Lidera de la Seul, Park Geun-hye, a demis ieri pe șeful Guvernului ei și pe doi dintre principalii miniștri, ca răspuns la un imens scandal politic, implicând o confidentă acuzată de ingerinţă în afacerile de stat, trafic de influenţă și corupţie.
Președinta Coreii de Sud, Park Geun-hye, este în centrul unei furtuni politice după o serie de dezvăluiri în urma cărora i se reproșează că a lăsat o confidentă să se amestece în conduita afacerilor de stat. După dezvăluirea rolului jucat de Choi Soon-sil, numită de media „Rasputin coreean“, cota de popularitate a acesteia s-a prăbușit și scuzele sale publice nu au schimbat nimic – 67% din cetăţeni îi cer demisia și doar 10% din sud-coreeni mai aprobă acţiunea sa.
Dezvăluită de JTBC tv, afacerea a relevat legăturile între Choi Soon-sil, redutabilă femeie de afaceri ce revendică puteri șamanice aflată în fruntea cultului Biserica Vieţii eterne, și șefa statului, Park Geun-hye. Lider al celei a 11-a economii mondiale, Park i-a transmis dnei Choi documente confidenţiale privind politica naţională și i-a cerut să-i rescrie discursurile. Profitând de relaţia cu Park, Choi a făcut avere prin fundaţii și firme-ecran, luând bani de la conglomeratele industriale sud-coreene.
Remaniere cosmetică
Park Geun-hye l-a demis, ieri, pe premierul Hwang Kyo-ahn „din cauza situaţiei actuale“ și l-a înlocuit cu alt responsabil. De asemenea au fost demiși doi miniștri principali, cel de Finanţe și cel al Securităţii publice. Obiectivul șefei statului este de a forma un guvern de uniune naţională de colorare politică neutră, pentru a calma opinia publică. De câteva zile la Seul au loc proteste de stradă în care oamenii cer demisia președintei. Opoziţia denunţă remanierea drept o tentativă de a deturna atenţia de la criza politică. „Nu vom lăsa ca o astfel de mișcare să sufoce situaţia prin schimbare de persoane“.
Pentru Choi Soon-sil, afacerea marchează sfârșitul unei relaţii fructuoase care datează din epoca în care Park ocupa poziţia de „primă doamnă“, funcţie atribuită de tatăl ei, președintele autoritar Park Chung-hee (1917-1979), după asasinarea în 1974 a mamei sale, Yuk Young-soo. Park Geun-hye a înnodat atunci o relaţie specială cu Choi Tae-min, tatăl lui Choi Soon-sil, supranumit „Rasputin coreean“ care era guru unei secte, Biserica Vieţii eterne. El a obţinut favorurile dnei Park, afirmând din 1975, că este în relaţie cu spiritul mamei sale defuncte. Influenţa sa nu a încetat să crească și un mail diplomatic al ambasadei americane din 2007, dezvăluit de WikiLeaks, relata că la acea epocă, guru avea „controlul total asupra corpului și spiritului“ dnei Park. Relaţiile cu clanul prezidenţial i-au permis să facă avere.
Consiliera misterioasă
La moartea tatălui ei, în 1994, Choi Soon-sil a preluat șefia cultului și a jucat un rol important în cariera politică a lui Park Geun-hye și fostul ei soţ, Jeong Yun-hoe a gestionat oficial campania pentru învestitura conservatoare în vederea prezidenţialelor din 2007. Venirea la Casa Albă în 2013 a dnei Park a întărit relaţiile dintre cele două femei. Choi, invocând spiritele, prezicea căderea Coreii de Nord în 2017 și linia dură a Seulului împotriva Phenianului se baza pe această predicţie.
Atotputernica Choi a fost ţinta unei anchete în vară asupra gestionării sale a două fundaţii, Mi-R și Sports-K, pe care le-a creat în 2015 și 2016, oficial pentru promovarea culturii și sportului. Cele două instituţii au fost finanţate abundent de „chaebols“, conglomeratele coreene, prin bunele oficii ale președintei. O parte din bani au sfârșit în buzunarele dnei Choi, prin intermediul societăţilor-ecran The Blue K și Widec Sports. Dezvăluirea acestei afaceri au determinat-o pe Choi să fugă în Germania, unde este proprietara unui hotel și a mai multor case și a unui haras pentru fiica sa, pe care vrea să o vadă câștigând o medalie de aur la echitaţie în cadrul Jocurilor Olimpice de la Tokio, din 2020.
Turnura politică a scandalului a semnat căderea ei și Choi afirma pe 27 octombrie pentru cotidianul Segye Ilbo că nu vrea să revină în Coreea de Sud, declarând că este în pragul sinuciderii. Apoi a aterizat pe aeroportul Incheon, lângă Seul, duminică, 30 octombrie. Ea s-a predat luni autorităţilor, care au plasat-o în detenţie provizorie. Miercuri, a fost escortată la biroul procurorului pentru o nouă audiere.
Sud-coreenii cer demisia președintei Park Geun-hye, acuzată că a permis șefei unei secte să se amestece în afacerile de stat și să aibă acces la documente confidenţiale asupra politicii naţionale.