17.7 C
București
sâmbătă, 5 octombrie 2024
AcasăSpecialIliescu, invinuit intr-un dosar de omor al mineriadei

Iliescu, invinuit intr-un dosar de omor al mineriadei

Fostul presedinte Ion Iliescu este invinuit in dosarul privind moartea a patru persoane in timpul mineriadei din 13-15 iunie 1990, acesta urmand sa fie citat pentru audiere la Sectia Parchetelor Militare, potrivit unor surse judicare, citate de Mediafax. Ancheta este o parte disjunsa din dosarul privind mineriada din '90 si vizeaza implicarea mai multor ofiteri in rezerva din Ministerul de Interne in uciderea prin impuscare a patru persoane, in Piata Universitatii
Initial, in aceasta ancheta au fost pusi sub invinuire generalul (r) Mihai Chitac – fost ministru de Interne, generalul (r) Gheorghe Andrita – fost adjunct al ministrului de Interne, coloneii de Politie in rezerva Calin Traian Stefan, Costea Dumitru si Constantin Vasile.
Dosarul a fost trimis Inaltei Curti de Casatie si Justitie in 2000, dar in 2003 magistratii instantei supreme l-au restituit procurorilor militari, pentru refacerea materialului de urmarire penala.
In urma declaratiilor existente la dosar, procurorii militari l-au pus sub invinuire si pe fostul presedinte Ion Iliescu, el urmand sa fie citat pentru audiere la Sectia Parchetelor Militare. Cercetarile in cazul lui Ion Iliescu vizeaza forma de participatie la infractiunea de omor. In timpul mineriadei din iunie 1990, au fost omorate sase persoane, ancheta in care sunt cercetati ofiterii din Ministerul de Interne si fostul presedinte Ion Iliescu vizand doar patru dintre ele, contextul mortii celorlate doua persoane fiind anchetat in dosarul principal privind mineriada. Fostul ministru de Interne Mihai Chitac s-a prezentat, luni, la Sectia Parchetelor Militare, unde a dat o declaratie de invinuit in dosarul privind moartea a patru persoane in timpul mineriadei din 13-15 iunie 1990. Generalul in rezerva a fost audiat timp de opt ore si jumatate de procurorul militar Dan Voinea, informeaza Mediafax.
Procurorii militari vor continua audierea celorlalti ofiteri invinuiti in acest caz, respectiv generalul (r) Gheorghe Andrita – fost adjunct al ministrului de Interne, coloneii de Politie in rezerva Calin Traian Stefan, Costea Dumitru si Constantin Vasile, urmand ca ancheta sa continue cu prezentarea materialului de urmarire penala.
Intre 13 si 15 iunie 1990, in timpul evenimentelor din Bucuresti, au fost ucise sase persoane, alte cateva zeci au fost ranite, iar cladirile Politiei Capitalei si Ministerului de Interne, precum si sedii de partide si alte institutii importante ale statului au fost devastate.
Procurorii militari au stabilit, prin rechizitoriu, ca cei vinovati de uciderea celor sase persoane, in 13 iunie 1990, sunt ofiterii superiori care s-au aflat la comanda Ministerului de Interne in momentele acelea, respectiv generalul (r) Mihai Chitac – fost ministru de Interne, generalul (r) Gheorghe Andrita – fost adjunct al ministrului de Interne, coloneii de Politie in rezerva Calin Traian Stefan, Costea Dumitru si Constantin Vasile.
Potrivit magistratilor militari, ancheta privind mineriada din 1990 – in care sunt cercetate in jur de 20 de persoane, printre care si Ion Iliescu – include acuzatii precum subminarea puterii de stat si a economiei nationale, lipsire de libertate in mod ilegal si crime impotriva umanitatii.
Procurorii au precizat ca printre infractiunile despre care anchetatorii au date ca au fost comise in timpul mineriadei din 1990 se afla subminarea puterii de stat (articolul 162 din Codul Penal), subminarea economiei nationale (articolul 165), talharie (articolul 211), distrugere (articolul 217-218), asociere in vederea comiterii de infractiuni, arestare ilegala si cercetare abuziva (articolul 266), lipsire de libertate in mod ilegal (articolul 189), aplicare de rele tratamente (articolul 267 si 267 indice 1) si crime impotriva umanitatii (articolele 356 – 360).
In acest caz, procurorii militari au audiat mai multe persoane, printre care Virgil Magureanu – fost sef al Serviciului Roman de Informatii, generalul Mihai Chitac – fost ministru de Interne, colonelul Gheorghe Trutulescu – fost comandant al Unitatii de Cercetare si Diversiune Buzau, generalul (r) Vasile Dobrinoiu – fost sef al Scolii de ofiteri de la Baneasa, generalul (r) Vasile Ionel – fost consilier prezidential pe probleme de aparare si fost sef al Statului Major General din Ministerul Apararii Nationale, Corneliu Diamandescu – fost sef al Politiei Romane.

Cele mai citite

Ineficiența energetică: Povestea care ne costă scump

România, odinioară un jucător energetic major în Europa de Est, se confruntă acum cu o realitate sumbră: prețurile au explodat, iar țara e în...

Trei candidaturi la prezidențiale au fost contestate la CCR. Sâmbătă se analizează sesizările

Sâmbătă este ultima zi de depunere a candidaturilor la cea mai înaltă funcție în stat. În cursa pentru Cotroceni sunt 10 candidați până acum Sâmbătă...

Ineficiența energetică: Povestea care ne costă scump

România, odinioară un jucător energetic major în Europa de Est, se confruntă acum cu o realitate sumbră: prețurile au explodat, iar țara e în...
Ultima oră
Pe aceeași temă