» Plangerea penala a fost inaintata de catre Doru Maries, presedintele Asociatiei "21 Decembrie 1989", victima a mineriadei din iunie 1990, cand a fost arestat.
» Mineri ciudat de curati, care pareau relaxati si odihniti, i-au batut pe rromi in iunie 1990, inclusiv in salile Palatului de Justitie,
» "Peste 1.200 de rromi, care nu au avut nici o legatura cu mitingul-maraton anti-Iliescu din Piata Universitatii, au fost saltati cu violenta din casele lor, pe simplul motiv al apartenentei la un grup etnic", sustine Doru Maries.
Senatorul PSD Ion Iliescu, fostul presedinte al Romaniei, a fost acuzat de instigare la genocid si la rele tratamente de catre Asociatia "21 Decembrie 1989". Plangerea a fost semnata de catre Doru Maries, presedintele asociatiei. In urma cu doua zile, presedintele suspendat Traian Basescu a readus in discutia publica, intr-o emisiune TV, existenta acestei acuzatii. Robert Cazanciuc de la biroul de presa al Parchetului General a confirmat faptul ca in dosarul mineriadei din iunie 1990 se fac verificari si cu privire la savarsirea infractiunii de genocid, ca urmare a unei plangeri inaintate de o asociatie de revolutionari. "Plangerea facea referire si la infractiunea de genocid, iar procurorul anchetator este obligat sa faca investigatii si in acest sens", ne-a declarat Robert Cazanciuc.
"Vanatoarea" din iunie 1990
Doru Maries, semnatarul plangerii in numele asociatiei de revolutionari, ne-a declarat ca s-a hotarat inaintarea acestei plangeri deoarece "in iunie 1990, mineri chemati in Bucuresti de presedintele de atunci, Ion Iliescu, au ridicat, folosind violenta, aproximativ 1.200 de rromi din propriile case situate in cartierele Rahova si Ferentari, rromi care nu au avut nici o legatura cu fenomenul «Piata Universitatii». Ei au fost batuti, urcati in rabe (camioane) si basculati, asemenea gunoaielor, in curtile unitatilor militare din Baneasa si Magurele. Acolo, rromii au fost fotografiati, filmati si prezentati pe postul national de televiziune ca participanti la mitingul-maraton de protest din Piata Universitatii pentru a denigra demonstratia anticomunista de acolo". Potrivit lui Maries, "o minoritate etnica din Bucuresti a fost oprimata pentru a justifica interventia in forta, brutala, din Piata Universitatii. Conform Constitutiei si legilor tarii, oprimarea unui grup etnic se incadreaza la capitolul crime impotriva umanitatii, din care face parte si genocidul, si care sunt imprescriptibile". Doru Maries a fost arestat abuziv in iunie 1990. A stat in arest 135 de zile, iar instanta de judecata a Curtii Supreme de Justitie a decis ca este nevinovat. A stat in arest la Jilava si Rahova; a fost supus torturii psihice de catre ofiterul Constantin Manoloiu, acum mare general, sef al Corpului de Control al Ministerului de Interne.
Batuti in sali de judecata
Avocatul Ilie Lupulescu era la Palatul Justitiei in zilele de 14-15 iunie 1990. Domnia sa ne-a declarat ca a fost "martor la agresiunile comise de mineri asupra cetatenilor de etnie rroma – culmea! – chiar in incinta Palatului de Justitie din Bucuresti. I-au agresat pe rromi chiar si in salile de judecata, unde acestia s-au refugiat, incercand sa se ascunda sub bancile de lemn, dar au fost descoperiti si loviti cu bestialitate, saltati si ingramaditi intr-o autobasculanta parcata in fata Bisericii Domnita Balasa. Cu alte cuvinte, in templul Justitiei, unde ar trebui sa ne simtim in siguranta, s-au comis infractiuni atroce. Femeile rrome lovite tipau «Sariti, ne omoara!» si, evident, ca nimeni nu indraznea sa intervina".
Mineri "curati si bucalati" loveau cu bate de baseball
Avocatul Lupulescu povesteste ca "la Palatul de Justitie au actionat niste mineri mai ciudati: aveau haine aproape noi, curate; erau bucalati si curati si aveau bate de baseball pe care le-au folosit cu zel in operatiunea de culegere a etnicilor rromi din incinta Palatului Justitiei". In ceea ce il priveste pe domnul Ion Iliescu, avocatul Lupulescu sustine ca "este de notorietate publica implicarea sa in aducerea minerilor la Bucuresti pentru a face ordine in Piata Universitatii. Tot de notorietate publica este faptul ca minerii, dupa ce i-au «curatat» pe studentii si profesorii de la Universitatea Bucuresti, s-au deplasat in cartierele Rahova si Ferentari, locuite de cetateni rromi, au patruns in locuintele acestora, i-au batut si i-au arestat ilegal".
Ce prevede Codul Penal
Potrivit avocatului Lupulescu, in "Codul Penal din anul 1968, cu modificarile din anul 1973, care erau in vigoare in iunie 1990, data mineriadei, la articolul 357, care defineste generic genocidul, la literele b) si c) este prevazuta ca infractiune vatamarea grava a integritatii fizice a membrilor unei colectivitati sau unui grup etnic, rasial sau religios, precum si supunerea colectivitatii ori grupului etnic la conditii de existenta sau tratament de natura sa afecteze integritatea fizica si psihica. Desigur, in acel Cod Penal pentru astfel de fapte era prevazuta inclusiv pedeapsa cu moartea, daca fapta era savarsita in conditii de razboi. Din jurnalul de lupta al MApN din iunie 1990, publicat in presa, rezulta ca tara se afla intr-o astfel de stare deoarece documentul chiar poarta titlul de jurnal de lupta. Evident ca, in cazul in care instanta de judecata va hotari ca domnul Ion Iliescu a participat la infaptuirea unor astfel de infractiuni, nu va exista pedeapsa cu moartea deoarece a fost eliminata din Codul Penal. si, desi o lege nu este retroactiva, potrivit conventiilor internationale semnate de Romania, inculpatul beneficiaza de aplicarea legii care il favorizeaza. In Codul Penal valabil astazi, faptele savarsite de mineri in iunie 1990, la chemarea domnului Ion Iliescu, se incadreaza generic la crime impotriva umanitatii. Este de notorietate publica faptul ca domnul Ion Iliescu i-a chemat pe mineri la Bucuresti pentru a face ordine. De altfel, le-a si multumit pentru indepartarea pericolului legionar, la Pavilionul din Piata Presei Libere, momente transmise de televiziunea nationala".
» Iliescu: "Fabulatii mincinoase"
Fata de prefigurarea acuzatiei de genocid, reluata in urma cu doua zile de presedintele suspendat Traian Basescu, fostul presedinte Ion Iliescu a declarat: "Aceste afirmatii
reprezinta expresia decaderii morale a domnului Traian Basescu, care e capabil sa reia niste fabulatii mincinoase, vehiculate la vremea lor
de oameni sau forte interesate."