4.1 C
București
luni, 20 ianuarie 2025
AcasăSpecialImpozitele si taxele locale mai mari cu 20% din 2010

Impozitele si taxele locale mai mari cu 20% din 2010

» Romanii vor plati impozite locale, taxe si amenzi mai mari cu 20% din 2010, pentru a suplimenta bugetele localitatilor cu circa un miliard de euro.

» Primarii se tem ca aceasta masura sa nu fie un soc pentru populatie, insa se bucura de veniturile in plus pe care le-ar putea incasa, in principal de pe urma cresterii impozitelor pe locuinte si masini.

Primariile vor majora cu 20% impozitele si taxele locale de anul viitor, a decis Guvernul. Masura ar putea aduce venituri suplimentare de circa un miliard de euro la bugetele localitatilor, sustin surse din administratia centrala. Nivelurile impozitelor, taxelor locale, ale altor taxe asimilate acestora, precum si ale amenzilor nu au mai fost actualizate in functie de inflatie din 2006, cand au fost stabilite pentru anul 2007. Din acest motiv, in 2010 va fi permisa actualizarea lor cu inflatia din ultimii trei ani, care, cumulata, atinge 20%. Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, sustine ca aceasta decizie "trebuia luata si era solicitata de mai mult timp de catre administratia locala". Reprezentantii administratiei locale spun ca ajustarea nivelului impozitelor si taxelor este binevenita, insa pe de alta parte se tem ca aceasta masura ar putea genera probleme legate de colectarea veniturilor respective de la populatia ale carei venituri au scazut. "Trebuie sa vedem cat inseamna, efectiv, pentru noi, aceasta majorare. Ea este, desigur, un venit suplimentar, insa cred ca va crea probleme foarte mari legate de incasare", ne-a declarat Gheorghe Nichita, primarul Iasiului. La randul sau, presedintele Asociatiei Consiliilor Judetene si Locale, Liviu Dragnea, apreciaza ca aceasta masura se impunea. In schimb, Teodor Dumitru Banciu, presedintele Asociatiei Oraselor din Romania, sustine ca masura cresterii impozitelor locale, desi este indreptatita, ar putea reprezenta "un soc" pentru populatie, in plina criza. "Reactualizarea trebuia facuta, pentru ca valoarea caselor a crescut, daca luam in calcul numai cursul valutar. Cred insa ca aceasta valoare de impozitare trebuia actualizata in fiecare an, pentru a nu da astfel de socuri populatiei in plina criza. In acest scop, Codul Fiscal ar fi trebuit sa stipuleze aplicarea anuala a unei asemenea masuri de reglare, de catre Guvern", spune Banciu.
Principalele impozite si taxe locale definite in Codul Fiscal sunt: impozitul pe cladiri, impozitul pe teren, impozitul pe masina, taxele pentru eliberarea certificatelor de urbanism si a autorizatiilor de constructie, taxele pentru reclama si publicitate, impozitul pe spectacole si taxa hoteliera, insa autoritatile locale pot institui si alte taxe. Plata intarziata a darilor atrage penalitati si dobanzi. Impozitul pe cladiri este cea mai consistenta sursa de bani pentru primarii, in conditiile in care principala avutie a romanilor o reprezina casele si apartamentele. Potrivit Eurostat, 96% din romani sunt proprietarii locuintelor in care stau, in timp ce in multe dintre tarile europene mai putin de jumatate din locuitori sunt si proprietari de imobile.
Primariile vor putea majora cu 20% nu doar impozitele si taxele locale, ci si amenzile pentru: ocuparea abuziva a spatiului public; raspandirea deseurilor pe trotuare si pe carosabil; necuratarea zapezii si neindepartarea turturilor de catre asociatiile de proprietari; amplasarea ilegala a reclamelor; scuturatul covoarelor de la balcon; distrugerea spatiilor verzi si traversarea strazii peste rondurile de flori. De pilda, la Suceava amenda pentru cresterea gainilor in apartament sau pentru cultivarea zarzavaturilor in jurul blocurilor, in prezent de 600 de lei, va ajunge la 720 lei dupa aplicarea procentului de majorare fixat de Guvern.
si in primavara acestui an impozitul pe case si terenuri a crescut cu 24,3%, prin actualizarea valorii impozabile a imobilelor (ramasa inghetata la nivelul anului 2002), insa primariile au avut posibilitatea de a decide, intr-o marja de plus-minus 50%, sa scada sau sa creasca impozitele platite de persoanele fizice. Cum criza financiara nu-si aratase foarte dur coltii in Romania, majoritatea primariilor au preferat sa pastreze impozitele la nivelul din 2008 si sa acorde in continuare discount-uri importante cetatenilor. Primarii marilor orase precum Timisoara, Brasov sau Sibiu au aratat ca nu pot creste impozitele cu 24,3% la mijlocul anului, in conditiile in care unii dintre contribuabili deja le achitasera la vechile valori, promitand ca abia din 2010 Codul Fiscal le va permite aceasta ajustare.

Biruri aberante

» Taxa pe catel
Printre taxele si impozitele locale uzuale exista si unele neobisnuite, contestate de cetateni, precum taxa pentru orarul de activitate a firmelor (Plopeni, Prahova), taxa pe focurile de artificii (Timis), taxa pentru nunta si taxa pe fotografiile de la Starea Civila (Brasov). Un alt bir controversat, aplicabil in toate localitatile tarii de catre operatorii de apa si canalizare din subordinea primariilor, este taxa pe apa meteorica; oamenii au contestat-o dintotdeauna, reclamand sa fie despagubiti, la randul lor, de primarii atunci cand casele le sunt inundate dupa ploaie. La Iasi, numeroase taxe aberante au fost desfiintate in instanta de catre prefectura. Astfel au "pierit" taxa pentru comercializarea animalelor de companie si a pestilor exotici, cunoscuta sub numele de "taxa pe catel", taxa privind accesul persoanelor in talcioc si taxa de patrundere in oras a masinilor mai grele de 2,4 tone. Cea mai cunoscuta taxa locala din Romania este taxa de bariera din Mamaia.

Cele mai citite

George Simion se delimitează de Călin Georgescu: Și-ar dori „și mai multe” baze NATO în România

Aflat la Washington pentru inaugurarea lui Donald Trump, George Simion a oferit un interviu în exclusivitate pentru Antena 3 CNN. Liderul AUR a afirmat...

Bradley Cooper și Gigi Hadid par să își consolideze relația

Bradley Cooper și Gigi Hadid par să își consolideze relația, iar un semn clar al acestui progres este apropierea dintre fiicele lor. Lea, fiica...

Sondaj Avangarde prezidențiale: Călin Georgescu 38%/ Crin Antonescu 25%/ Nicușor Dan 17%

Fostul candidat Călin Georgescu ar urma să se confrunte într-un al doilea tur prezidențial cu Crin Antonescu, dacă alegerile s-ar desfășura în duminică, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă