25.3 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialIn arest, Hayssam avea telefon mobil de la procurorul Nastasiu

In arest, Hayssam avea telefon mobil de la procurorul Nastasiu

» In volumul "Pradarea Romaniei", fostul procuror Ciprian Nastasiu sustine ca Omar Hayssam incerca din arest "sa foloseasca orice mijloc de comunicatie pentru a lua legatura cu lumea de afara" si ca acesta "era implicat intr-o strategie de dezinformare si intoxicare informationala", coordonata din puscarie.

» Surse judiciare ne-au spus ca acest lucru a fost posibil deoarece insusi Ciprian Nastasiu i-a dat lui Omar Hayssam un telefon mobil. Cu alte cuvinte, Omar l-a intoxicat si l-a dezinformat pe Nastasiu chiar cu unealta primita cadou de la acesta.  
Sursele noastre mai spun ca Hayssam, acuzat de rapirea jurnalistilor romani in Irak,  ar fi vorbit pe mobil si in dialecte arabe, necunoscute specialistilor in monitorizarea arestatului. Nu a fost exclusa nici  posibilitatea ca Omar sa-si fi pregatit iesirea din arest cu ajutorul acelui telefon mobil.
La scurt timp dupa ce a purtat la liber conversatii telefonice, Omar Hayssam s-a imbolnavit brusc si a fost operat de o echipa de medici condusa de Mircea Beuran, fost ministru PSD al Sanatatii si apropiat al lui Ion Iliescu, sustin surse judiciare. Diagnosticul a fost cancer de colon, motiv pentru care insusi Ciprian Nastasiu a recomandat instantei de judecata eliberarea lui Omar Hayssam din inchisoare  "fara a se sfatui cu conducerea Parchetului General", dupa cum a declarat fostul procuror general Ilie Botos in cadrul anchetelor – parlamentare si de la Consiliul Superior al Magistraturii – declansate ca urmare a fugii lui Omar Hayssam din Romania.

In timpul anchetei CSM privind fuga lui Omar s-ar fi stabilit ca, dupa eliberarea lui Hayssam din arest, procurorul Nastasiu nu a solicitat SRI monitorizarea permanenta a inculpatului. De asemenea, ca Nastasiu  a primit chiar de la procurorul general Ilie Botos avertizarea DGIPI– serviciul secret al Internelor – privind pregatirea fugii lui Omar, cu recomandarea expresa (scrisa de mana): "Nastasiu, URGENT, masuri de monitorizare".
De altfel, in timpul anchetei CSM,  Ilie Botos a sustinut ca "Nastasiu si-a manageriat singur dosarul si nu stiu de ce nu a cerut monitorizarea lui Omar Hayssam". Potrivit legii, Nastasiu ar fi trebuit sa ceara mandate de la instanta de judecata pentru supravegherea permanenta a lui Hayssam. Nu a facut-o pentru ca – a sustinut el atunci – monitorizarea serviciilor secrete trebuia sa fie automata, deoarece Hayssam era acuzat de terorism.

 

Pentru ca Nastasiu nu a respectat procedurile obligatorii, el a fost sanctionat de CSM cu diminuarea salariului, cu eliminarea din cadrul acestei structuri investigative si mutarea sa in cadrul Parchetului Curtii de Apel Timisoara. Atunci, Nastasiu nu a invocat imixtiuni ale presedintelui Traian Basescu, asa cum a facut-o de curand in volumul  "Pradarea Romaniei". In urma declaratiilor sale, la Parchetul General s-au declansat doua anchete: una privind posibila disparitie a circa 4 milioane de dolari din suma destinata rascumpararii jurnalistilor romani  rapiti in Irak, precum si o alta ancheta ce vizeaza  divulgarea informatiilor clasificate atat de catre procurorul Ciprian Nastasiu, cat si de catre colega sa Angela Ciurea. De asemenea, CSM a declansat o ancheta privind imixtiunile acuzate de catre procurorii Ciprian Nastasiu si Angela Ciurea in dosarele privatizarilor strategice.
Desecretizarea dosarului "Omar Hayssam" ar duce la inculparea si chiar la arestarea a patru procurori, sustin surse judiciare.

Cele mai citite

Jucătoare de tenis cunoscute la pariuri

Tenisul feminin a oferit, de-a lungul timpului, partide memorabile ce nu pot fi uitate de pasionații acestui sport. Nume importante din circuitul WTA au...

Scandalos: bătaie cu bâte printre medici și pacienți

Pacienții și medicii au fugit din Spitalul Pantelimon, de frica bătăușilor, iar unii s-au ascuns în băi Scenele șocante, filmate de martori, arată cum mai...

Economia mondială arată ca în anii 1920, declară șefa Băncii Centrale Europene

Christine Lagarde spune că există paralele între cele două perioade, dar azi avem instrumente să gestionăm schimbările structurale Economia globală se confruntă cu fisuri comparabile...
Ultima oră
Pe aceeași temă