Complexul muzeal Astra din Sibiu pregăteşte turiştilor şi localnicilor, în ziua de 1 Decembrie, o demonstraţie tradiţională de tăierea porcului şi pregătire a bucatelor. Publicul va putea asista la tăierea unui porc de Crăciun, după care va putea cumpăra produse tradiţionale preparate din animalul sacrificat, a anunţat conducerea muzeului.
Vizitatorii dornici de plimbare se vor putea delecta, pe lângă peisajul impresionant al sfârşitului de toamnă, cu o nouă animaţie la Cârciuma din Bătrâni, care prefigurează Ignatul şi sărbătorile de sfârşit de an. Evenimentul va începe la ora 12.00, iar accesul publicului este gratuit. „Acţiunea Obiceiul de Ignat în Muzeul în aer liber se înscrie în demersurile frecvente ale Muzeului Astra de revitalizare şi salvgardare a tradiţiilor româneşti legate de tradiţiile culinare şi se doreşte a fi un reper important în seria datinilor şi obiceiurilor din preajma sărbătorii Crăciunului”, spun reprezentanţii instituţiei.
Tradiţii transilvănene
De la Porcul va fi pârlit pe paie, curăţat, după care va fi tranşat. Măcelarii vor selecta cu grijă fiecare componentă şi vor explica celor prezenţi la ce fel de preparate tradiţionale folosesc. Produsele tradiţionale gata preparate vor fi expuse spre vânzare, astfel încât cei care doresc să se aprovizioneze pentru sărbători sau pentru lunile friguroase de iarnă le vor putea achiziţiona, la preţuri accesibile. Bucătari pricepuţi vor pregăti cârnaţi, slănină, tobă şi caltaboş, după reţete ţărăneşti vechi şi fără conservanţii, amelioratorii de gust sau alte „secrete” ale producătorilor din zilele noastre.
Nu vor lipsi bucatele preparate la ceaun, tochitura de porc sau ciorba însoţite de binecunoscuta mămăligă. De asemenea, doritorii vor putea servi, contra cost, pomana porcului, asezonată cu murături din noua producţie a cârciumii.