11.3 C
București
duminică, 25 februarie 2024
AcasăSpecialImprimantele 3D ar putea revoluţiona RĂZBOIUL şi ECONOMIA, susţine AFP

Imprimantele 3D ar putea revoluţiona RĂZBOIUL şi ECONOMIA, susţine AFP

În căutare de noi tehnologii, puternica industrie de apărare se află în avangarda acestui domeniu inovator. Armata americană a investit masiv în domeniul sectorului imprimantelor 3D pentru a produce uniforme, piele sintetică pentru îngrijirea răniţilor, sau chiar pentru producerea de alimente, potrivit lui Alex Chausovsky, analist al IHS Technology.

Cercetători din cadrul celebrului Massachusetts Institute of Technology au inventat deja "imprimarea 4D", folosind materiale care se transformă la contactul cu alte substanţe, cum este apa. Tehnologia va putea duce, în viitor, la producerea de uniforme de camuflaj care îşi vor schimba culoarea în funcţie de mediul înconjurător.

Tehnologia a cunoscut deja primele aplicaţii practice. La sfârşitul lunii decembrie, echipajul de pe Staţia Spaţială Internaţională a putut fabrica, graţie unei imprimante 3D special create pentru avanpostul orbital, o unealtă al cărei design a fost trimis prin e-mail de la sol.

La finele anului 2013, gigantul britanic din domeniul industriei producătoare de armament BAE Systems a folosit pentru prima dată o piesă de metal, creată cu o imprimantă 3D, la construirea unui avion de vânătoare Tornado. Într-un videoclip publicat recent, grupul britanic a făcut referire la posibile utilizări viitoare ale tehnologiei, cum ar fi crearea unui avion cu ajutorul unei imprimante tridimensionale. 

Utilizarea unei imprimante 3D pe front ar putea, de asemenea, să schimbe total tehnicile de luptă şi industria de apărare, potrivit lui Peter W. Singer, expert în domeniul tehnicilor de luptă ale viitorului în cadrul New America Foundation.Posibilitatea de a produce arme ocolind circuitele şi procedurile industriale clasice va duce însă şi la apariţia de noi riscuri.

Pe lângă creşterea riscurilor privind securitatea, va fi vorba şi despre o revoluţie economică ale cărei consecinţe sunt imprevizibile. Dacă oricine va putea să fabrice bunuri cu imprimante 3D, ţările ale căror economii se bazează pe producerea de jucării sau haine cu ajutorul mâinii de lucru foarte ieftine s-ar putea trezi într-o reală dificultate, scrie AFP, preluat de Mediafax.

 

Cele mai citite

După Transnistria, alt pericol în Republica Moldova: Autonomia Găgăuză, cu 98% la sută din locuitori pro-Rusia

În contextul în care pe 28 februarie autoritățile de la Tiraspol ar urma să ceară anexarea Transnistriei la Rusia, este posibil ca Putin...
Ultima oră
Pe aceeași temă