12.2 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialIICCR cerceteaza gropile comune de la Sighet

IICCR cerceteaza gropile comune de la Sighet

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania (IICCR) a prezentat ieri raportul anual de activitate in prezenta premierului Calin Popescu Tariceanu. Premierul a declarat ca sustine declasificarea arhivelor regimului co-munist, astfel incat acestea sa poata fi studiate fara restrictii. Tariceanu a afirmat ca trebuie revizuita Legea 187 privind Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii in sensul eliminarii sintagmei “co-laborarea cu Securitatea ca politie politica”, precizand ca aceasta a permis multor persoane sa isi ascunda trecutul si activitatea din pe-rioada regimului comunist. El a subliniat ca sustine Legea lustratiei, care nu va permite reprezentantilor regimului comunist sa lucreze in domeniul politic.
“Ma amuza sa vad cum foarte multi dintre acestia sunt reconvertiti la valorile liberale si avantajele economiei de piata”, a spus premierul, precizand ca in prezent regimul co-munist este regretat de multe persoane care se raporteaza doar la cri-teriul material. Institutul si-a in-ceput activitatea abia in luna iunie 2006. IICCR a fost infiintata la 21 decembrie 2005 prin hotarare de Guvern. Bugetul institutiei a fost alocat dupa patru luni de la infiintare, iar renovarea sediului s-a incheiat in luna iunie. In afara obstacolelor birocratice, Institutul a avut de infruntat si ostilitatea structurilor detinatoare de arhiva prin intarzierea acreditarilor si a blocarii accesului in diverse fonduri arhi-vistice.

Santierul arheologic Sighet

IICCR a initiat prima actiune in teren, deschizand santierul arheologic de la marginea orasului Sighetu-Marmatiei in parteneriat cu Fundatia Academia Civica-Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei si in colaborare cu Parchetul Militar. Au fost realizate doua sondaje arheologice la Ci-mitirul saracilor in perioada 19-21 iulie 2006 si 2-8 noiembrie 2006. Investigatiile de acest tip vor fi continuate si anul urmator si in alte locuri unde se gasesc gropi comune, urmand ca rezultatele descoperirilor sa fie sintetizate in urmatorul raport al institutiei.
Institutul a initiat patru proiecte cu termen de finalizare in cursul anului viitor. Istoricul Stejarel Olaru a afirmat ca se lucreaza la un proiect care se refera la istoricul penitenciarelor din Romania in perioada 1945-1967, precum si la un dictionar al comandantilor de peni-tenciare din Romania comunista. Totodata, pe baza unui protocol de parteneriat cu AFDPR, se urmaresc arhivarea marturiilor victimelor sistemului concentrationar comu-nist si elaborarea unor studii si volume de istorie orala. Un alt proiect trateaza justitia de tranzitie in Romania postcomunista.

Cele mai citite

Ciolacu reafirmă că alianța PSD-PNL îl are pe Cătălin Cîrstoiu candidat la Primăria generală a Capitalei

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, afirmă că în prezent Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria generală a Capitalei, potrivit spotmedia.ro. El a subliniat că...

Beat la volan, cu 218 km pe oră în localitate

Un șofer în vârstă de 41 de ani din Craiova a fost prins de polițiști conducând băut la volan și cu o viteză de...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă