Pe o bursa slab capitalizata, cu lichiditate relativ scazuta si volatilitate uneori exagerata, de multe ori scaderile indicilor BVB sunt puternice, ele fiind influentate mai mult sau mai putin si de unii jucatori mari din piata.
Acesti adevaratii "rechini" ai bursei ies in momente tulburi la suprafata si lasa in urma lor, dupa fiecare interventie, o gramada de victime. In fond, acesta este mediul in care rechinii, adica marii speculatori, se simt cel mai bine si vor sti tot timpul cum sa-i atraga in apele lor pe marii "frizeri". Cred ca asa putem intelege cum o bursa sustinuta fundamental poate sa se deprecieze in timp ce altele cresc, fiind mai putin fundamentate. Aceasta ar fi si o explicatie a faptului ca pe 20 martie nivelul indicilor BVB a scazut la valorile de acum cca. 18 luni de zile. De exemplu, BET-FI a ajuns la 52.327 de puncte, dupa ce a spart voiniceste pragul psihologic de 55.000 (un prag apreciat ca foarte rezistent de multi analisti) si a scazut numai intr-o zi cu 4%.
Totusi, tinta speculatorilor a fost vizibila de abia spre sfarsitul zilei de tranzactionare, cand indicele BET, care detine cele mai lichide 10 actiuni, a coborat cel mai mult, cu 7,29%. Aceasta evolutie puternic negativa si foarte volatila a indicelui BET a mai fost realizata in ultimii trei ani, in martie 2005, cand indicele a scazut cu 11%.
Am remarcat in schimb o crestere a lichiditatii fata de zilele anterioare, care prezinta un interes sporit din partea cumparatorilor constienti de o oferta nesperata. Sunt convins ca astazi multe ordine OPEN ale investitorilor au fost executate automat, unele puse chiar la hazard. Pe o asemenea piata ostila multora, singura modalitate de a ramane activ si de a fi castigator este sa anticipezi/intuiesti miscarile rechinilor bursei (vizibile cand intra) si sa mergi alaturi de ei. In acest caz, credeti ca am ratat joi o intrare pe bursa? Desigur, NU, insa am facut-o limitat, folosind calculele de control al banilor si al riscului asumat (RRR§10/40) pentru un orizont de timp de 12 luni minim. Sunt convins ca nu intuiti la ce actiuni am acumulat, asa ca nu va voi testa asteptarile si va voi destainui ca una dintre ele a fost Transgaz, fara a spune ca este si cea mai reusita. De ce am ales TGN? Motive: perspectiva mai putin buna a evolutiei pietelor de capital internationale, sector cu potential de dezvoltare (utilitatile), pretul subevaluat al actiunii TGN (11,23/PER; 19,05/ EPS; 21,6%/ROE). Elementul care ma ingrijoreaza este gradul de indatorare (58,5%), dar cred ca acesta poate fi acoperit in acest an avand in vedere rentabilitatea economica a firmei si noua strategie energetica a tarii.
Utilitarele pot reveni treptat
in atentia investitorilor
Istoricul evolutiei pretului actiunii TGN este foarte sarac, cuprinde doar 3 luni, iar analiza tehnica poate fi o incercare potrivita pentru testarea experientei oricarui analist. De aceea, am ales graficul zilnic de la listarea pe bursa si voi prezenta cateva elemente caracteristice. In primul rand, observam ca, in scurta sa perioada, dupa numai doua zile de crestere, pretul actiunii s-a inscris intr-un triunghi descendent cu o singura oscilatie pozitiva de 12,5% in luna februarie. Deprecierea anuala a pretului este de 22% si are inca un castig relativ de 9% fata de pretul de 19,6 lei oferit la IPO. In al doilea rand, pe 20 martie volumul tranzactiilor a fost dublu fata de media ultimelor 10 zile, iar acest element reprezinta un semnal destul de puternic pentru orice analist, adica ne putem astepta ca in 1-2 zile sa avem o miscare importanta la aceasta actiune, ca, de altfel, si pe bursa. Pentru a anticipa aceasta miscare vom analiza semnalele a trei indicatori tehnici: 1) indicatorul CCI (-206,14) indica atingerea unui prag de supravanzare si posibilitatea ca trendul sa-si schimbe directia actuala; 2) indicatorul Williams % R (8,8) este pe crestere si in zona de supravanzare, semnaland un posibil punct de intrare in aceasta perioada, probabil pentru 1-2 zile; 3) oscilatorul parabolic SAR ne arata scadere in continuare.
Corelarea semnalelor oferite de cei trei oscilatori ne arata ca suntem intr-o zona a minimelor si cum nu dorim sa vanam minimele cele mai joase (ar fi o pierdere de timp inutila); recomandabil ar fi sa acumulam pas cu pas pachete de actiuni, cu o expunere in trepte si monitorizand evolutia de la o zi la alta pentru a plasa noi ordine, pastrand strategia aleasa de intrare in piata. De regula, pachetele sunt de 20-30%/zi din valoarea investitiei stabilite. Deoarece pentru confirmarea directiei actuale a pretului TGN, am folosit pe grafic si semnalele oscilatorului parabolic SAR (linia albastra), voi reaminti pentru cei avizati ca acesta inca indica un trend local descendent si pentru miscarile viitoare ne putem astepta la noi minime, insa acestea nu vor mai avea aceeasi durata si intensitate a variatiei de pret. O spargere a liniei de trend inferioare in zilele urmatoare ar fi posibila daca s-ar inrautati factorii externi foarte mult, iar pretul poate atinge noi minime.