mai miscat nici un deget. De partea cealalta, primarul Antonie Solomon intentioneaza sa faca acolo un mall in forma de… vapor, cu magazine, cinematografe, restaurante etc. In ciuda acestui fapt, actualul rector, Ion Vladimirescu, nu vrea sa cedeze imobilul. Mai mult, acesta a spus ca se intentiona chiar demolarea blocului, insa cu acea idee nu a fost de acord ministrul Educatiei, Mihail Hardau. De ce sa-l demoleze? Pentru ca la un moment dat rectorul cazuse de acord cu Solomon, insa pentru construirea mall-ului "vapor” S 200 trebuia sa dispara precum… Titanicul.
Facultati nerecunoscute sau mall profitabil?
Cum primarul si rectorul nu au reusit se inteleaga, "negocierile” s-au mutat pe rolul Curtii de Apel Craiova. Municipalitatea a solicitat constatarea nulitatii absolute a atribuirii blocului si terenului adiacent acestuia in mod gratuit Universitatii. "Nu mai am incredere in acest rector. Vladimirescu spune una si face alta. Am inteles ca umbla si acum cu smecherii pe la minister ca sa nu piarda blocul si terenul. Stam cu acea rusine a Craiovei la intrarea principala in oras in loc sa facem un mall asa cum au toate orasele mari din Europa. Universitatea din Craiova a obtinut prin frauda acel edificiu. Vrem sa facem ceva acolo, dar suntem cu mainile legate din cauza ca totul apartine Universitatii. Asta e Craiova! Are trei pete de rusine pe obraz: blocul S 200, Sala Polivalenta si Centrul Orasului”, a spus Antonie Solomon. La randul sau, rectorul Ion Vladimirescu a spus ca nu pune bete in roate ideii mall-ului, ci dimpotriva, merge mereu la ministrul Mihail Hardau pentru a-l convinge sa aprobe demolarea blocului S 200. "Hardau nu este de acord cu demolarea pentru ca, sustine el, cladirea este solida si poate fi folosita pentru spatii de invatamant universitar”, a spus Vladimirescu.