22.5 C
București
joi, 30 mai 2024
AcasăSpecialIl Giornale: Romania, obligata sa cheltuiasca 8,5 milioane euro pe zi din...

Il Giornale: Romania, obligata sa cheltuiasca 8,5 milioane euro pe zi din banii UE

Romania trebuie sa cheltuiasca zilnic 8,5 milioane de euro, inclusiv sambata si duminica, potrivit unei clauze speciale impuse de autoritatile Europene, scrie Il Giornale.

Jurnalistii italieni, citati de ziare.com, considera ca fondurile structurale in valoare de 32 de miliarde de euro – menite sa sprijine cresterea economica, crearea de locuri de munca si coeziunea economica – ar putea sfarsi prin a finanta coruptia si birocratia, in lipsa unui control suficient.

"Nu exista subiect in Romania care sa nu merite o ampla relansare, fiind vorba de 14 sectoare care corespund tot atator rubrici de cheltuieli valabile pentru «vechii cetateni» si fondatori ai UE", se subliniaza in publicatia italiana.

Potrivit documentelor autoritatilor europene, domeniile pentru care Romania are nevoie de sustinere financiara substantiala sunt: agricultura si dezvoltare rurala, cercetare si dezvoltare tehnologica, informatizarea societatii, transporturi, energie, protejarea mediului si prevenirea riscului, turism, cultura, relansare urbana si rurala, sprijin pentru companii si intreprinzatori, acces la locuri de munca stabile, includere sociala si pentru persoanele dezavantajate, dezvoltarea capitalului uman, investitii in infrastructura sanitara si a educatiei si, nu in ultimul rand, promovarea de parteneriate economice.

In acceptiunea jurnalistilor din Italia, Romania are o mare problema – coruptia. Potrivit unui raport al Transparency International, ramanem cea mai corupta tara din UE, a patra din Europa, la acelasi nivel cu Ghana.

"La un an dupa triumfala intrare in clubul european, numarul romanilor care au declarat ca sunt obligati sa plateasca mita a urcat de la 20% la 33%. Mita priveste preponderent functionarea serviciilor sanitare, dar si administratia locala si chiar politia. Numai un roman din trei crede ca fenomenul coruptiei se va putea reduce pe viitor, eventual datorita eforturilor in cadru comunitar", aminteste publicatia italiana.

Cele mai citite

Cum să ai un birou eco-friendly? 3 sfaturi și recomandări

Un birou eco-friendly presupune utilizarea produselor reciclate sau prietenoase cu mediul, ceea ce duce la reducerea semnificativă a emisiilor de carbon și a deșeurilor....

Cartea lui Ciucă ar fi fost scrisă cu inteligența sa artificială, pe care i-au creionat-o liberalii

Ilustrație: Marian Avramescu Foarte mulți se întreabă cum a izbutit președintele Partidului Național Liberal (PNL), generalul Nicolae Ionel Ciucă, să-și scrie cartea într-un timp...

Concerte, dansuri, ateliere, flash mob, artiști pe picioroange și multe surprize, la West Side Flower Fest! Programul complet pentru cele trei zile

Mâine, de la ora 16.00, cel mai mare festival al florilor din România își deschide porțile. Timp de trei zile, Parcul Drumul Taberei și...
Ultima oră
Pe aceeași temă