Cu sase luni in urma, presedintele ucrainean Viktor Iuscenko era aclamat de presa din tara sa ca erou al revolutiei portocalii si apostol al democratiei. Iata-l acum acuzat de cenzura si confruntat cu critici fara precedent.
Castelul de iluzii de la Kiev a fost spulberat la impactul cu un bolid de lux pilotat de tanarul studinte Andrei Iuscenko, fiul numarului 1 din scuderia politica a Ucrainei. Sa ai, la 19 ani, o masina de 130.000 de euro este o performanta care n-a scapat atentiei cainelui de paza al democratiei din tara vecina.
Ziarul „Ukrainska Pravda” se intreba de unde are junele atatia bani pentru a-si permite un trai care depaseste cu mult venitul importantului sau parinte. Negasind raspuns, publicatia – altminteri una dintre cele care au pus din greu umarul la reusita „revolutiei portocalii” – a cerut, firesc, lamuriri de la presedinte. Ce a primit a fost un derapaj verbal. „Comportati-va ca un ziarist bine crescut, nu ca un ucigas platit!”, s-a rastit Iuscenko la reporterul curios. Liderul de la Kiev a sustinut ca fiul sau inchiriase, de fapt, masina si a laudat moralitatea tanarului Andrei: „Sa puna in fata mutrei acelui ziarist nota de plata (…) si sa mearga apoi la tribunal”.
Comentariul nervos al presedintelui a provocat o unda de soc. Peste 300 de ziaristi au redactat o scrisoare deschisa in care-i solicitau lui Iuscenko sa prezinte scuze publice. „Ati promis ca veti respecta libertatea cuvantului. Astazi, dispretuiti libertatea presei, care presupune un acces liber la informatie, mai cu seama daca este vorba despre persoane publice. (…) Cetatenii au dreptul sa cunoasca veniturile, cheltuielile si nivelul de trai al familiei dumneavoastra”, au atentionat semnatarii scrisorii. Pana la urma, presedintele ucrainean a batut in retragere, afirmand ca a stat de vorba „ca de la barbat la barbat cu fiul sau” si recunoscand ca situatia creata a fost pentru el un adevarat examen.
Bresa in reputatia lui Iuscenko a fost insa facuta. Ziaristii sustin ca iesirea nervoasa a presedintelui nu este singulara. In ultima vreme au fost mai multe conflicte intre presa si administratia prezidentiala de la Kiev, care si-a abandonat promisiunile despre transparenta si s-a orientat spre controlul publicatiilor pe Internet, acuzandu-i pe ziaristii critici ca actioneaza la comanda politica. Potrivit analistilor, nu este vorba de o ingerinta in viata privata a presedintelui sau a fiului sau, ci de un test al capacitatii echipei Iuscenko de a realiza promisiunile din campania electorala referitoare la lupta anticoruptie, transparenta guvernarii si libertatea presei.
Redactorul-sef al ziarului de la care a izbucnit scandalul constata cu amaraciune ca „reactia lui Iuscenko difera foarte putin de cea pe care fostul presedinte Leonid Kucima ar fi avut-o intr-o astfel de situatie”. Iar daca portocaliul de Kiev capata cu timpul nuante de rosu, nici noi, ca vecini, nu putem fi prea linistiti.