30.3 C
București
luni, 15 aprilie 2024
AcasăSpecialIgaş: Comasarea alegerilor locale şi legislative, apreciată de primari de toate culorile...

Igaş: Comasarea alegerilor locale şi legislative, apreciată de primari de toate culorile politice

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, a spus, vineri, la Mangalia, că ideea comasării alegerilor locale cu cele legislative este apreciată de primari “de toate culorile politice”, întrucât banii economisiţi ar putea fi redirecţionaţi spre investiţii, informează Mediafax.

Traian Igaş a participat, vineri, la lucrările Adunării Generale a Asociaţiei Comunelor din România, în Mangalia, alături de peste 50 de primari.

În cadrul discuţiilor a fost abordat şi subiectul legat de posibilitatea comasării, în anul electoral 2012, a alegerilor locale cu cele parlamentare.

“Primarii, de toate culorile politice, au apreciat că ar fi bine ca alegerile să fie comasate, iar banii economisiţi în acest fel să fie redirecţionaţi spre investiţii sau spre alte sectoare importante pentru cetăţeni. Să nu uităm că organizarea alegerilor locale în anul 2008 a costat în jur de 30 de milioane de euro, deci vorbim de o sumă importantă care ar putea fi economisită”, a precizat ministrul Igaş.

Premierul Emil Boc a susţinut, vineri, la RRA, că, legal, cele două scrutine pot fi comasate prin adoptarea unui proiect de lege, iar oportunitatea comasării lor ar trebui discutată cu toate forţele politice. Boc a arătat însă că partea bună a comasării acestor alegeri ar consta în relizarea unor economii de 30 de milioane de euro, cât au costat alegerile locale în 2008, şi totodată ar fi un semnal politic intern şi internaţional de seriozitate din partea clasei politice.

Premierul Emil Boc declara, la începutul acestei săptămâni, că, teoretic, este posibilă comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare în anul 2012, însă oportunitatea acesteia va fi analizată în coaliţie, care va lua o decizie în acest sens.

Premierul spunea că va exista o analiză a coaliţiei şi asupra posibilităţii eliminării sistemului de compensare la votul uninominal pentru alegerile parlamentare din 2012.

Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, a declarat, miercuri că ideea comasării alegerilor locale cu cele parlamentare este bună pentru că, “în proasta tradiţie românească”, fiind decalate scrutinele, instituţiile paralizează un an, iar politicienii “îşi pierd minţile”.

Preşedintele Comisiei de administraţie a Camerei, Sulfina Barbu (PDL), a declarat, miercuri, că alegerile parlamentare pot fi comasate cu cele locale dacă vor fi modificate legea administraţiei publice locale şi legea alegerilor locale, pentru prelungirea mandatelor aleşilor locali.

Sulfina Barbu a precizat că mandatele aleşilor locali pot fi prelungite cu maximum şase luni.

Cele mai citite

România este al treilea mare producător de petrol din UE – Eurostat

Cei mai mari producători de petrol din Uniunea Europeană au fost, în 2022, Italia (4,5 milioane de tone), Danemarca (3,2 milioane de tone) şi...

Ideologia ucide spiritul olimpic

Sportivii din Rusia și din Belarus au fost excluși de la Jocurile Olimpice din anul acesta de la Paris, lăsând să participe doar cei...

UE plăteşte Poloniei 6,3 miliarde de euro din fondul de redresare post-covid

Uniunea Europeană (UE) a plătit Poloniei 6,3 miliarde de euro, în cadrul ajutoarelor de relansarea economică, în urma pandemiei covid-19, cea mai mare plată...
Ultima oră
Pe aceeași temă