Imediat dupa cel de-al doilea razboi mondial, Ungaria s-a decis sa cucereasca lumea prin fotbal si femei. In 1954, tara vecina pierdea finala Campionatului Mondial, dupa un meci dramatic impotriva RFG, cu scorul de 3-2. Despre sexul frumos din Ungaria, barbatii spun ca a cucerit deja lumea. Imediat dupa 1990, Ungaria a inceput o campanie intensa de reforme economice si de lobby international pentru a fi admisa in Uniunea Europeana. Este initiatoarea Grupului de la Visegrad si a CEFTA, iar in primavara lui 2004 adera la UE. In cativa ani, Ungaria va adopta euro ca moneda nationala si va face parte din zona Schengen.
Sub denumirea „Acasa in UE”, o delegatie condusa de secretari de stat ai Ungariei a vizitat saptamana aceasta Constanta, unde a sustinut o conferinta de formare profesionala si de consultanta pentru IMM-uri.
Gernyi G'bor, seful de departament al Ministerului de Economiei si Comertului din Ungaria, a prezentat problemele, dar si beneficiile IMM-urilor dupa integrarea europeana. Principala provocare a firmelor romanesti o va reprezenta respectarea standardelor de mediu impuse de comunitatea europeana. In prezent nu s-a facut la nivelul intregii tari nici macar jumatate dintre investitiile necesare reducerii poluarii. In aceste conditii, Romania poate avea aceeasi soarta ca si Polonia, care a preferat sa plateasca inca din prima zi a aderarii amenzi usturatoare decat sa inchida marii poluatori. Pentru tara noastra, nota de plata va fi de aproximativ doi euro pe an pentru fiecare locuitor.
Alte probleme cu care se vor confrunta IMM-urile romanesti se refera la conditiile de certificare a produselor si la cele de pregatire profesionala. Daca la primul domeniu specialistii romani iau de pe acum masuri, la cel de-al doilea problemele sunt mult mai greu de rezolvat.
Vaca ungureasca si cea romaneasca
Beneficiile integrarii se refera, in special, la ieftinirea si simplificarea tranzactiilor. Dupa integrare, spun specialistii unguri, nici sursele de finantare a afacerilor nu vor mai fi dificial de gasit. Cu toate acestea, integrarea va duce inevitabil la scaderea numarului de IMM-uri. De altfel, spune Gernyi G'bor, cu cat tara este mai pregatita economic, cu atat numarul IMM-urilor la aderare este mai mic. El a dat ca exemplu Ungaria, care a intrat in Uniunea cu aproximativ 850.000 de IMM-uri, spre deosebire de Austria, o tara similara ca numar al populatiei, unde numarul IMM-urilor a fost, la integrare, de numai un sfert. Expertii unguri au folosit o metafora sugestiva: pentru ca o vaca sa dea lapte mult si bun, trebuie sa ai grija de ea inca de cand este gestanta.