13 C
București
joi, 22 februarie 2024
AcasăSpecialIgaş: Apar acuzaţii privind implicarea mea în scandalul vămilor pentru că am...

Igaş: Apar acuzaţii privind implicarea mea în scandalul vămilor pentru că am devenit incomod

Ministrul de Interne, Traian Igaş, a declarat că apar acuzaţii privind implicarea lui în scandalul vămilor la numai o zi după ce a început procesul de evaluare a angajaţilor MAI, precizând că probabil a devenit “incomod” şi că i-a deranjat pe “beneficiarii nepotismului”, potrivit Mediafax.

“Nu este de ignorat că toate aceste aşa-zise dezvăluri vin la numai o zi după ce am demarat cel mai amplu proces de evaluare a personalului din Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI). Sunt hotărât să continui restructurarea din temelii a sistemului şi nu exclud apariţia pe viitor a altor atacuri similare”, a declarat Traian Igaş, într-o declaraţie scrisă.

Ministrul a precizat că probabil a devenit “incomod” pentru că este “primul ministru al Internelor care a avut curajul să înceapă un proces real de reformă”.

“Sunt convins că i-am deranjat pe toţi aceia care au ajuns în structurile de Interne fără a avea pregătirea necesară, singura lor calitate fiind aceea de beneficiar al nepotismului”, a conchis ministrul Traian Igaş.

Ministrul de Interne a făcut aceste precizări după ce în presă au apărut, vineri, informaţii potrivit cărora el ar proteja sistemul de şpăgi de la graniţa cu Serbia şi ar fi avertizat, în noiembrie 2010, că vor fi descinderi în vama Naidăş ale Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) şi Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) .

Acuzaţiile la adresa ministrului sunt extrase, potrivit relatărilor din presă, din interceptări telefonice şi înregistrări ambientale ale unui ofiţer DGA sub acoperire, infiltrat în vama Naidăş.

Ministerul Administraţiei şi Internelor a început procesul de reorganizare a instituţiei, fiind vizate 10.000 de posturi.

Ministrul Traian Igaş declara recent că până la sfârşitul lunii septembrie ar mai trebui să fie disponibilizaţi 5.000-6.000 de angajaţi, după ce unii au ales să se suspende sau să se pensioneze.

Igaş susţinea că aproximativ 30.000 de oameni din MAI au intrat “pe pile”, iar în ultimii 13 ani au fost angajate 63.500 de persoane care nu au pregătire militară. El afirma şi că unele avansări din structurile MAI au fost făcute doar pe pile.

Procurorii anticorupţie au trimis în judecată, în luna mai, 55 de ofiţeri şi agenţi de poliţie de frontieră, lucrători vamali din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Naidăş (judeţul Caraş-Severin) şi persoane implicate în traficul ilegal cu ţigări.

Aceştia sunt acuzaţi că în perioada octombrie 2010 – ianuarie 2011 au luat mită bani şi produse alimentare de la traficanţi de ţigări, pentru a le permite să aducă ilegal în ţară ţigări netimbrate provenite din Serbia. Traficanţii de ţigări dădeau mită aproximativ 50 de euro pentru un bax, respectiv cinci lei sau un euro pentru fiecare cartuş de ţigări, astfel că, în unele situaţii se încasau sume cuprinse între 2.000 şi 2.700 de euro pe o tură.

Cele mai citite

CEDO aruncă în aer legislaţia UE de control a populaţiei: decriptarea mesajelor electronice private este ilegală – EXCLUSIV

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a statuat, printr-o Decizie emisã recent, că legile care impun furnizorilor de telecomunicații să păstreze, fără discernământ,...

Cine sunt cei cinci lideri PNL care au votat împotriva listelor comune cu PSD pentru Parlamentul European

Discuții aprinse, miercuri, la PNL, motivul fiind participarea la alegerile pentru Parlamentul European pe liste comune PNL-PSD. Dacă PSD a votat în unanimitate această...

Big Brother te veghează? Aplicaţia Signal îţi ascunde numărul!

Signal, aplicația de mesagerie criptată cunoscută pentru angajamentul său față de confidențialitate și securitate, a anunțat lansarea unei funcții revoluționare, menită să îmbunătățească...
Ultima oră
Pe aceeași temă