UPDATE: Generalul Victor Atanasie Stănculescu a fost chemat la Parchetul General, unde i s-a comunicat că este suspect în dosarul Mineriadei.
Citește și: Victor Atanasie Stănculescu, la Parchet
UPDATE: După punerea sub acuzare a lui Ion Iliescu și Virgil Măgureanu în dosarul Mineriadei, unele dintre personajele imporante ale vieții publice și politice din timpul Mineriadei au refuzat să comenteze știrea.
Citește și: Primele reacții ale politicienilor, după punerea sub acuzare a lui Ion Iliescu în dosarul Mineriadei
UPDATE: Fostului director al Serviciului Român de Informații Virgil Măgureanu i s-a adus la cunoștință că are calitatea de suspect în dosarul „Mineriada”.
Citește și: UPDATE. Măgureanu, întrebat despre acuzația de crime contra umanității: Este o întrebare neroadă
––
Fostul președinte Ion Iliescu este urmărit penal în dosarul mineriadei din iunie 1990, pentru infracțiuni contra umanității, respectiv reprimarea violentă a manifestației din Piața Universității, urmată de moartea a patru persoane și rănirea altor trei, au declarat oficiali din Parchetul ICCJ, potrivit Mediafax.
Citește și: MINERIADELE au arătat lumii o Românie sălbatică și neguvernabilă
Aceleași surse au declarat că Ion Iliescu va fi chemat din nou la Parchetul instanței supreme, în perioada următoare, pentru declarații în acest dosar.
Ion Iliescu a fost citat, miercuri dimineață, la Parchetul instanței supreme, unde a stat aproximativ o oră.
El nu a făcut declarații nici la intrarea, nici la ieșirea din sediul Parchetului.
La ora transmiterii acestei știri, la Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție (PICCJ) este audiat în continuare fostul șef al SRI Virgil Măgureanu.
Citește și: Mărieș, despre dosarul Mineriadei: N-am speranțe, sunt aceiași procurori
Parchetul ICCJ a anunţat începerea urmăririi penale în dosarul mineriadei, pe numele unor persoane, pentru infracţiuni contra umanităţii, respectiv pentru reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, din 13 iunie 1990, soldată cu decesul a patru persoane şi rănirea altor trei.
Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie arată miercuri, într-un comunicat de presă, că procurorii militari continuă ancheta în dosarul 47/P/2014 privind evenimentele din 13-15 iunie 1990, cunoscut ca dosarul „Mineriadei”, ca urmare a ordonanţei procurorului general al PICCJ de infirmare a soluţiei şi confirmarea ordonanţei de către judecătorul de cameră preliminară din instnaţa supremă.
Citeşte şi: Iliescu şi Măgureanu, audiaţi în dosarul Mineriadei
În acest dosar, prin ordonanţa din 16 octombrie 2015, procurorii militari au dispus schimbarea încadrării juridice şi efectuarea în continuare a urmăririi penale pentru infracţiuni contra umanităţii, prevăzută de articolul 439 alineatul 1 literele a, g şi j din Codul penal, constând în reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii din dimineaţa zilei de 13 iunie 1990, soldată cu decesul a patru persoane şi rănirea prin împuşcare a altor trei, precum şi vătămarea corporală şi lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane în zilele de 14 şi 15 iunie 1990, ca urmare a atacului violent declanşat de către muncitori din unele centre industriale şi bazine carbonifere din ţară, a precizat PICCJ.
Prin aceeaşi ordonanţă s-a dispus extinderea urmăririi penale cu privire la participarea altor persoane la săvârşirea acestor fapte.
„În perioada următoare vor fi audiate persoanele faţă de care s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii contra umanităţii prev. de 439 lit. a, g şi j din Codul penal şi care la data evenimentelor deţineau funcţii de conducere la nivelul structurilor civile şi militare ale statului, precum şi în cadrul unor unităţi economice”, a precizat sursa citată.
Instanţa supremă a confirmat, pe 9 martie, decizia procurorilor Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de redeschidere a urmăririi penale în dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990, în anchetă fiind vizate circumstanțele în care au fost rănite mai multe persoane, în timpul evenimentelor care au avut loc la Bucureşti.
În 5 februarie, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a infirmat rezoluţiile de neîncepere a urmăririi penale în cazul evenimentelor din iunie 1990.
Parchetul instanţei supreme arăta, într-un comunicat de presă, că procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a dispus infirmarea a trei rezoluții de neîncepere a urmăririi penale din anul 2009, care au legătură cu Mineriada din 1990, precum şi redeschiderea urmăririi penale în acest caz.
„În cauza ce formează obiectul dosarului penal nr. 47/P/2014, privind circumstanțele în care, în cadrul evenimentelor produse în municipiul București, în perioada 13-15 iunie 1990, s-a produs decesul sau rănirea prin împușcare a mai multor persoane, prin referatul din data de 22 ianuarie 2015, procurorii din cadrul Secției parchetelor militare au propus infirmarea parțială a rezoluției nr. 175/P/2008 din 17 iunie 2009 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de urmărire penală și criminalistică, și redeschiderea urmăririi penale în această cauză, precum și infirmarea rezoluțiilor nr. 7335/3341/II/2/2009 din 25 august 2009 și 7301/3419/II/2/2009 din 03 septembrie 2009 ale procurorului șef al Secției de urmărire penală și criminalistică”, preciza sursa citată.
Dosarul mineriadei, din 13-15 iunie 1990, a fost redeschis în 9 martie, după ce procurorul general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a infirmat rezoluţiile de neîncepere a urmăririi penale în cazul acelor evenimente.