25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialImunitatea penala a lui Berlusconi, sub lupa Curtii Constitutionale

Imunitatea penala a lui Berlusconi, sub lupa Curtii Constitutionale

Curtea constitutionala italiana a inceput ieri, la Roma, examinarea legii privind imunitatea penala a sefului guvernului, Silvio Berlusconi. In cazul in care Curtea va aprecia textul contrar principiului egalitatii cetatenilor in fata legii, Il Cavaliere, 73 de ani, va trebui sa faca fata mai multor afaceri judiciare, in prezent suspendate. Adoptata in iulie 2008, sase saptamani dupa revenirea la putere a lui Berlusconi, legea ingheata toate urmaririle in justitie si procesele contra celor mai inalti functionari in stat pe durata mandatului lor. Magistratii din Milano si Roma cer abrogarea legii, estimand ca incalca principiul egalitatii cetatenilor in fata legii. Curtea s-ar putea pronunta chiar astazi, desi cinci dintre cei 15 judecatori constitutionali erau indecisi. In ajunul sentintei asteptate de lumea politica, analistii estimau ca soarta legislaturii si viitorul lui Berlusconi depind de aceasta sentinta.

 

Pentru ca procesele contra lui Berlusconi vor fi deblocate, incepand cu cel din Milano, in care avocatul britanic David Mills a fost condamnat la patru ani si jumatate de detentie deoarece ar fi primit de la grupul Fininvest, apartinand familiei premierului italian, 600.000 dolari pentru a depune marturie falsa intr-o afacere de drepturi televizate.
Slabit de afacerile de alcov, vanat de justitie, in razboi cu presa, Berlusconi ramane un combatant, refuzand sa abandoneze puterea, asa cum ii cere opozitia de stanga.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă